efhmerida1

Φουντώνει η αντιπαράθεση για τα σκουπίδια της Σαμοθράκης

Απάντηση Δημάρχου στη SAOS FERRIES : «Τα απορριμματοφόρα πληρούν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές – Οι οσμές οφείλονται στην καθυστέρηση από την εταιρεία»

 Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Σαμοθράκης και SAOS FERRIES για το θέμα της διακοπής της μεταφοράς των απορριμμάτων του νησιού με τα τακτικά δρομολόγια της εταιρείας. Κανονικά, σύμφωνα με την αρχική πρόθεση της εταιρείας, η εφαρμογή της απόφασης θα ξεκινούσε σήμερα, 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, από την αρχική ανακοίνωση μεσολάβησαν κάποιες νέες συζητήσεις, επιστολές, προτάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στην πιο πρόσφατη επιστολή της, η SAOS, μεταξύ άλλων, πρότεινε στο Δήμο να προβεί την προμήθεια δέκα κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων, ώστε αυτά να μεταφέρονται μαζικά ανά δίμηνο τους χειμερινούς μήνες και ανά μήνα κατά τους θερινούς μήνες, με ειδικό νυχτερινό δρομολόγιο των πλοίων, χωρίς επιβάτες.
Απαντώντας, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας απορρίπτει ως ανέφικτη τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς «η αποθήκευση σε οχήματα απαγορεύεται επειδή  συνιστά μεγάλη απειλή». Παράλληλα, σημειώνει πως τα απορριμματοφόρα που μεταφέρουν τα σκουπίδια του νησιού πληρούν όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, και ότι οι όποιες οσμές οφείλονται στην καθυστέρηση δρομολόγησης των απορριμματοφόρων από την εταιρεία. Ο κ. Βίτσας σημειώνει ακόμη πως η τουριστική ανάπτυξη του νησιού υποσκάπτεται από τη χωρίς προγραμματισμό πολιτική δρομολογίων από την εταιρεία, ενώ καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Φρονούμε  ότι θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα και να πάψει ένα ολόκληρο νησί να τελεί υπό ομηρία, να άγεται και να φέρεται από τους εκβιασμούς και τα συμφέροντα μιας ναυτιλιακής εταιρείας».

 

Η ανακοίνωση Βίτσα

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής-γνωστοποίησης-αίτημα παροχής στοιχείων εκ μέρους της εταιρείας SAOS FERRIES γνωστοποιούμε τα εξής:

Είναι η πρώτη φορά, και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα 15 ημερών προκειμένου να διακόψει τα δρομολόγια, που η εταιρεία SAOS FERRIES διαμαρτύρεται εγγράφως στο Δήμο Σαμοθράκης για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Τα απορριμματοφόρα πληρούν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές, αφού η προμήθεια τους έχει γίνει από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και αφορά όλες τις μεταφορές απορριμμάτων από όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Τυχόν δυσάρεστες οσμές που εμφανίζονται περιστασιακά, οφείλονται στην καθυστέρηση δρομολόγησης των απορριμματοφόρων από την εταιρεία, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποσυντίθενται.

Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού (σύμφωνα με τους τοπικούς επιχειρηματίες), υποσκάπτεται από την χωρίς προγραμματισμό πολιτική δρομολογίων από την Εταιρεία, που δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης στους επισκέπτες, στους κατοίκους και στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Η προμήθεια και η διανομή των ειδικών Containers στους Δήμους έχει γίνει από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Η πρόταση της εταιρείας για αγορά δέκα (10) τέτοιων οχημάτων είναι ανέφικτη και δεν έχει καμιά λογική βάση εφόσον η αποθήκευση σε οχήματα απαγορεύεται επειδή  συνιστά μεγάλη απειλή, και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται ως «μέθοδος» πουθενά.

Με τα απορριμματοφόρα μεταφέρονται αποκλειστικά αστικά σύμμεικτα απορρίμματα, όπως ο νόμος ορίζει. Τα νοσοκομειακά απόβλητα μεταφέρονται σύμφωνα με το νόμο από ειδική εταιρεία που τα παραλαμβάνει από το Κέντρο Υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα δε χημικά από τα συνεργεία διατίθενται (σύμφωνα με το νόμο) σε ειδική εταιρεία για ανακύκλωση.

Η πρόταση για «δανεισμό» από το Δήμο Αλεξανδρούπολης είναι ανέφικτη γιατί τα ειδικά οχήματα που έχει ο συγκεκριμένος  Δήμος είναι σε καθημερινή κίνηση εξυπηρετώντας τις ανάγκες του.

Η μαζική φόρτωση σε χρονικό διάστημα πολλών ημερών όπως προτείνεται προϋποθέτει εναπόθεση και αποθήκευση που απαγορεύεται αυστηρά.

Η ειδική δρομολόγηση μεταφοράς ανά εβδομάδα λόγω ανταποδοτικότητας προϋποθέτει αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 300%. Επομένως η όψιμη σπουδή της εταιρείας περί συνεπειών της μεταφοράς και διακοπής αυτής στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Η παρατεταμένη εκκρεμότητα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με διάφορες μορφές στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αλεξανδρούπολη το τελευταίο 12μηνο προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στην τοπική οικονομία.

Το παράνομο της μέχρι τώρα μεταφοράς που επικαλείται η εταιρεία δεν αφορά το Δήμο, αλλά την ίδια την εταιρεία η οποία και προσπορίζεται υψηλών ναύλων. Φρονούμε ότι η μόνη ρεαλιστική και ανώδυνη λύση είναι η τακτική και απρόσκοπτη μεταφορά των απορριμμάτων βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί  από τον περιφερειακό σχεδιασμό. Δεν έχουν δικαίωμα οι Δήμοι να εκπονούν σχέδια διαχείρισης πέραν του νόμιμου κεντρικού σχεδιασμού κατά τις υποδείξεις και τα συμφέροντα ναυτιλιακών εταιρειών, ούτε να παρανομούν υποκύπτοντας σε απειλές.

Τέλος η σπουδή με την οποία επιμένει στην αίτηση της για διακοπή της μεταφοράς των απορριμματοφόρων και ιδιαίτερα με τις εξωπραγματικές προτάσεις της για επίλυση του προβλήματος, την στρέφει απευθείας εναντίον των κατοίκων του νησιού που είναι και οι κατεξοχήν πελάτες της. Απάνθρωπη είναι η μεταφορά επιβατών με τις συνθήκες του Ε/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ, η παραμονή τους επανειλημμένα επί ώρες στο λιμάνι και ο αποκλεισμός τους από το δρομολόγιο γιατί αλλάζει ξαφνικά και απροειδοποίητα ο αριθμός μεταφοράς των επιβατών. Όσο  για τη δημόσια υγεία, που τόσο πολύ κόπτεται η εταιρεία, αυτή μπαίνει σε κίνδυνο από την καθυστέρηση και όχι από τις συνθήκες και προδιαγραφές της μεταφοράς.

Φρονούμε  ότι θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα και να πάψει ένα ολόκληρο νησί να τελεί υπό ομηρία, να άγεται και να φέρεται από τους εκβιασμούς και τα συμφέροντα μιας ναυτιλιακής εταιρείας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr