«Θέτουμε τους ουσιαστικούς όρους για την ευημερία όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ακριτών μας εδώ στη Θράκη, που το έχουν ανάγκη ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα πολίτη», είπε το πρωί της Παρασκευής, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας έτσι την περιοδεία του στη Θράκη.
Τον πρωθυπουργό, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 8 το πρωί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», συνόδευαν οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. Παρόντες βουλευτές του κόμματος από την ΑΜΘ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, και άλλοι.
Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, ο οποίος μίλησε για τα λάθη των περασμένων ετών, αναφορικά με την ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται σήμερα. Όπως τόνισε, θα πρέπει το τεράστιο σφάλμα της απένταξης του λιμανιού από τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, από το 2013, να διορθωθεί άμεσα, με την επανένταξή του, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όσα σχεδιάζονται για το λιμάνι. Ο πρόεδρος του ΟΛΑ αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια επανένταξης του λιμανιού στο σχεδιασμό μεταφοράς και αποθήκευσης σωλήνων για την κατασκευή του ΤΑΡ, η οποία έφερε σημαντικά έσοδα στον οργανισμό. Τόνισε πως είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν οι υποδομές κυρίως στα εμπορικά τέρμιναλ, να βελτιωθεί η σύνδεση Εγνατίας-λιμανιού, να ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση του σιδηρόδρομου, ιδιαίτερα στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και να στεγαστούν οι υπηρεσίες του λιμεναρχείου εντός του λιμένα. Ο κ. Δούκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καλή συνεργασία και στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι, μαζί με την τοπική κοινωνία και με σύμμαχο την κυβέρνηση, έχουν βάλει στοίχημα για την ανάπτυξη του λιμανιού, το οποίο, όπως είπε, «ελπίζουμε όλοι μαζί να κερδίσουμε».
Στήριξη στους ακρίτες της Θράκης
«Ξεκινώ την περιοδεία μου στη Θράκη, από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, την πρώτη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα ανατολικά της σύνορα. Και βεβαίως, έχω ιδιαίτερη χαρά που ο πρώτος σταθμός είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ένα λιμάνι που παρά την κρίση τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και αναπτύσσεται, όχι με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό με εσωστρέφεια, αλλά με εξωστρέφεια και με το βλέμμα στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με το βλέμμα στραμμένο στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Αλεξανδρούπολη «μπορεί να γίνει – και θα γίνει – ένας ισχυρός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος. Σημαντικός κόμβος, όχι μόνο για τη Θράκη, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών εμπορίου και ενέργειας, θα έλεγα, για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής… Εχουμε σχέδιο να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό λιμάνι, το οποίο θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα τα εμπορεύματα που θα έρχονται εδώ θα μπορούν με ευκολία να μεταφέρονται μέσω των υποδομών που αναπτύσσουμε, οδικών και σιδηροδρομικών, στη Βαλκανική και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άντεξε και αναπτύσσεται»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας περνά μια πολύ μεγάλη κρίση, «που ιδιαίτερα κατά την περίοδο της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014 απώλεσε το ¼ του εθνικού μας πλούτου, χάσαμε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άντεξε και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε και το τελευταίο ευρώ, που ήταν διαθέσιμο από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες υποδομές και ταυτόχρονα με την χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως όλες τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι, ώστε να παράξει υψηλή προστιθέμενη αξία».
Με την αξιοποίηση 20 εκ ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, μέσα στο 2015 ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικά έργα, αυτό της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων και της εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνονται μια σειρά από έργα «που θα καταστήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι στο οποίο θα μπορούν να έρχονται τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία και να αυξήσουν την κίνηση και να δημιουργήσουν τη δυνατότητα να γίνει αυτός ο ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος»
Για τη σιδηροδρομική σύνδεση με Μπουργκάς
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε τον Αύγουστο στη Βουλγαρία για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Η σιδηροδρομική αυτή σύνδεση εντάσσεται στο κεντρικό δίκτυο διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ταυτόχρονα, αποτελεί τμήμα του άξονα που ενώνει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα. «Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου, μειώνοντας έτσι δραστικά το χρόνο διαδρομής των εμπορευμάτων από τη Μεσόγειο προς τη Μαύρη Θάλασσα, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά καίρια το ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ενεργειακά έργα του ΤΑΡ, του IGB και του LNG, τα οποία, όπως είπε, «υπερβαίνουν την εθνική εμβέλεια, υπερβαίνουν τα σύνορά μας και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε όλη την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και φυσικά στην παρευξείνια περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας. Και βεβαίως, αυτά δεν είναι έργα τα οποία δεν θα έχουν κάποια θετική επίπτωση στην τοπική οικονομία και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αντιθέτως, είναι έργα τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Θράκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας».
«Τα έργα στην περιοχή θα γίνουν πράξη»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, δηλαδή η στρατηγική και γεωγραφική της θέση και το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε στην επένδυση σε σύγχρονες και ανταγωνιστικές υποδομές, αλλά και η πολυδιάστατη ενεργειακή μας πολιτική μπορούν να αναδείξουν την Αλεξανδρούπολη, αλλά και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη διασυνοριακή συνεργασία στην περιοχή, αλλά και το κυριότερο, προσφέροντας τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, ουσιαστικούς όρους για την ευημερία όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ακριτών μας εδώ στη Θράκη, που το έχουν ανάγκη ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα πολίτη.
Προς αυτήν, λοιπόν, την κατεύθυνση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι λειτουργούμε με σχεδιασμό, με σχέδιο, με όραμα και με επιμονή. Και δεν θα κουραστούμε, θα εργαστούμε αδιάκοπα και η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ώστε αυτό το μεγάλο όραμα για τη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη πολύ σύντομα να γίνει πράξει. Και αυτά τα έργα, τα σημαντικά έργα, θα δώσουν μια άλλη πνοή στην πόλη σας, στο νομό και στην ευρύτερη περιοχή».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιθεώρησε τα έργα στο λιμάνι, ενώ μετέβη και στο εργοτάξιο του ΤΑΡ στην Αμφιτρίτη, προτού αναχωρήσει για τη Φιλύρα.