Υπέρ Φίλη, κατά Αμβρόσιου ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου

Το μέρος του υπουργού Παιδείας, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, πήρε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, την ώρα που ο Νίκος Φίλης δέχθηκε νέα «πυρά» από άλλο εκπρόσωπο της Εκκλησίας.

«Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας», αναφέρει ο Μητροπολίτης.

Με μία επιστολή, η οποία τιμά πρώτα τον ίδιο τον συντάκτη της και αποτελεί φωτεινή εξαίρεση μέσα στο γενικότερο κλίμα σκοταδισμού, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος για τον Νίκο Φίλη, σημειώνοντας: «Θλίβομαι βαθύτατα διότι εκ στόματος κάποιων “εκκλησιαστικών” προσώπων ακούστηκαν πρόσφατα απρεπείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που οπωσδήποτε σας προσβάλλουν».

Συνεχίζει δε ξεκαθαρίζοντας πως «σαφώς δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος και ασφαλώς δεν εκφράζουν όλους μας», προσθέτοντας πως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, απόψεις και προσεγγίσεις, όπως είναι φυσικό σε μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας».

Νέα επίθεση

Την ώρα που ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός συνέτασσε την επιστολή στήριξης προς τον υπουργό Παιδείας, αυτός δεχόταν ακόμη μία επίθεση, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο της δικτατορίας, αυτή τη φορά από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο.

«Ὁ ὑπουργός Παιδείας, ὡς κοινός λασπιᾶς, εἶναι πλέον ἀκατάλληλος καί ἀπαράδεκτος συνομιλητής τῆς Ἐκκλησίας» γράφει ο Μητροπολίτης στο romfea.gr και αποκαλεί τον Νίκο Φίλη «γιαλαντζί αριστερό» τον οποίο «τελείωσε ο αληθινός αγωνιστής της αριστεράς, Μανώλης Γλέζος ο οποίο εἶπε μετ’ἐπιτάσεως βλάσφημο καί ἐπί πλέον ὅτι τά λόγια τοῦ κ. Φίλη τά ὅσα ἐξεστόμισε εἶναι «γιά γέλια καί γιά κλάμματα», τόν εἶπε δηλαδή ἀνόητο καί ἐπικίνδυνο».

Η επιστολή Δαμασκηνού

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Θλίβομαι βαθύτατα διότι εκ στόματος κάποιων «εκκλησιαστικών» προσώπων ακούσθησαν πρόσφατα απρεπείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί, που οπωσδήποτε σας προσβάλουν. Σαφώς δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος και ασφαλώς δεν εκφράζουν όλους μας. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις απόψεις και προσεγγίσεις, όπως είναι φυσικό σε μία ελεύθερη κοινωνία, αλλά ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας. Με το θάρρος της παλιάς μας γνωριμίας σας εύχομαι ολόψυχα υγεία και δύναμη.
Σας αναμένω στο Διδυμότειχο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr