Με το τέλος του καλοκαιριού αρχίζουν και τα νέα βάσανα της ελληνικής οικονομίας, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελσκουλέσκου, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου με ομάδα συνεργατών της για τα προαπαιτούμενα της δανειακής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 19 του μήνα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επισκόπηση για το άρθρο 4 του καταστατικού, που θα διαρκέσει μία ολόκληρη εβδομάδα.
Στην βάση αυτής της επισκόπησης θα ξεκινήσει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, που αναμένεται με αγωνία από την ελληνική κυβέρνηση. Πηγή εκτός του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ανάλυση αυτή θα ολοκληρωθεί έως τέλος χρόνου.
Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, θα καθυστερήσει, αφού έγινε γνωστό στους δανειστές ότι από τα 15 προαπαιτούμενα έχει υλοποιηθεί μόνο το ένα.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «πάγωμα» των οφειλών στα Ταμεία;
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς ξαναμπαίνει το «πάγωμα» των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών για όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών και αποποιούνται (αν δεν μπορούν να εξοφλήσουν συνταξιοδοτούμενοι) τον ασφαλιστικό χρόνο που θα αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή.
Το θέμα συζητήθηκε σε συναντήσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ με κυβερνητικά στελέχη, όπως αναφέρει και η «Ημερησία» της Πέμπτης.
H ΕΣΕΕ ζητεί να συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τις περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν τεθεί «εκτός» ρυθμίσεων στα χρόνια της κρίσης (2010-2015) είναι συνεπείς στις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα:
• Οι οφειλέτες που παραμένουν στις «100» δόσεις έχουν περιοριστεί στους 56.321 από 69.794 που ήταν τον Ιανουάριο του 2016 και τους 106.986 τον Ιούνιο του 2015. Οι οφειλές που είναι, ακόμη, στη ρύθμιση έχουν πέσει σε 1,422 δισ. ευρώ από 1,913 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016 και τα 3,355 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.
• Ο αριθμός των οφειλετών που μπαίνουν στις 12 δόσεις αυξάνεται από μήνα σε μήνα και έφτασε τον Ιούνιο τους 649.709 από 626.455 που ήταν τον πρώτο μήνα του 2016 και 606.036 τον Ιούνιο του 2015. Τα ποσά στη ρύθμιση αυτή (η μόνη που απομένει μετά την απώλεια των «100» δόσεων) αυξήθηκαν στα 305,136 εκατ. τον Ιούνιο από 241,467 εκατ. τον Ιανουάριο και 45,869 εκατ. που ήταν τον Ιούνιο του 2015.
Δραγασάκης: Ανάπτυξη μέσω συνεργασίας κράτους – αγοράς – κοινωνίας
Μέσα από τη σύνδεση και συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας θα προέλθει το παραγωγικό υπόδειγμα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Πέμπτη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στο κλίμα αυτό κατέστη σαφής η απόφαση της κυβέρνησης να είναι διαρκής ο διάλογος και η συνεργασία με φορείς, όπως ο ΣΕΠΕ.
Στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ειδικότερα την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας παραγωγικής ταυτότητας για τη χώρα, με κεντρική διάσταση την ανάπτυξη του συμπλέγματος δραστηριοτήτων που αφορά την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την αναβάθμιση του κλάδου της πληροφορικής και του software, καθώς και την επέκταση των νέων τεχνολογιών.
Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως το νέο παραγωγικό υπόδειγμα δεν θα προέλθει από μία ανταγωνιστική σχέση του κράτους με την αγορά, αλλά από τη σύνδεση και τη συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος της κυβέρνησης με φορείς, όπως ο ΣΕΠΕ, πρέπει να έχει διάρκεια και συγκεκριμένο περιεχόμενο.