efhmerida1

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΒΡΟΥ ανακοινώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό με την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογική Τεκμηρίωση της ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στη Μάκρη». Η έκθεση έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με πτυχές του κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου ενός από τους παλαιότερους μέχρι σήμερα προϊστορικούς οικισμούς στον χώρο της Αιγαιακής Θράκης, μέσα από εποπτικό ενημερωτικό υλικό, αντίγραφα σημαντικών ευρημάτων και ποικίλες δραστηριότητες.

Ο οικισμός αυτός της 6ης χιλιετίας π.Χ. βρίσκεται δίπλα στη γνωστή σε όλους μας «Σπηλιά του Κύκλωπα» στη Μάκρη. Στη θέση αυτή, από τη δεκαετία του ’80 έγιναν ανασκαφικές έρευνες που έφεραν στο φως έναν σημαντικό νεολιθικό οικισμό, κατάλοιπα ενός μικρού εμπορικού σταθμού των κλασικών χρόνων, αλλά και κινητά και ακίνητα ευρήματα μεταγενέστερων εποχών, έως τους βυζαντινούς χρόνους, που αποκαλύπτουν τη διαχρονικότητα και τη μεγάλη σημασία που είχε ο χώρος αυτός για τους κατοίκους της περιοχής.

Η περιοδική έκθεση όμως δεν περιορίζεται μόνο στην πληροφόρηση. Φιλοδοξεί να καταστήσει το τοπικό κοινό συνδημιουργό και συνοδοιπόρο σε ένα ταξίδι στον χρόνο, με φόντο τον αρχαίο οικισμό της Μάκρης! Σας προσκαλούμε να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο της έκθεσης με εικόνες του χθες και του σήμερα, που θα υποστηρίξουν τη διαχρονική χρήση του αρχαιολογικού χώρου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί ποικίλες σχέσεις και δεσμούς με το φυσικό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό σας προσκαλούμε να μας παραχωρήσετε προσωρινά παλιές ή νέες φωτογραφίες από το προσωπικό σας αρχείο, οι οποίες να εστιάζουν στον χώρο που εκτείνεται γύρω, πάνω και κάτω από τη σπηλιά του Κύκλωπα. Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, στιγμιαίες, εκτυπωμένες ή ψηφιακές, καλλιτεχνικές ή αναμνηστικές, παλιές ή πρόσφατες, φωτογραφίες που βρήκατε στο παλιό συρτάρι του παππού ή εκείνες που βγάλατε κάποια Πρωτομαγιά με την παρέα, σε έναν περίπατο ή ρομαντική βόλτα, με ή χωρίς πρόσωπα….

Οι φωτογραφίες αυτές θα σαρωθούν και θα ψηφιοποιηθούν, ώστε να προβάλλονται στην οθόνη της περιοδικής έκθεσης του μουσείου κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι πρωτότυπες θα σας επιστραφούν.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να προσκομίσει μέχρι τις 03.11.2017 το φωτογραφικό υλικό που διαθέτει στα γραφεία της Υπηρεσίας μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Υπηρεσιακή είσοδος από Καντακουζηνού. Περιοχή έναντι του Δημοτικού Κάμπινγκ), καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00-14:00. Οι ψηφιακές φωτογραφίες μπορούν να αποστέλλονται στο e-mail: efaevr@culture.gr.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας που θα προσκομίσουν φωτογραφικό υλικό, να συμπληρώσουν την αντίστοιχη δήλωση παραχώρησης, που θα τους δοθεί.

Επιπροσθέτως, μπορούν, προαιρετικά, να αφήσουν γραπτή πληροφορία για τα εικονιζόμενα πρόσωπα, τη χρονολογία της φωτογραφίας, το γεγονός με το οποίο συνδέεται, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επιθυμούν να μοιραστούν με τους επισκέπτες της έκθεσης. Ευπρόσδεκτη είναι και η διάθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού από συλλόγους, μουσεία ή ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κκ. Ζωή Μιλτσακάκη και Φένια Παρδαλίδου στο τηλέφωνο: 25510-26103. Ας δημιουργήσουμε από κοινού την πρώτη δράση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης!

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr