Τα φίδια κάνουν ‘πάρτι’ …

Σε πολλούς δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς χώρους της Αλεξανδρούπολης, κυρίως λόγω της έντονης βλάστησης

 Της Κικής Ηπειρώτου

Μεγάλη πρέπει να είναι η προσοχή των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης το διάστημα αυτό, αφού πολλά είναι τα φίδια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όχι μόνο σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε αυλές και οικόπεδα. Άλλωστε, η προβληματική κατάσταση με το πράσινο, ευνοεί την παρουσία τους, η οποία, ακόμη κι αν πρόκειται για κάποιο εντελώς άκακο είδος, προκαλεί φόβο στους περισσότερους.

Στον Έβρο, οι κάτοικοι, από πολύ παλιά, είχαν συμβιβαστεί με την ύπαρξη των φιδιών, κυρίως στην ύπαιθρο. Άλλωστε, στον Έβρο διαβιεί ένα από τα πιο επικίνδυνα φίδια της Ελλάδας, η γνωστή ως Οθωμανική Οχιά. Ωστόσο, το φαινόμενο της εισβολής των φορτωμένων με αρκετές δεισιδαιμονίες και ως ένα βαθμό παρεξηγημένων ερπετών, μέσα στις πόλεις, δίπλα στις παραλίες, σε αυλές και ακάλυπτους πολυκατοικιών, είναι μάλλον καινούριο. Άλλωστε, η άναρχη βλάστηση που υπάρχει σε πάρα πολλά σημεία ευνοεί την… κυκλοφορία τους.

Οι αναφορές για ύπαρξη φιδιών σε δημόσιους χώρους της Αλεξανδρούπολης είναι αρκετές τον τελευταίο καιρό. Κι όταν το φίδι είναι άκακο, δεν  υπάρχει και σοβαρός λόγος ανησυχίας. Δυστυχώς όμως, η πιο πρόσφατη καταγγελία αφορά πιθανότατα σε επίθεση οχιάς σε έναν άτυχο αδέσποτο σκύλο, κάτω από τον Φάρο, στην περιοχή των ναυτοπροσκόπων, όπου καθημερινά κάνει τη βόλτα του τόσος κόσμος. Ο σκύλος που βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση, με πρησμένο το πόδι του και έντονους πόνους, εντοπίστηκε εγκαίρως από φιλόζωους, μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο και λαμβάνει ειδική αγωγή. Άλλο ένα περιστατικό με οχιά σημειώθηκε στον οικισμό της Μάκρης, όπου το φίδι εντοπίστηκε μέσα σε αυλή σπιτιού.

 

Σύντομος οδηγός για τα φίδια

Παρά το ότι ο άνθρωπος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι εχθρικός απέναντι στα φίδια -φταίει και ο «πονηρός» και «κατηραμένος» όφις…- θα παραθέσουμε εδώ πληροφορίες για τα είδη φιδιών της Ελλάδας, μπας και συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι τα περισσότερα απ’ αυτά όχι μόνο είναι ακίνδυνα, εφ’ όσον προσέχουμε, αλλά και πολύ ωφέλιμα για μας, αφού είναι οι μεγαλύτεροι κυνηγοί ποντικιών.

  1. Οχιές: Υπάρχουν 5 ειδών οχιές, όλες δηλητηριώδεις, χωρίς να σημαίνει αυτό πως κάθε δάγκωμά της είναι δηλητηριώδες. Βρίσκονται σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα, με πιο επικίνδυνη αυτή που ζει στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο (η οθωμανική οχιά).
  2. Μαυρόφιδο ή σαπίτης: Εχει δηλητήριο, αλλά όχι πολύ δυνατό. Φτάνει τα 2 μέτρα.
  3. Σαΐτα: Λεπτό σώμα, μήκους περίπου 1 μέτρου. Οταν αισθανθεί κίνδυνο συσπειρώνεται και εκτινάσσεται για να ξεφύγει, εξ ου και το όνομά της. Δεν έχει δηλητήριο. Δεν επιτίθεται χωρίς αιτία.
  4. Κολούμπρα (Coluber gemomensis): Καφέ χρώμα, λεπτό σώμα, μήκος 1 μέτρο. Ακίνδυνη, χωρίς δηλητήριο.
  5. Δενδρογαλιά: Κυρίως στα Δωδεκάνησα. Φτάνει το 1 μέτρο. Μη δηλητηριώδης.
  6. Σπιτόφιδο: Ζει σ’ όλη την Ελλάδα. Προτιμάει τους κήπους. Μέγιστο μήκος 110 εκ. Ακίνδυνο, χωρίς δηλητήριο.
  7. Λαφιάτης: Μακρύ φίδι (2 μέτρα). Αναρριχάται και τρώει αυγά πουλιών απ’ τις φωλιές τους. Ακίνδυνο, δεν έχει δηλητήριο.
  8. Τυφλίνος: Κοκκινωπό φιδάκι, μήκους 30 εκ. Τρέφεται με έντομα. Ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Χωρίς δηλητήριο.
  9. Μικρός βόας: Ζει σε μεγάλα υψόμετρα, έχει στρογγυλό σώμα, με μήκος (μέγιστο) 1 μέτρο. Χωρίς δηλητήριο. Ακίνδυνο.
  10. Αγιόφιδο: Ζει στις Κυκλάδες, μήκος 0,70 μ. Χρώμα γκρι με μαύρα στίγματα. Εχει δηλητήριο, αλλά ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού δεν είναι ισχυρό.
  11. Νερόφιδο: Μέγιστο μήκος 1-1/2 μέτρο. Ζει κοντά σε λίμνες, ποτάμια, αυλάκια. Τρώει βατράχια και μικρά ψάρια. Ακίνδυνο, δεν έχει δηλητήριο.

Γενικά, τα φίδια στην Ελλάδα δεν επιτίθενται στον άνθρωπο, εκτός αν κατά λάθος τα πατήσουμε -τότε αμύνονται.

Καλό είναι, λοιπόν, σε σημεία όπου γνωρίζουμε την ύπαρξη φιδιών, να φοράμε για προστασία γαλότσες ή κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση δαγκώματος από δηλητηριώδες φίδι τρέχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται σε Κέντρο Υγείας, νοσοκομείο κ.λπ.

Σήμερα δεν πεθαίνουν άνθρωποι από φίδια, αρκεί το περιστατικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Κι επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το φίδι που μας δάγκωσε ήταν δηλητηριώδες, πάμε στον γιατρό σε κάθε περίπτωση!

Για όποιον θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες για τα φίδια της Ελλάδας, παραπέμπουμε στο herpetofauna.gr.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο