Τουλάχιστον 300 οι νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών

Τουλάχιστον 300 οι νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών στο 14ο φεστιβάλ νεολαίας Τυχερού σύμφωνα με τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας που συνεργάστηκε με την φοιτητική ομάδα Αλεξανδρούπολης «Φοιτητές εξ αίματος». Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα ενός φεστιβάλ νεολαίας. Είχε προηγηθεί η δυναμική παρουσία και στο Φεστιβάλ του Αρδα στις Καστανιές.

Με μεγάλη προσέλευση νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών έκλεισε το 14ο φεστιβάλ νεολαίας Τυχερού στο Νομό Έβρου. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έδωσαν εθελοντικά λίγο από το σάλιο τους για την εγγραφή τους στην παγκόσμια τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα ενός φεστιβάλ νεολαίας.

εθελοντές

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας ήταν εκεί καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης και σε συνεργασία με την φοιτητική ομάδα Αλεξανδρούπολης «Φοιτητές εξ αίματος» συνέλεξε τα δείγματα από ανθρώπους 18 έως 45 ετών. «Όπως αναφέρει ο σύλλογος, σημαντική ήταν η προώθηση από τους ανθρώπους της εταιρίας διοργάνωσης του φεστιβάλ Καζάν Τιπί οι οποίοι παραχώρησαν στην ομάδα μας λίγο αλλά πολύτιμο χρόνο επάνω στην σκηνή ώστε να ενημερώσει τους παραβρισκόμενους, αλλά και από τον Γιάννη Αγγελάκα και τους NightStalker οι οποίοι εκτός του γεγονότος ότι έγιναν δότες, κάλεσαν τον κόσμο πολύ έξυπνα να δώσει λίγο «Μυαλό» των οστών.

Το ίδιο σημαντική ήταν η βοήθεια και η άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα της ομάδας μας από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ και τον κύριο Δαρούση Δημήτριο, την εταιρία catering του φεστιβάλ αλλά και πολλούς από τους συμμετέχοντες όπως το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταρού».

εθελοντές

Δυναμική παρουσία και στον Αρδα

Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Νέας Ορεστιάδας συμμετείχε με ενημερωτικό περίπτερο, διοργάνωση 2ημέρου εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με την αιμοδοσία Αλεξανδρούπολης και συνεχόμενη λήψη δειγμάτων μυελού των οστών και στο 22ο Φεστιβάλ Νέων στον Αρδα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής, από ανθρώπους όλων των ηλικιών ειδικά στη δειγματοληψία του μυελού των οστών. Σημαντική ήταν η προσέλευση αθλητικών ομάδων, πολιτιστικών συλλόγων αλλά και παραγόντων της πολιτικής ζωής. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όλους εσάς που μας βοηθάτε με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και μόνο με την παρουσία σας στις προσπάθειές μας. Συνεχίζουμε την ενημέρωση των συνανθρώπων μας και ευελπιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σημειώνουν.

Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να δώσουν λίγο από το σάλιο τους για την καταχώρησή τους στην παγκόσμια τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε συνεργασία με το σύλλογο Όραμα Ελπίδας.. Πολλοί αθλητικοί σύλλογοι έδωσαν το καλό παράδειγμα όπως ο Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας μέσου του προέδρου κυρίου Βασίλη Γκιζάνη και πολλών στελεχών και παιχτών του.

εθελοντές

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καθώς δεν επαρκούν οι μονάδες αίματος που τους κρατούν στη ζωή σε πολλά από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ο κάθε ασθενής πρέπει να μεταγγίζεται ανά 15 ημέρες και να παίρνει δυο μονάδες αίματος, την φορά, ώστε ο αιματοκρίτης του να είναι στο 30. Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αναγκάζεται να παίρνει μόνο μια μονάδα αίματος και να πηγαίνει στο νοσοκομείο κάθε εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υγεία του κρέμεται σε μία κλωστή καθώς αν καθυστερήσει η επόμενη μετάγγιση τότε θα δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό του.

Μια από τις βασικές αιτίες στον περιορισμένο αριθμό μονάδων αίματος που υπάρχει στην χώρα είναι η δραματική μείωση στο εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό, σε εκείνους δηλαδή που επεξεργάζονται το αίμα προκειμένου να μεταγγιστεί στην συνέχεια στους ασθενείς αλλά και ο μικρός αριθμός των εθελοντών. Μόνο το 4% του πληθυσμού είναι εθελοντές αιμοδότες.

Εξαιτίας των κενών στο προσωπικό έχει περιοριστεί και το ωράριο λειτουργίας των μονάδων. Σχεδόν όλες, τα απογεύματα παραμένουν κλειστές έτσι οι εθελοντές που εργάζονται δεν μπορούν να δώσουν αίμα παρά μόνο εάν διοργανωθεί αιμοδοσία στον χώρο εργασίας τους αλλά και αυτό εξαιτίας των ελλείψεων είναι δύσκολο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του