Το μετάλλιο Α’ τιμής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Πολυξένη Τσατσοπούλου-Καλούδη

Η κορυφαία τιμητική διάκριση στην επίτιμη Έφορο Αρχαιοτητων Έβρου για την καθοριστικη συμβολή της στην ανάδειξη της αρχαίας ζώνης. «Έκανα απλώς τα αυτονόητα» είπε η κα Τσατσοπούλου, αφιερώνοντας το μετάλλιο στην οικογένειά της

Της Κικής Ηπειρώτου

«Έκανα απλώς τα αυτονόητα», είπε η αρχαιολόγος και Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Πολυξένη Τσατσοπούλου –  Καλούδη, παραλαμβάνοντας από το δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη το Μετάλλιο Α’ τιμής, της ανώτατης τιμητικής διάκρισης που προσφέρει ο δήμος Αλεξανδρούπολης σε πρόσωπα που με το έργο τους πρόσφεραν τα μέγιστα στην περιοχή μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Δευτέρας και είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση του δημάρχου, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του σώματος Κωνσταντίνος Γκοτσίδης.

Όπως είπε ο δήμαρχος, η κα Τσατσοπούλου-Καλούδη βραβεύεται για την καθοριστική συμβολή της στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Ζώνης και για την εν γένει επιστημονική και κοινωνική προσφορά της. Αποκάλυψε μάλιστα ποιος είχε την αρχική ιδέα για την εν λόγω τιμητική διάκριση.

«Μου είπε κάποια στιγμή ο Γιάννης Λασκαράκης: ‘Δήμαρχε, δεν θα άξιζε η Πολυξένη Τσατσοπούλου ένα μετάλλιο;’ Κι εγώ, δεν φειδωλός στις τιμές και τις διακρίσεις, αλλά είμαστε μία κοινωνία, όπου όλα αλλάζουν διαρκώς και όλα αποδομούνται. Νομίζω πως είμαστε μακριά από το όνειρο μίας κοινωνίας όπου θα λειτουργούμε χωρίς αμφισβήτηση και δυσπιστία και θα συναλλασσόμαστε με όρους αλληλοσεβασμού κι εμπιστοσύνης… Υποχωρούν οι θετικοί άνθρωποι. Αυτός όμως ο άνθρωπος εδώ είναι μία ακτίνα φωτός. Κι αν ψάχνουμε αυτές τις ακτίνες φωτός, τότε θα καταφέρουμε κάτι να αλλάξει. Με προσπάθεια κι επιμονή, όλοι μαζί, χωρίς εντάσεις, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Από την πλευρά της, η κα Τσατσοπούλου έκανε λόγο για μία μεγάλη τιμή, ωστόσο παραδέχθηκε πως νιώθει άβολα σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς, όπως είπε, «έκανα απλώς τα αυτονόητα. Κάθε φορά που είμαι εδώ νιώθω πως είμαι στο σπίτι μου. Πλέον, έχω και δικό  μου κλειδί!». Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της και αφιέρωσε το μετάλλιο στην οικογένειά της, το σύζυγο και το γιο της, λέγοντας: «Χωρίς τη συμπαράσταση και την ανοχή τους δεν ξέρω αν θα ήμουν σήμερα εδώ». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις βασικότερες στιγμές της επαγγελματικής της πορείας και του έργου της στην περιοχή, στις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις εκπλήξεις, τόσο για τη διερεύνηση της πορείας της αρχαίας Εγνατίας οδού, όσο και για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ζώνης.

Who is who

Η κα Τσατσοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Κλασικής Αρχαιολογίας. Από το 1979 έως το 1982 εργάστηκε στη ΙΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το 1983 τοποθετήθηκε στην ΙΘ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θράκης.  Από το 2014 που ανέλαβε τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στον Έβρο, ασχολήθηκε με τη μελέτη της τοπογραφίας και χωροθέτησης των αρχαίων ελληνικών πόλεων της παραλίας του Ν. Έβρου, τη διερεύνηση της πορείας της αρχαίας Εγνατίας οδού στο χώρο της Θράκης, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανάδειξης και αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης, όπου και εντοπίζεται η κύρια ανασκαφική της δραστηριότητα.

Έλαβε μέρος με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, συμπόσια και αρχαιολογικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Τα Επιστημονικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων, εγκυκλοπαίδειες καθώς σε ελληνικά και ξένα αρχαιολογικά περιοδικά. Πραγματοποίησε τη συγγραφή  δύο αρχαιολογικών οδηγών για τον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης και την αρχαία Εγνατία, όπως επίσης δημοσίευσε με ομάδα των συνεργατών της το σύνολο των ευρημάτων του ιερού του Απόλλωνα στη Ζώνη.

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr