efhmerida1

Το πλούσιο παρασκήνιο της εκλογής Μέτιου

Έντονο είναι το παρασκήνιο γύρω από την εκλογή του Χρήστου Μέτιου στη θέση του περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η εκλογική διαδικασία της 30ης Οκτωβρίου μόνο βαρετή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού είχε απ’ όλα: διαρροές, συμφωνίες, διαφωνίες, εντάσεις, πείσματα, μυστήριο, ακόμη και ανοικτές καταγγελίες για τον τρόπο που διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά, όπως είθισται να συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτά που ακούγονται ανεπίσημα, είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από αυτά που λέγονται δημόσια. Έτσι, ο απόηχος της διαδικασίας της Κυριακής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ακόμη αρκετές μέρες, αφού οι αντιδράσεις στα στρατόπεδα των υποψηφίων που δεν κατάφεραν να εκλεγούν συνεχίζονται, ενώ αρκετά είναι τα σχόλια σε ΜΜΕ, πηγαδάκια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις διαρροές από συμβούλους που ακολούθησαν είτε την κομματική γραμμή, την οποία υπαγόρευε η υποψηφιότητα Μέτιου, είτε την προσωπική τους επιθυμία για μια κάποια ανέλιξη.

Εκτίμηση για την πρώτη ψηφοφορία

Από την στιγμή που η ψηφοφορία ήταν μυστική, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας των 36 συμβούλων: Μέτιος 17, Ζαγναφέρης 7, Πέτροβιτς 7 και Μαρκόπουλος 5.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε ο κ. Μέτιος στον πρώτο γύρο (17), την στιγμή που χρειαζόταν 19 για να εκλεγεί αμέσως, κι ενώ συνολικά από τη Ροδόπη, η παράταξη μετρά μόλις 8 συμβούλους, προκάλεσε προβληματισμό στους υπόλοιπους υποψήφιους.

Για τον Έβρο, ο κ. Πέτροβιτς συγκέντρωσε 7 ψήφους, την στιγμή που οι εκλεγμένοι σύμβουλοι από το νομό είναι 9. Στην Ξάνθη, ο κ. Ζαγναφέρης έλαβε 7 ψήφους, ενώ έχει 8 συμβούλους. Μία διαρροή φαίνεται πως είχε και ο κ. Μαρκόπουλος από την Καβάλα, με 5 ψήφους, ενώ έχει 6 έδρες.

Οπότε, 8 της Ροδόπης, συν 2 από Έβρο, συν μία ψήφος από Δράμα και μία από Καβάλα, 12 ψήφοι για τον κ. Μέτιο. Προσθέτοντας και τους 5 συμβούλους της Δράμας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Πατακάκη, έχουμε τον ‘μαγικό’ αριθμό των 17 ψήφων.

Ο κ. Κώστας Εξακουστός ανέλαβε να φέρει εις πέρας την διαδικασία.
Ο κ. Κώστας Εξακουστός ανέλαβε να φέρει εις πέρας την διαδικασία.

Οι διαβουλεύσεις και τα ‘πείσματα’ για τον 2ο γύρο

Μετά από τη ‘βόμβα’ της πρώτης ψηφοφορίας, η συνεδρίαση διεκόπη για λίγο και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών υποψηφίων από Έβρο, Ξάνθη και Καβάλα, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους για τη δεύτερη ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΓΝΩΜΗΣ», έγινε συζήτηση σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να συσπειρώσει αποτελεσματικότερα τους συμβούλους, ώστε να έχει ελπίδες να αναμετρηθεί στα ίσια και γιατί όχι, να κερδίσει τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης. Ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος, ενώ για τους δύο ισοψηφίσαντες, Ζαγναφέρη και Πέτροβιτς, διατυπώθηκε η πρόταση να γίνει κλήρωση, ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προστριβές.

Ωστόσο, ο κ. Ζαγναφέρης έκανε γνωστό πως δεν έχει σκοπό να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ωθώντας τον κ. Πέτροβιτς στην απόφαση να μη συνεχίσει στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος αμέσως μετά την απόφασή του αυτή, «οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εμφανίσουμε στην πράξη την πρόθεση και την παρότρυνση του περιφερειάρχη ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά. Παρά την ισοψηφία, χάρην αυτού και μόνο του γεγονότος, της ενότητας, είπα ότι δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο δεύτερο γύρο. Θεωρώ ότι έτσι διασφαλίζονται όχι απλά τα λόγια, αλλά και οι πράξεις, μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα και συμπεριφορές».

Γκρίνια στον Έβρο

Αντιδράσεις, σχόλια, μέχρι και βαρύς χαρακτηρισμούς για τους ‘άγνωστους’ δύο συμβούλους του Έβρου, που δεν ψήφισαν τον αντιπεριφερειάρχη τους προκάλεσε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Όπως λέγανε, κάποια ανοιχτά, κάποιοι πιο.. κλειστά, η κομματική γραμμή που φημολογούνταν ότι δόθηκε απευθείας από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπέρ του Χρήστου Μέτιου οδήγησε δύο συμβούλους στην απόφαση να τον ψηφίσουν, συμβάλλοντας στον ‘αέρα’ των 17 ψήφων από τον πρώτο γύρο. Πάντως, κάποιοι από τους συμβούλους έλεγαν μετά την πρώτη ψηφοφορία πως η στήριξη προς τον κ. Μέτιο, αφορούσε μόνο την πρώτη ψηφοφορία, κι ότι στη δεύτερη, όπως διέρρεαν, θα ψήφιζαν Πέτροβιτς. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά.

Καταγγελίες Ζαγναφέρη

Αμέσως μετά την ήττα, αφού ο δεύτερος γύρος ανέδειξε περιφερειάρχη με 20 ψήφους τον κ. Μέτιο, ο κ. Ζαγναφέρης, που συγκέντρωσε 16, δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα γιατί εγώ πήγα κόντρα σε όλο τον κομματικό μηχανισμό. Εκείνο που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι άτομα που δεν θα ξαναέρθουν στην Θράκη, που δεν θα ξαναέρθουν ποτέ στην περιοχή μας, ήρθαν εδώ να επηρεάσουν και έπαιρναν τηλέφωνα για να αποφασίσουν αυτοί για εμάς ποιος θα είναι ο νέος Περιφερειάρχης. Αυτό δεν τιμά κανέναν και πολύ περισσότερο αυτούς. Εγώ προσωπικά στη ΝΔ γεννήθηκα, εκεί ανδρώθηκα και εκεί θα παραμείνω. Οι αρχηγοί έρχονται και παρέρχονται». Τέλος, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, για την περιοχή έχει ειδικό ενδιαφέρον ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης ο οποίος επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Καβάλας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr