room-to-grow-bnner

Την Δευτέρα ο Υπουργός Τουρισμού στην Σαμοθράκη

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου ο Υπουργός Τουρισμού κυριος Χάρης Θεοχάρης και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στην Σαμοθράκη .

Κατά την επίσκεψή του στην Σαμοθράκη ο υπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο κ. Νίκο Γαλατούμο και τοπικούς φορείς με θέμα την προβολή του νησιού και την ενίσχυση της τουριστική κίνησης. Επίσης θα συζητηθούν και πρωτοβουλίες που αφορούν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία και θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Σαμοθράκης.

Στις 11 το πρωί ο υπουργός θα επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό Χώρο Σαμοθράκης,  στη συνέχεια το camping και τα Ιαματικά Λουτρά, στις 12.30  θα μεταβεί στο δημαρχείο του νησιού και θα ακολουθήσει 13.00 -14.30 συνάντηση με Φορείς και πολίτες του νησιού στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης.

Ο Δήμος Σαμοθράκης καλεί φορείς , συλλόγους και δημότες να παρευρεθούν σε ανοικτό διάλογο .

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Στην Κομοτηνή ο κ. Θεοχάρης την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα συναντηθεί το πρωι 10-10.30 στα γραφεία της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο. Θα συζητηθεί η εν εξελίξει πρωτοβουλία για την σύσταση και ενεργοποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού καθώς και συναφή θέματα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Αμέσως μετά (10.30-12.00) θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού με τουριστικούς φορείς της περιφέρειας στην Αίθουσα Συσκέψεων Περιφέρειας, (Γεωργίου Κακουλίδη 1).  Στην ίδια αίθουσα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Ακολούθως ο υπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γκαράνη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την τουριστική περιοχή Φανάρι.

Παρέμβαση Γκαρά για τη Σαμοθράκη κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Τουρισμού

 Τα θέματα της Σαμοθράκης και της τουριστικής προβολής του νησιού, έθεσε για πολλοστή φορά στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, η Βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση, στη Βουλή, των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και των μελών της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών και με αφορμή τη συζήτηση για την πτώχευση του ομίλου Thomas Cook και τις συνέπειες στον τουριστικό κλάδο, η Βουλευτής από τον Έβρο κάλεσε τον Υπουργό Τουρισμού, για μία ακόμη φορά, να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις και για τη Σαμοθράκη, μετά και τα γνωστά γεγονότα του καλοκαιριού και τον πολυήμερο αποκλεισμού του νησιού.

Η Ν. Γκαρά επισήμανε στον κ. Θεοχάρη ότι έχει την υποχρέωση να επισκεφθεί το νησί της Σαμοθράκης και να καταθέσει στους φορείς, στους επαγγελματίες και στους κατοίκους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ανάδειξης της Σαμοθράκης, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η παρέμβαση της Βουλευτή Έβρου:

«Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της πτώχευσης του ομίλου Thomas Cook στον ελληνικό τουριστικό κλάδο, ένα θέμα πραγματικά σοβαρό με επιπτώσεις συνολικά για την ελληνική οικονομία, θα εκμεταλλευτώ την παρουσία σας για να σας υπενθυμίσω ότι το καλοκαίρι στον Έβρο βιώσαμε έναν πρωτοφανή πολυήμερο αποκλεισμό του νησιού της Σαμοθράκης και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Έναν αποκλεισμό που οδήγησε σε ακυρώσεις των κρατήσεων στο νησί σε ποσοστό 50% και 60%, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους τοπικούς φορείς, και μεγάλες απώλειες εισοδήματος.

Μάλιστα, οι παλινωδίες και οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης, επέτειναν το πρόβλημα με αποτέλεσμα ουσιαστικά να χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν για τη Σαμοθράκη, με δραματικές επιπτώσεις τόσο στους επαγγελματίες, όσο και στους τουρίστες.

Εικόνες δυσφήμησης με τουρίστες να κοιμούνται στο λιμάνι χωρίς μέριμνα ή ενημέρωση, κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα είχαμε έκδοση τουριστικών οδηγιών από γειτονικές χώρες.

Εσείς βέβαια, κ. Θεοχάρη, στην ερώτηση που σας κατέθεσα για τα μέτρα που θα λάβετε από εδώ και πέρα για την επανόρθωση της εικόνας και της τουριστικής προβολής της Σαμοθράκης, απαντήσατε πως δεν διαπιστώσατε αρνητική δημοσιότητα για το νησί – πέρα από κάποιες αναφορές στον ρουμανικό τύπο – και πως τα γεγονότα δεν επηρέασαν παρά ελάχιστα το τουριστικό προϊόν.

Οι κάτοικοι του νησιού πέρα από τον θυμό τους, αναρωτιούνται πόση απόσταση σας χωρίζει από την πραγματικότητα. Παρεμπιπτόντως, έχουν περάσει 2 μήνες από τα γεγονότα στο νησί της Σαμοθράκης και οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν την επίσκεψή σας.

Δεν βρήκατε, εδώ και 2 μήνες, μερικές ώρες να επισκεφθείτε το νησί, να ακούσετε ο ίδιος τα προβλήματα, τι ζητούν και τι προτείνουν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης; Ή μήπως πιστεύετε ότι όλα τα προβλήματα λύνονται σε κλειστές συσκέψεις στην Αθήνα; Είναι θέμα σεβασμού αλλά και αποτελεσματικότητας, κατά την άποψή μου.

Κλείνοντας, βεβαίως αυτό που συνέβη στη χώρα με την πτώχευση της Thomas Cook είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που θα ταλανίσει και θα ταλαιπωρήσει επαγγελματίες σε πολλούς γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά παραπάνω παρά μόνο να δράσετε άμεσα, έστω και καθυστερημένα. Τα μέτρα είναι ελάχιστα και ελλιπή. Ωστόσο εσείς αξιοποιήσατε τη σημερινή σας παρουσία για να κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως για τη Σαμοθράκη, κ. Θεοχάρη, σας καλώ να ασχοληθείτε πραγματικά. Σας έχουμε καταθέσει δέσμη προτάσεων και συγκεκριμένων μέτρων με ερώτησή μας, ώστε να μπορέσει το νησί να ορθοποδήσει, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από τα πρωτόγνωρα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού και να δημιουργήσουμε όρους ανάπτυξης τουριστικά, κοινωνικά, οικονομικά. Δεν υιοθετήσατε καμία.

Εργαστείτε λοιπόν με σχέδιο για να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού. Ασχοληθείτε επιτέλους και με το εγχώριο τουριστικό ρεύμα που εδώ και χρόνια προτιμά τη Σαμοθράκη για τις διακοπές του κι όχι μόνο με τους Ρουμάνους bloggers.

Δυστυχώς, αντιμετωπίζετε το νησί τελείως «επιδερμικά», με αδιαφορία και προχειρότητα και φοβάμαι ότι θα κινδυνέψουν να χαθούν και άλλες τουριστικές περίοδοι.

Σας καλώ, λοιπόν, να σκύψετε πάνω από το πρόβλημα. Να δώσετε συγκεκριμένες λύσεις που θα στηρίζουν το νησί. Όχι ευχολόγια και γενικολογίες. Αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης.

Και αν δεν βρίσκετε τον δρόμο για την Σαμοθράκη, μπορώ να σας τον δείξω».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο