Την απόσυρση του «Κλεισθένη» ζητούν 3 Δήμοι του Έβρου

 

Της Κικής Ηπειρώτου

Την απόφαση να απορρίψουν στο σύνολό του το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με την κωδική ονομασία «Κλεισθένης 1», κεντρική ιδέα του οποίου είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης αποφάσισαν, έλαβαν, κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, τα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Τα τρία δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν να υιοθετήσουν το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με το οποίο, το νομοσχέδιο επιστρέφεται στον υπουργό ως απαράδεκτο, «γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε. , αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Σημειώνεται πως έγιναν αρκετές τοποθετήσεις υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής, κυρίως από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, και από τους τρεις δήμους. Ωστόσο, αυτό που επισημάνθηκε από τους περισσότερους ήταν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή της, χωρίς μάλιστα να έχει επιλυθεί μία σειρά άλλων προβλημάτων που απειλούν διαχρονικά την ίδια τη βιωσιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ένα ζήτημα για το οποίο εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις είναι ο ενισχυμένος ρόλος του παρατηρητηρίου και της υπηρεσίας εποπτείας των ΟΤΑ δημιουργώντας συνθήκες ασφυκτικού ελέγχου στους δήμους.

Ναι μεν αλλά, από Αλεξανδρούπολη

Στο δήμο Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης επανέλαβε τις απόψεις του αναφορικά με το νομοσχέδιο, κατηγορώντας τον κ. Σκουρλέτη για στάση εμπαιγμού προς τους δημάρχους. Σημείωσε πως δεν είναι γενικά αντίθετος με την απλή αναλογική, αλλά όχι στη συγκεκριμένη φάση, εκφράζοντας φόβους για ακυβερνησία των δήμων, για μη ηθικές συμφωνίες που μπορεί να υπάρξουν στην προσπάθεια των δημοτικών συμβουλίων να περάσουν ένα θέμα. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα των δήμων ούτε τους δίνει την προοπτική να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες τους.

Από την αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος και Δημότες» Απόστολος Φωτιάδης υπογράμμισε τη μακρά πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί στην παρούσα φάση, καθώς επιδέχεται πολλών βελτιώσεων.

Ο Παύλος Μιχαηλίδης  από την «ΑΝΑΣΑ» τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, κι άλλων θετικών σημείων του νομοσχεδίου, ωστόσο έκανε λόγο για πολλά αρνητικά του στοιχεία. Σημείωσε πως το ψήφισμα της ΚΕΔΕ είναι αφοριστικό και γι’ αυτό δεν το υπερψηφίζει, ζητώντας να υπάρξουν διάλογος και προτάσεις από τους δήμους για βελτιώσεις στον Κλεισθένη.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως με τον «Κλεισθένη 1» επεκτείνονται περαιτέρω η περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, η εμπορευματοποίηση κοινωνικών τομέων, οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τους επιχειρηματικούς ομίλους, η παραχώρηση της δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτες, η αύξηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής «γιατί βλέπουμε το εκλογικό σύστημα ως ισοτιμία της ψήφου. Αντίθετα, η κυβέρνηση φέρνει την απλή αναλογική, γιατί θέλει να δημιουργήσει εκείνες τις συγκλίσεις και τις συναινέσεις για να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική που τόσο υπάκουα εφαρμόζει».

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Τώρα» Νίκος Τζανίδης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από σημεία του νομοσχεδίου, όπως αυτά που αφορούν τη συμμετοχικότητα των μικρών συνδυασμών.

Οι παρατάξεις Λαμπάκη και Φωτιάδη υιοθέτησαν το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Δευτεράιου, Μιχαηλίδη, Τζανίδη και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαυρίδης.

Διδυμότειχο

Στο Διδυμότειχο,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Τοκαμάνης Χρήστος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Καραφεΐζη Βάϊα επικεφαλής της ελάσσονος

αντιπολίτευσης, Τζιβάρας Γεώργιος και Σλαβούδης Κωνσταντίνος τοποθετήθηκαν θετικά ως προς το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και ως προς το εκλογικό σύστημα και τις αρμοδιότητες των Τοπικών Κοινοτήτων του σχεδίου Νόμου «Κλεισθένης 1.» αναγνωρίζοντας τα προβλήματα σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Δημάρχου, λαμβάνοντας υπόψη του τις ισχύουσες διατάξεις, το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων μετά από διαλογική συζήτηση, με ψήφους 14 υπέρ & 1 ψήφο κατά,  αποφάσισε να υιοθετήσει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και να ζητήσει διάλογο με την κυβέρνηση.

Ορεστιάδα

Στην Ορεστιάδα, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που είναι «προϊόν  ατέρμονων υποκριτικών διαλόγων και στην ουσία δεν επιδιώκει κάποια σοβαρή μεταρρύθμιση. Το μόνο στο οποίο συμφωνώ είναι η απλή αναλογική και προτείνω την απόσυρση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με προτάσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μαρασλής, τονίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τη δίμηνη παράταση που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση για διάλογο, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν

επιδιώκει καμία μεταρρύθμιση, παρά μόνο δημιουργία προβλημάτων. «Είμαι σύμφωνος με την απλή αναλογική μόνο όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά όχι στην εκτελεστική εξουσία γιατί θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αγγελακούδης από την παράταξη «Είναι στο χέρι μας» σημείωσε ότι η παράταξή του στηρίζει την απλή αναλογική, καθώς, όπως σημείωσε, «η περισσότερη δημοκρατία δεν βλάπτει, ούτε οδηγεί σε αδιέξοδα και ακυβερνησία». Ωστόσο το σχέδιο νόμο έχει μία σειρά σοβαρών προβλημάτων.  «Από το προσχέδιο γίνεται ξεκάθαρο ότι συνεχίζονται οι στρεβλώσεις του Καλλικράτη, στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθεί η Ε.Ε και έχουν επιβληθεί στα μνημονιακά χρόνια» σημείωσε.

Η Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να ζω» τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, «αφού δημιουργηθεί βέβαια πρώτα η

κουλτούρα αυτή στην χώρα μας, γιατί τώρα δεν υπάρχει», εκτιμώντας προς την κατεύθυνση -της καλλιέργειας της συμμετοχικότητας- είναι και η ενίσχυση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Ωστόσο, έκανε λόγο και για πολύ αρνητικά σημεία, όπως  η μείωση της χρηματοδότησης, η αύξηση

του κεντρικού ελέγχου, ο ασφυκτικός έλεγχος στη διαμόρφωση και εκτέλεση των προϋπολογισμών, «που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του προσωπικού, σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, προσφυγή σε χορηγούς και Μ.Κ.Ο., στη δημιουργία, δηλαδή, δήμων χωρίς καμία ανεξαρτησία, απόλυτα ελεγχόμενων από την κεντρική διοίκηση».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταμάτης Γκατζίδης σημείωσε πως η παράταξή του «απορρίπτει και την παλιά και την νέα κόπια των αντιδραστικών

μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή» εκτιμώντας ότι με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, «προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου, καθώς και σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών  και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης».

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, αφού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγγελακούδης, Τσάμογλου, Γκουγκουσκίδου και Γκατζίδης δήλωσαν παρών.

 

Σύμφωνα με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ το κάθε δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει:

– Να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου, και να το επιστρέψει στον Υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, για να

επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

-Να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

-Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση.

-Να καταγγείλει ότι το συγκεκριμένο Ν/Σ οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία, χάος και παράλυση ενώ ενισχύει τη διαφθορά και την συναλλαγή στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.

-Να ζητήσει από τον Υπουργό να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

-Να ζητήσει τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr