«Το αναπτυξιακό συνέδριο ευκαιρία να δοθούν βιώσιμες λύσεις»

Οι τοποθετήσεις του περιφερειάρχη ΑΜΘ και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Αναφορές σε LNG, TAP, χρυσωρυχεία και τουρκικό προξενείο από τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλη Λαμπάκη.

Τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις προοπτικές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαν την ευκαιρία οι τοπικοί φορείς να θέσουν υπόψιν των κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν στην Κομοτηνή, κατά την πρώτη μέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου ΑΜΘ.

Την ανάγκη να δοθούν βιώσιμες λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, τόνισε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, κατά τον χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο κ. Μέτιος υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια ΑΜΘ ανοίγονται νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου, μετά από πολλά χρόνια απραξίας και αδυναμίας να δοθούν λύσεις. Εξέφρασε την ευχή αυτό το συνέδριο να αποτελέσει την αφετηρία για μία γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση σε όλους τους τομείς, χωρίς εντυπωσιακά λόγια και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Επίσης, σημείωσε ότι με την παρουσία τόσων υπουργών της κυβέρνησης στην Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία, όχι μόνο να γίνει μία απλή καταγραφή των προβλημάτων, όπως συνηθιζόταν να γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά μία ουσιαστική συζήτηση, να ακουστεί η φωνή των πολιτών και των φορέων της περιφέρειας και να δοθούν βιώσιμες λύσεις πάνω σε ουσιαστικά και σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών.

Οι προτάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων

Στον κεντρικό άξονα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφέρειας αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Λαμπάκης, κατά την έναρξη των εργασιών του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Α.Μ.Θ που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ΠΑΜΘ πρέπει να κερδίσει κάποια πράγματα τα οποία έχουμε χάσει επί πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα η Περιφέρειά μας να μένει ακίνητη εν πολλοίς σε πάρα πολλά πράγματα τα οποία τα επιθυμούμε και τα δεχόμαστε ως υποσχέσεις επί πολλές δεκαετίες».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις λόγω της διάθεσης που διαπιστώνει από πλευράς των μελών της κυβέρνησης που κατ’ επανάληψη έχουν επισκεφθεί την περιοχή. Ο κ. Λαμπάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο θέμα των χρυσωρυχείων, σημειώνοντας πως «είναι πολύ σοβαρό να μη γίνουν ποτέ τα χρυσωρυχεία στην Αλεξανδρούπολη και στις Σάππες και να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ εξόρυξη ως αναπτυξιακή προοπτική του λιγνίτη».

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης «του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλες τις συνδέσεις και ηλεκτροκίνηση με υψηλές ταχύτητες Αλεξανδρούπολης-Κωνσταντινούπολης», στη νέα γέφυρα στους Κήπους που πρέπει να είναι και σιδηροδρομική, στο σιδηροδρομικό άξονα Αλεξανδρούπολη-Ελσίνκι που θα πρέπει να επανέλθει στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και στον άξονα Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς που πρέπει να επιταχυνθεί, σημειώνοντας πως είναι εξαγγελία πολλών κυβερνήσεων από το 2013.

Ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας ότι «μένει σ’ ένα διαχειριστικό τοπικό ρόλο επί πάρα πολλά χρόνια, ενώ πάρα πολλές κυβερνήσεις έριξαν δισεκατομμύρια δραχμές και εκατομμύρια ευρώ. Η ένωση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς και τ’ άλλα τέσσερα λιμάνια μη εξαιρουμένης της Καβάλας και προς τη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να επιταχυνθεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους αγωγούς, ο κ. Λαμπάκης είπε πως «πρέπει να προχωρήσουμε τους αγωγούς όχι μόνο τον TAP αλλά και τον LNG, γιατί είναι μονόδρομος να γίνει γρήγορα ο δεύτερος γιατί μάλλον θα σημάνει και την ενεργοποίηση των διαγωνισμών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (εμπορευματικό, εμπορικό και μαρίνα) και βέβαια αυτά μέσα από μια ηλεκτροκίνηση που ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό», ενώ επανέλαβε και το αίτημα ίδρυσης λιμενικής ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

Τελειώνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε στην ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και στον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. «Δεν φοβόμαστε, όπως νομίζουν κάποιοι εδώ στη Θράκη και δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική. Χρειάζεται κάποια στιγμή οι ντόπιες φωνές εδώ στη Θράκη να σηκώσουν το ανάστημά τους και να πουν ότι δεν φοβόμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε κανέναν εξωτερικό κίνδυνο απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Σημείωσε πως «είναι κοινή γνώση όσων ζουν στη Θράκη ότι υπάρχουν δυνάμεις συνδεδεμένες με την ‘Αγκυρα, οι οποίες συνδέονται μέσα από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας όσον αφορά τις ενέργειές του. Έχει ξεφύγει πάρα πολύ και είναι καιρός πια κάποια στιγμή να επέμβει το επίσημο ελληνικό κράτος και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι Έλληνες μουσουλμάνοι, με τους οποίους έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο ειρηνικότατο συμβίωσης, στην οικονομία, την κοινωνικότητα και τον πολιτισμό, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ήρεμοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, χωρίς να υφίσταται, ο αποδεδειγμένος απολύτως εκβιασμός των Ελλήνων μουσουλμάνων και η λαθεμένη ομογενοποίηση ως προς την τουρκική καταγωγή, μουσουλμανικών, θρησκευτικών μειονοτήτων. Δεν υπάρχει μία μειονότητα, υπάρχουν και οι Ρομά, υπάρχουν και οι Αθίγγανοι, υπάρχουν και οι Πομάκοι».  Τέλος, ανέφερε ότι «με βεβαιότητα οι συμπολίτες μας Έλληνες και μουσουλμάνοι συνυπογράφουν τα λεγόμενά μου και τα λέω με ένταση σ’ αυτές τις «δυνάμεις» που ζουν μέσα στη Θράκη και συνεργάζονται απολύτως συνδεδεμένα με την ‘Αγκυρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να δεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο