Υψηλές πολιτικές παρουσίες στις εκδηλώσεις της 14ης Μαΐου

 Της Κικής Ηπειρώτου

Την 98η επέτειο από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό θα γιορτάσουν τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Έβρου, με αποκορύφωμα τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, την  οποία μάλιστα θα βρεθούν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, το πρωί της Δευτέρας, στις 11.15, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των ηρώων, ενώ στις 12 θα παρακολουθήσει την παρέλαση.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για λίγες ώρες τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, θα παρακολουθήσει την παρέλαση και μετά θα μεταβεί στην Ίμβρο, όπου θα συμμετέχει σε θυρανοίξια με τον Πατριάρχη.

Το πρόγραμμα

Κυριακή 13-5-2018

Ώρα 19:00: Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.

Ώρα 20:45: Λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελευθερώτριας, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου, των Αρχών και του λαού της πόλης.

Δευτέρα 14-5-2018

Ώρα 7:00: Αρχιερατικό Συλλείτουργο συγχοροστατούντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.

Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Ώρα 8:00: Έπαρση σημαίας μπροστά στο χώρο της Μεραρχίας με τη στρατιωτική μουσική και τη συμμετοχή τμημάτων στρατού.

Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Θεόδωρος Αγγλιάς, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ώρα 11:15: Έπαρση της σημαίας στο χώρο δίπλα στο μνημείο της Δόμνας Βιζβύζη, σε ανάμνηση του γεγονότος της έπαρσης της σημαίας στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης, στις 14 Μαΐου 1920, με τη φροντίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Στο χώρο του μνημείου, μετά την εκκλησία, θα προσέλθουν οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολείων συνοδεία καθηγητών.

Μετά την κατάθεση θα ακολουθήσει προσκοπική κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των προσκόπων (στο χώρο μπροστά στο Ταχυδρομείο), με την παρουσία επισήμων.

Ώρα 12:00: Κοινή παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού, πολιτιστικών συλλόγων, των αναπήρων πολέμου με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής στην κεντρική λεωφόρο της πόλης, παρουσία των Αρχών (μπροστά στη στρατιωτική λέσχη).

Ώρα 20:30: Αναπαράσταση παράδοσης της Εικόνας της Παναγίας Τριφώτισσας από θαλάσσης, και έπαρση της συμβολικής σημαίας των “Ελευθερίων” από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ευάγγελο Λαμπάκη.

Δώρα, γεύματα και φιλοξενία

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον εορτασμό της τοπικής μας επετείου, έχουν εγκριθεί από το δήμο Αλεξανδρούπολης κάποια έξοδα, στα οποία, ως διοργανώτρια αρχή, οφείλει να προβεί.

Μεταξύ αυτών των δαπανών, είναι η κάλυψη ενός δείπνου, στο πλαίσιο της επίσκεψης  του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της αντιπροσωπείας του, με το ποσό των 700 ευρώ σε τοπικό εστιατόριο της περιοχής.

Επίσης, θα δοθεί το ποσό των 130 ευρώ προς το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης για την προμήθεια ενός αναμνηστικού δώρου για τον κ. Παυλόπουλο.

Ακόμη, ο δήμος θα καλύψει τη δαπάνη διαμονής και διατροφής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ξενοδοχείο της πόλης έναντι του ποσού των 1.969 ευρώ  για τις 13 και 14 Μαΐου.

Τέλος, ο δήμος αναλαμβάνει και το επίσημο γεύμα μετά την παρέλαση, κόστους 2.000 ευρώ που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της πόλης.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο