Τον Σεπτέμβριο θα δεχθεί τον πρώτο ασθενή ο «διαστημικός» γραμμικός επιταχυντής του ΠΓΝΑ

Τον Σεπτέμβριο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι έτοιμος να δεχθεί τον πρώτο ασθενή ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί δωρεά του ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος. Θα έχει προηγηθεί η διαδικασία τοποθέτησης, προγραμματισμού και εκπαίδευσης του προσωπικού στο νέο μηχάνημα, προκειμένου οι καρκινοπαθείς όλης της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία.

Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης του παλιού γραμμικού επιταχυντή, τα ανταλλακτικά του οποίου θα δοθούν σε νοσοκομεία της χώρας που χρησιμοποιούν ακόμη αυτή την τεχνολογία, ενώ τα σίδερα θα πάνε για ανακύκλωση. Το όλο τεχνικό έργο θα κρατήσει περίπου 2 μήνες. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της ρύθμισης του μηχανήματος από τους ακτινοφυσικούς, οι οποίοι ήδη εκπαιδεύονται στο εξωτερικό. Θα ακολουθήσει η ρύθμιση του μηχανήματος, ο έλεγχός του από την επιτροπή ατομικής ενέργειας, κι έπειτα η εκπαίδευση του προσωπικού, των τεχνολόγων και στο τέλος των γιατρών. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει 4 ως 6 μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, περίπου 60 ασθενείς το μήνα, θα μεταβαίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα αναλάβουν τις ακτινοθεραπείες μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του γραμμικού επιταχυντή στο ΠΓΝΑ.

Ο διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Αδαμίδης έκανε λόγο για «ένα μηχάνημα διαστημικής τεχνολογίας…Ήταν σαν μέχρι τώρα να πηγαίναμε με ελικόπτερο και πλέον θα πηγαίνουμε με διαστημόπλοιο… Ήταν κάτι που το προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Από την πρώτη μέρα που ενημερώθηκα ότι θα είμαι διοικητής, ο σύλλογος καρκινοπαθών Έβρου μου έστειλε μία επιστολή λέγοντας ότι δεν πληροί το νοσοκομείο μας τις προϋποθέσεις για τη δωρεά, δηλαδή το απαιτούμενο προσωπικό. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και η συμπαράσταση του υπουργείου και φυσικά της ελληνικής εταιρείας ακτινοθεραπείας για να το κατορθώσουμε. Και το κατορθώσαμε σε αυτό το διάστημα, δηλαδή και να γίνει η προκήρυξη και κρίση θέσεων των ακτινοθεραπευτών και η πρόσληψη επικουρικού, όπως και τεχνικού προσωπικού. Έτσι, φτάσαμε στο ευχάριστο σημείο να πληρούμε όλους τους όρους της δωρεάς του Νιάρχου».

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Ιωάννα Ρήγα, πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών και φίλων Έβρου ‘ΣυνεχίΖΩ’. Όπως σημείωσε, η ιστορία του γραμμικού επιταχυντή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014. Τότε, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να υλοποιήσει τη δωρεά του, είχε βάλει κάποιους όρους, αυτά που λέμε προαπαιτούμενα.

«Δεν ήταν πολλά πράγματα, ήταν όμως, κυρίως, διορισμοί επιστημόνων, οι οποίοι θα ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του μηχανήματος. Ο σύλλογός μας, μετά από 1,5 χρόνο, την άνοιξη του 2016, διαπίστωσε ότι ούτε καν είχαν αρχίσει οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Αυτό μας ανησύχησε πάρα πολύ τότε, είχαμε στενοχωρηθεί. Κινδύνευε να μην υλοποιηθεί η δωρεά. Τότε λοιπόν ο σύλλογός μας, με την τότε πρόεδρο, την Τασούλα Σπυρίδου, είχε ξεκινήσει ένα δρόμο επαφών και άλλων παρεμβάσεων, σε διάφορους φορείς, τοπικούς πολιτειακούς κλπ.

Η ανταπόκριση που βρήκαμε ήταν πάρα πολύ θετική. Αυτό ήταν ενθαρρυντικό για μας για να προχωρήσουμε, αλλά τα χρονικά περιθώρια ήταν πολύ στενά. Σήμερα που είμαστε εδώ, πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον διοικητή του νοσοκομείου κύριο Αδαμίδη, ο οποίος, από τον Μάιο του ‘16 που τοποθετήθηκε, και μετά από συνεννόηση που είχαμε μαζί του, ανέλαβε, με επιμονή και μεθοδικότητα, και ολοκλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα, κι έτσι σήμερα, έχουμε τη χαρά να έχουμε την εγκατάσταση του γραμμικού επιταχυντή».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις των ασθενών για όσους μήνες διαρκέσει η εγκατάσταση και προετοιμασία του μηχανήματος, η κα Ρήγα σημείωσε πως «βρέθηκαν κάποιες διευκολυντικές λύσεις αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι άριστα. Όμως, αυτή την στιγμή, αυτό μπορούμε να έχουμε ως διευκόλυνση. Όσον αφορά τη μετακίνηση και διαμονή τους, πάλι βρέθηκαν κάποιες λύσεις.

Υπάρχουν ξενώνες και ξενοδοχεία που φιλοξενούν έτσι κι αλλιώς ανθρώπους που μετακινούνται για λόγους υγείας στη Θεσσαλονίκη κι είναι έτοιμες οι δομές αυτές να δεχθούν τους ασθενείς μας.

Ο σύλλογος είναι έτοιμος να δώσει πληροφορίες στους ασθενείς, όσες χρειάζονται και όποτε χρειάζονται για αυτή τη διαδικασία. Χρειάζεται να κάνουμε υπομονή για να δούμε έναν ασθενή να μπαίνει σε αυτό το μηχάνημα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr