efhmerida1

Τρεις κορυφαίες δράσεις και εξελίξεις «απογειώνουν» την Κ.Λ.Α.

Πλούσιος ο απολογισμός της  Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης την περίοδο 2015-2017.

 «Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για προσφορά υψηλού πολιτιστικού προϊόντος στην τοπική κοινωνία» δηλώνει ο πρόεδρος Βαγγέλης Μανωλόπουλος.

Εντυπωσιακά βήματα «μπροστά» πραγματοποίησε η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια. Ο σταθερός φορέας που παράγει και προσφέρει πολιτισμό υψηλού επιπέδου στους δημότες της Αλεξανδρούπολης, παραμένει πιστός στις αρχές του , με τους ανθρώπους που τον αποτελούν να δηλώνουν την βούλησή τους να συνεχίζουν να αφήνουν το δυναμικό τους στίγμα στην τοπική κοινωνία και τα επόμενα χρόνια.

Πριν από λίγο καιρό τα μέλη της Κ.Λ.Α. συγκεντρώθηκαν στο φιλόξενο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης για να εγκρίνουν τον απολογισμό της διετίας 2015 – 2017 και να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο. Ο απερχόμενος πρόεδρος Βαγγέλης Μανωλόπουλος – ο οποίος επανεξελέγη – παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων, σημειώνοντας ότι «ήταν μια ξεχωριστή διετία, με πολλές αξιοσημείωτες εξελίξεις και δράσεις. Αυτά τα χρόνια σκοπός μας ήταν και εξακολουθεί να είναι, η συνέχιση των παραδόσεων της Λέσχης από ίδρυσής της που δεν είναι άλλοι από την δημιουργία και την παροχή πολιτιστικού προϊόντος υψηλού επιπέδου. Έτσι λειτουργήσαμε, και έτσι θα πορευτούμε. Η ΚΛΑ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αλεξανδρούπολης , μέσα από την προσπάθεια να διευρύνουμε τους πολιτιστικούς ορίζοντες του τόπου και να δημιουργούμε γεγονότα με απήχηση. Θέλουμε να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων του κινηματογράφου και του πολιτισμού, να κρατήσουμε τα κεκτημένα και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε στην τοπική κοινωνία».

Ανάληψη της διαχείρισης του Φλοίσβου

Σύμφωνα με τον κο Μανωλόπουλο, τρεις είναι οι πολύ σημαντικές εξελίξεις και έφεραν τη Λέσχη σε ένα νέο επίπεδο. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία της ΚΛΑ με την τουριστική επιχείρηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ) με την οποία από το καλοκαίρι του 2015η ΚΛΑ ανέλαβε τη διαχείριση και λειτουργία του θερινού κινηματογράφου Φλοίσβος. Τα 2 προηγούμενα καλοκαίρια προβλήθηκαν στο Φλοίσβο 40 ταινίες πρόσφατης παραγωγής, όλες επιλεγμένες από τα μέλη της ΚΛΑ με άδολα ποιοτικά αλλά και ψυχαγωγικά κριτήρια. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος το κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στο θερινό σινεμά και τις επιλογές της ΚΛΑ και αναμφισβήτητα ο Φλοίσβος αποτελεί ένα στολίδι και μια όαση δροσιάς στο θερινό τοπίο της Αλεξανδρούπολης.

Τεχνολογική αναβάθμιση

Χάρις στη μεγάλη αυτή ανταπόκριση  και στήριξη του θερινού σινεμά από τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης δημιουργήθηκαν οι οικονομικές προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει η ΚΛΑ πέρυσι το καλοκαίρι στην αγορά ψηφιακής μηχανής DCP. Η αγορά αυτή αποτελεί μια σημαντική επένδυση της Λέσχης, μια απαραίτητη προσαρμογή της στο νέο τεχνολογικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στον παγκόσμιο κινηματογράφο, και διασφαλίζει την προβολή ποιοτικού κινηματογράφου στην πόλη για τα επόμενα χρόνια. Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας σιγά σιγά, και πλέον αποκλειστικά, όλες οι εταιρείες παραγωγής και διανομής ταινιών έχουν υιοθετήσει το ψηφιακό φορμά, το οποίο όμως απαιτεί μηχανές αντίστοιχης ψηφιακής τεχνολογίας για να προβληθεί.

Η κλασική μηχανή με τις μπομπίνες φίλμ αλλά και οι κλασικοί προτζέκτορες (και τα φορμά που αυτοί υποστηρίζουν) έχουν πλέον σχεδόν αχρηστευθεί. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, οι διαθέσιμες ταινίες πρόσφατης παραγωγής σε αλλά φορμά – πλην του ψηφιακού – έχουν ελαττώνονται σταδιακά, και σύντομα δεν θα υπάρχουν καθόλου διαθέσιμες ταινίες. Η μηχανή αυτή, όχι μόνο αύξησε θεαματικά τις επιλογές ταινιών, αλλά βελτίωσε σημαντικά  την ποιότητα της προβολής τόσο στο Φλοίσβο όσο και στο Δημοτικό Θέατρο (όπου μεταφέρθηκε για τη χειμερινή περίοδο) καθώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μηχανές των multiplex και των εμπορικών κινηματογράφων.

Η καινοτομία των μεταδόσεων όπερας

Η τρίτη σημαντική εξέλιξη στα δρώμενα της Κ.Λ.Α. ήταν η έναρξη από τον Γενάρη του 2016 της απευθείας μετάδοσης στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης παραστάσεων όπερας από τη διάσημη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Μέχρι σήμερα έχουν μεταδοθεί 12 Όπερες, ανάμεσα σε αυτές και κάποιες πολύ γνωστές όπως Ναμπούκο και Λα Τραβιάτα του Βέρντι, Μαντάμ Μπατερφλάι και Τουραντό του Παυτσίνι και Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ. Η μουσική και το σινεμά παντρεύονται πολύ αρμονικά στις προβολές αυτές, οι φανατικοί της Όπερας στην πόλη αγαλλιάζουν, ενώ εκπαιδεύεται και ένα νέο κοινό μουσικόφιλων.

80 ταινίες, Φεστιβάλ, αφιερώματα

Συνολικά τα 2 τελευταία χρόνια η ΚΛΑ πρόβαλε 80 ταινίες πρώτης προβολής, 15 ταινίες σε Φεστιβάλ και αφιερώματα ανάμεσα στα οποία φεστιβάλ Γαλλικού, Ισπανικού, και Σουηδικού κινηματογράφου με ταινίες που δεν έχουν ξαναπροβληθεί στην Ελλάδα, καθώς και  το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

Επίσης πραγματοποίησε σειρά άλλων εκδηλώσεων καθώς και προσκλήσεις σκηνοθετών όπως ο Δημήτρης Αθανίτης και προσωπικοτήτων του κινηματογραφικού χώρου όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών κινηματογράφου (ΠΕΕΚ) Αντρέας Τύρος. Ακόμα ανανέωσε την παρουσία της στον ηλεκτρονικό χώρο με νέο σαιτ και νέο προφιλ στο facebook, ενώ αναβάθμισε και τα έντυπα προγράμματά της τα οποία είναι πλέον όλα έγχρωμα

 

Τα μέλη του νέου Δ.Σ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης που εκλέχθηκαν για την διετία 2017-2019 συστάθηκαν σε σώμα πρόσφατα ως ακολούθως:

Βαγγέλης Μανωλόπουλος, πρόεδρος

Κούλα Καφετζή, αντιπρόεδρος

Στέλλα Καραμήτρου, γραμματέας

Αγγελική Χρυσάφη, ταμίας

Χρύσα Αθανασίου, Νίκος Παπαδόπουλος και Τάσος Γεωργόπουλος μέλη

και Βαγγέλης Παράσχου, αναπληρωματικό μέλος.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr