Το σκόρδο της Βύσσας στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες!

Της Κικής Ηπειρώτου

Η Νέα Βύσσα του Δήμου Ορεστιάδας και το –ήδη- ξακουστό σκόρδο της κατάφερε να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες! Η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου, κάτοικος της περιοχής, έπλεξε,στις εγκαταστάσεις της 18ης εμπορικής έκθεσης Alexpo,τη μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδων παγκοσμίως, συνολικού μήκους 612 μέτρων και 70 εκατοστών, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 255 μέτρων που κατείχε η Ουγγαρία!

Η καΑθανάσοβαΤζορίδου, αγρότισσα και μητέρα δύο παιδιών, διδάχτηκε την τέχνη της σκορδοπλεκτικής από τις γυναίκες του χωριού. Χρειάστηκε περίπου 17 ώρες και 20.000 σκόρδα, βάρους άνω των 2 τόνων, για να σχηματιστεί η ενιαία πλεξούδα των 612 μέτρων και 70 εκατοστών. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολη εμπειρία. Ευτυχώς τα καταφέραμε. Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Περάσαμε το Ρεκόρ Γκίνες και το προσπεράσαμε με αρκετά μέτρα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου εγχειρήματος η κ. Τζορίδου, εκφράζοντας τις θερμές της ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή. «Σήμερα γιορτάζει όλη η Βύσσα και πιστεύω ότι το αξίζει. Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, για την υποστήριξη. Τους φίλους μου, το σύλλογο, στην οικογένειά μου, το Επιμελητήριο Έβρου, το συνεταιρισμό σκορδοπαραγωγών», είπε η ίδια.

Ο αρχικός στόχος για πλεξούδα μήκους 300 μέτρων, τα οποία η κ. Τζιορίδου ξεπέρασε το απόγευμα της πρώτης ημέρας και άμεσα αποφασίστηκε να ανέβει η πήχης στα 600 μέτρα!  Τα 20.000 κεφάλια σκόρδου, μετά από την επίσημη καταμέτρηση που έγινε από την ειδική επιτροπή καταγραφής και επιθεώρησης των Ρεκόρ Γκίνες, μοιράστηκαν στον κόσμο που είχε κατακλύσει το βράδυ της Τρίτης τους χώρους της Alexpo.

Η πρωτοβουλία και η αρχική ιδέα για την προσπάθεια ένταξης του σκόρδου της Βύσσας στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ανήκει στο Επιμελητήριο του Έβρου.
«Αποφασίσαμε στο πλαίσιο της «Alexpo 2018» να προβάλλουμε ένα προϊόν του Νομού Έβρου που ξεχωρίζει στην περιοχή μας, το σκόρδο της Βύσσας. Απευθυνθήκαμε στον αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας σκόρδου και σε συνεργασία στείλαμε το έγγραφό μας στο Γκίνες. Είμαστε εδώ από τις 7 το πρωί της Δευτέρας. Η προσπάθεια ήταν στα 300 μέτρα αλλά επειδή είχαμε αρκετά σκόρδα συνεχίσαμε μέχρι να τελειώσουν όλα», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μ’ αυτή την προσπάθεια πλέον το σκόρδο της Ν. Βύσσας καταγράφεται παγκοσμίως και όλες οι μεγάλες αγορές θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να το αναζητούν».

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας σκόρδου Ν. Βύσσας, ΑναστάστιοςΓιακμοκλίδης, που διέθεσε τις 20.000 σκόρδα, υπογράμμισε πως «στη Βύσσα παράγεται το 60-70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου ανά την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ ποιοτικό προϊόν στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε ένα brandname».

Τέλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Π.Ε. Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης, έκανε ειδική μνεία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος. «Πριν τρία χρόνια, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας, κάναμε ανάλυση και σύγκριση του σκόρδου Ν. Βύσσας με πέντε άλλα σκόρδα τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικού. Διαπιστώθηκε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι τα καλύτερα, ενώ η ουσία αλλισίνη που βοηθάει σε πάρα πολλές ασθένειες, είναι πολύ περισσότερη σε ποσότητα και ποιότητα σ’ αυτό το σκόρδο, που θα έπρεπε ήδη να είναι Π.Ο.Π.»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του