Τουρκικό brain drain με «χρυσή βίζα» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πλούσιοι Τούρκοι ‘εξαγοράζουν’ την είσοδό τους στην ΕΕ. Διεθνή ΜΜΕ δημοσιεύουν ρεπορτάζ για τις επενδύσεις Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα με στόχο την απόκτηση άδειας παραμονής.

Στην επονομαζόμενη «χρυσή βίζα» την οποία επιχειρούν να αποκτήσουν στην Ελλάδα αρκετοί εύποροι Τούρκοι προκειμένου να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνησή τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου n-tv.

«Πολλοί Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα ασφαλές λιμάνι στους αβέβαιους καιρούς που περνάει η πατρίδα τους. Με το αντίστοιχο αντίτιμο μπορούν να διασφαλίσουν μια έξοδο κινδύνου προς την ΕΕ. Η ‘χρυσή βίζα’ είναι η ασφάλειά τους για την εσχάτη των περιπτώσεων» επισημαίνει το ρεπορτάζ και στη συνέχεια  εξηγεί πώς αποκτά κανείς τη λεγόμενη χρυσή βίζα: «Όποιος επενδύει τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την αγορά ενός ακίνητου, για παράδειγμα στην Αθήνα, λαμβάνει από την πρώτη μέρα άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τον ίδιο, τον/τη σύζυγο, τα παιδιά κάτω των 21 ετών, τους γονείς και τα πεθερικά» και αυτό, όπως εξηγεί ο αρθρογράφος συνεπάγεται «το δικαίωμα της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της ζώνης του Σένγκεν».

«Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που χορηγεί ‘χρυσή βίζα’ στην ΕΕ, αλλά είναι η πιο οικονομική. Η Πορτογαλία για παράδειγμα, διαθέτει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο όμως προβλέπει ως ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 500.000€. Η Κύπρος δίνει απευθείας την υπηκοότητα, η οποία όμως κοστολογείται στα 2 εκατ. ευρώ» συνεχίζει το n-tv.

Τέλος, στο άρθρο αναφέρεται ότι «φέτος, μέχρι το Νοέμβρη, δόθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 170 άδειες παραμονής σε Τούρκους επενδυτές και τις οικογένειές τους. Το 2016 ήταν μόλις 30» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο, επισημαίνοντας ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα όλο και περισσότεροι Τούρκοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, οι περισσότεροι Τούρκοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους ανήκουν στην μεσαία και ανώτερη τάξη, είναι μορφωμένοι

BBC : Τουρκικό brain drain σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι διώξεις του Ερντογάν που κορυφώθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αναγκάζουν τους Τούρκους επιστήμονες και τους διανοούμενους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το BBC, οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στην αγορά ακίνητης περιουσίας στη χώρας μας. Η  Ελλάδα δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 430 Τούρκοι υπήκοοι έχουν αποκτήσει την αποκαλούμενη «Χρυσή Βίζα» αγοράζοντας ακίνητη περιουσία αξίας τουλάχιστον, 250.000 ευρώ.

Το 2013 η Ελλάδα ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο ρύθμιση σύμφωνα με την οποία πολίτες τρίτων χωρών (χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.) μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής πέντε ετών, με την προϋπόθεση να αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ελάχιστοι Τούρκοι πολίτες είχαν ενδιαφερθεί. Η κατάσταση άλλαξε άρδην μετά την 16η Ιουλίου του 2016, όταν το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε και ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να φυλακίζει και να εκτοπίζει δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» που εφαρμόζει η Ελλάδα προσελκύει Τούρκους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να λάβουν βίζα μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου Σένγκεν. «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε που παρέχει την δυνατότητα απόκτησης βίζα, αλλά είναι η φθηνότερη» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του DPA.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, η Κύπρος και η Πορτογαλία προσφέρουν παρόμοιες ευκαιρίες για πολίτες τρίτων χωρών. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα χρήματα (500.000 ευρώ στην περίπτωση της Πορτογαλίας και 2 εκατομμύρια στην περίπτωση της Κύπρου).

Όπως γράφει το BBC, τα τελευταία πέντε χρόνια, 17.000 Τούρκοι υπήκοοι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, 7.000 Τούρκοι στη Γερμανία και περίπου 5.000 στη Γαλλία. Ωστόσο, οι περισσότεροι Τούρκοι έρχονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, οι περισσότεροι Τούρκοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους ανήκουν στην μεσαία και ανώτερη τάξη, είναι μορφωμένοι, ιδεολογικά αντίθετοι με την πολιτική του Ερντογάν και αρκετοί εξ αυτών πωλούν την περιουσία τους προκειμένου να μπορέσουν να αναζητήσουν μια καινούργια ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Selcan Turk, είναι κτηματομεσίτρια στην Αθήνα. Πρόσφατα πούλησε ένα διαμέρισμα με θέα στην Ακρόπολη σε τουρκική οικογένεια. Πέρυσι, έδειχνε τρία ακίνητα τον μήνα στους Τούρκους. Τώρα οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις την εβδομάδα.

Όπως λέει για τους συμπατριώτες της «οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στην Τουρκία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Εδώ, στην Ελλάδα, αισθάνονται ότι υπάρχει πραγματική δημοκρατία και ελευθερία».

(Πηγή: Deutsche Welle, BBC)

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr