Μήνυμα τερματισμού της συμφωνίας για το προσφυγικό εφόσον η ΕΕ δεν απελευθερώσει τη βίζα προς τους τούρκους πολίτες στέλνει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Καθημερινή την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016» λέει ο κ. Τσαβούσογλου.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτιμά ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει έτος επίλυσής του, ωστόσο εκφράζει την πάγια θέση της Αγκυρας υπέρ των εγγυήσεων με τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία διαφωνούν.
Ο κ. Τσαβούσογλου διατηρεί χαμηλούς τόνους στο θέμα της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή ότι οι διαδικασίες όπως προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω ώστε να δικαστούν στην Τουρκία.
Επισημαίνει, τέλος, ότι σταθερός στόχος της Τουρκίας παραμένει η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ και εκφράζει την ελπίδα ανάλογη να είναι και η βούληση της Ευρώπης.
Η συνάντηση με Κοτζιά
Τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ανεπίσημη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Κρήτη.
Η συνάντηση, όπως τόνισαν και οι δύο υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ήταν μία εποικοδομητική ευκαιρία να συζητήσουν τόσο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την ενίσχυση του διαλόγου όσο και για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή μας. Μια ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, να βρεθούν τρόποι συνεργασίας που θα συμβάλλουν οι δύο πλευρές στη λύση τους.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε «για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό λαό που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία» και τόνισε ότι μετά τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σμύρνη που άνοιξε τα κανάλια συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασίας, αποφασίστηκε με τον κ. Τσαβούσογλου αυτά να διευρυνθούν περαιτέρω στους τομείς που υπάρχουν, όπως η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στις μεταφορές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ο πολιτικός διάλογος.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «συνεχίζει με ένταση το έργο της, αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και σ’ όλη την Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα. Γι’ αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα».
«Η προσπάθεια μας όλη έγκειται στο να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου κάνοντας αναφορά στο θεσμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και τις διερευνητικές συνομιλίες που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά να έχουν τακτικές ανεπίσημες συναντήσεις και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, όπως η σημερινή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Κοτζιά ως «πολύ εποικοδομητική» και εξήγησε: «Εκφράσαμε τη θέλησή μας να βελτιώσουμε ακόμα πιο πολύ τις σχέσεις μας, εκτιμήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας».
Μετά τις δηλώσεις ο κ. Κοτζιάς συνόδευσε τον κ. Τσαβούσογλου στο σπήλαιο Δικατίον ‘Αντρον, στο οροπέδιο Λασιθίου, όπου γεννήθηκε ο Δίας, εκεί όπου οδήγησε την Ευρώπη, μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη.
«Ένας μύθος βαθιά αντιρατσιστικός, τον οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάει. Ευχαριστώ πάρα πολύ», όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.
«Θεώρησα ότι είναι σωστό μιας και η συνάντησή μας έγινε στην Κρήτη να έρθουμε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και που έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».
Απαντώντας σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τον κίνδυνο κατάρρευσης της σχετικής συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι, όπως ο ίδιος έχει κατανοήσει, «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία». «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν» σημείωσε «είναι ότι και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει».
Αυξήθηκαν οι ροές προσφύγων από την Τουρκία
Αύξηση στη ροή προσφύγων από την Τουρκία παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο, με περίπου 400 άτομα να φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε εισόδους μιας εβδομάδας.
Συνολικά στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 12.000 πρόσφυγες, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Χθες το πρωί, από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης περισυνελέγησαν 90 πρόσφυγες. Παράλληλα, 68 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή Πρασονησίου στο νότιο άκρο της Ρόδου.
Τη Δευτέρα, στη Λέσβο έφθασαν με τρεις βάρκες συνολικά 175 άτομα, στην Κω 128 και στην Χίο 89. Στο hot spot της Λέσβου έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες. Στα κέντρα της Μόριας και του Καρά Τεπέ παραμένουν περί τους 5.000 πρόσφυγες.
Οι αυξημένες ροές προσφύγων στη Λέσβο προκάλεσαν χθες «μπλακ άουτ» στις καταγραφές στο hot spot της Μόριας, με αποτέλεσμα οι νεοαφιχθέντες στη Λέσβο να παραμείνουν επί ώρες πίσω από το παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπό αστυνομική επιτήρηση και έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής.
Η εικόνα, που σήμερα επαναλαμβάνεται με τους 90 νέους νεοεισερχόμενους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποδίδεται όχι τόσο στην έλλειψη χώρου στη Μόρια, όσο σε αδυναμία συνεργασίας του Λιμεναρχείου με τους επικεφαλής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής στο hot spot.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής αυτοί, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού, λειτουργούν με ωράρια Δημοσίου, αφήνοντας το Λιμενικό να βρει λύσεις για εκείνους που δεν χωρούν στους χώρους καταγραφής του κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι λεωφορεία με πρόσφυγες περιμένουν για ώρες στη Μόρια, ενώ, όπως καταγγέλλεται, δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμα και σε όσους ζητούν να πάνε στην τουαλέτα.
Κορύφωση όλων των παραπάνω ήταν ότι έπειτα από ανεπιτυχείς «διαπραγματεύσεις», σήμερα το Λιμενικό υποχρεώθηκε να μεταφέρει τους 175 πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί στον χώρο του λιμανιού πίσω από το Κολυμβητήριο έως ότου γίνουν αποδεκτοί για καταγραφή στη Μόρια.
Το περιστατικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκάλεσε την οργή του λιμενάρχη Μυτιλήνης, πλοιάρχου Νικόλαου Πασσάδη, ο οποίος χθες με έγγραφό του στον υπουργό Ναυτιλίας -το οποίο κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης- κατήγγειλε την παρουσία των προσφύγων στο λιμάνι. «Δεν έχω πού να τους πάω» φέρεται να αναφέρει στην αγωνιώδη επιστολή του ο λιμενάρχης.
Τι λένε οι αριθμοί
Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 22 Αυγούστου, μέχρι και την Δευτέρα, 29 Αυγούστου, το πρωί, στη Λέσβο καταγράφηκε πέρασμα 358 ατόμων. Την αντίστοιχη περίοδο στη Χίο πέρασαν 78, ενώ στη Σάμο μόλις επτά.
Σε 58.483 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά υπολογίζεται σε 11.690.
Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 17.017 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.401 και στη νότια Ελλάδα 245.
Οι πρόσφυγες στις οργανωμένες δομές της Αττικής ανέρχονται σε 8.872, ενώ στο Ελληνικό σε 2.644. Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαμένουν 7.814 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι εκτός δομών φιλοξενίας βρίσκονται 7.800 άτομα.