room-to-grow-bnner

Τα μηνύματα Τσίπρα από την ομιλία του στην Ξάνθη

Δέσμη νέων μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης για τους φορολογούμενους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ξάνθη, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα ανακοινωθούν την Τρίτη. «Μαζί με τον κ. Τσακαλώτο θα προβούμε στις αναγκαίες ανακοινώσεις που όλη η Ελλάδα περιμένει σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», σημείωσε και πρόσθεσε αντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «παροχών» της κυβέρνησης: «Ούτε ένα εφάπαξ μέτρο, μόνο μόνιμα μέτρα θα αναγγείλουμε. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει στον αέρα, ούτε με βάση τη συγκυρία. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πρόγραμμα. Για την επόμενη τετραετία, για το πως θα βάλουμε τη χώρα ξανά στην κανονικότητα. Πώς θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη, αλλά τις δυνατότητες που τώρα ανοίγονται και είναι σημαντικές. Έχουμε πλήρη επίγνωση. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς έχουμε στο μυαλό μας τους πολλούς και έχουμε δείξει δείγματα γραφής».

Παράλληλα επιτέθηκε σφοδρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσημα πως μετατρέπει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης και επανέλαβε πως ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να «δραπετεύσει» από τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα, αλλά έκανε ένα «δώρο» στην κυβέρνηση, καθώς θα γίνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Του συνέστησε «υπομονή» σημειώνοντας, πως όπως και με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, θα αναγκαστεί να πει αν θα ψηφίσει ή όχι και το νέο θετικό πακέτο μέτρων.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει θέση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη των πολλών. Για την έξοδο από το μνημόνιο, τις 120 δόσεις που μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι νόμος του κράτους. Για τον κατώτατο μισθό, την κατάργηση του υποκατώτατου. Για τα επιδόματα που θέλει να καταργήσει, τις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλ. εισφορών, τις κοινωνικές νίκες: Τη μείωση της ανεργίας κατά 9% την επιστροφή στην ανάκαμψη, την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους. Όμως ξέρουμε καλά ότι παρά τα όσα πετύχαμε από το 2015 μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλοί που περνάνε δύσκολα. Υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν έχουν αισθανθεί την ανάκαμψη στην καθημερινότητα τους. Η σκέψη μας είναι πάντα στους πολλούς. Τους πολλούς σκεφτόμασταν το 2015 όταν κάναμε την επιλογή να προχωρήσουμε στη συμφωνία με τους δανειστές και να μην δραπετεύσουμε από τις ευθύνες. Τους πολλούς είχαμε στο μυαλό όταν αγωνιζόμασταν να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, να επαναφέρουμε την οικονομία σε σταθερή τροχιά. Και σήμερα, που οι υπονομευτές έχουν ηττηθεί, που οι καταστροφολόγοι έχουν διαψευστεί, που έχουμε στα χέρια μας την συμφωνία για το ελληνικό χρέος, που έχουμε βγει από το Μνημόνιο κι έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία και την κυριαρχία μας, τους πολλούς έχουμε στο μυαλό μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ένθερμο κοινό που γέμισε το γήπεδο με αποτέλεσμα μερίδα του κόσμου να παρακολουθήσει την ομιλία από οθόνες εκτός του χώρου, τόνισε πως και οι πολίτες της Ξάνθης, όπως συνέβη και στις άλλες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα, στέλνουν μήνυμα νίκης κόντρα στην προπαγάνδα και τους μύθους. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι είναι μεγαλύτερες από αυτές του 2015. Τα αποτελέσματα τα δίνει ο λαός και όχι οι δημοσκόποι». «Πρόταση μομφής κάνει ο λαός στον Μητσοτάκη και το αντικοινωνικό του πρόγραμμα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «μεγάλο πολιτικό λάθος» την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

«Έχει μια σημασία παραπάνω που δίνεται παρουσία δυνατή σήμερα εδώ στην Ξάνθη που είναι το σταυροδρόμι των λαών, της αντίστασης, της προκοπής ακούγεται δυνατά το μήνυμα της ελπίδας. Βρέθηκα σε ένα χωριό που κατοικούν Έλληνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Ρομά πολίτες, οι οποίοι δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού ούτε πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας» τόνισε και δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Οι παρεμβάσεις στην Ξάνθη και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά έργα και παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Ξάνθη και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και πιο συγκεκριμένα:

 • Μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (2,6 εκατ. ευρώ). Ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπερτριπλασιάσαμε τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ, φτάνοντας τα 732 εκατ. ευρώ, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν μόλις 215 εκατ. ευρώ.
 • Σημαντικά έργα για την περιοχή χρηματοδοτούνται: η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του δημαρχείου Ξάνθης, η απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, έργα για τα δίκτυα ύδρευσης, για τη διευθέτηση του χειμάρρου Κιμμερείων, για τη γέφυρα Πολυσίτου.
 • Αλλά και μέσω των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μαζί με τα κονδύλια από το πρόγραμμα Φιλόδημος, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (607 χιλιάδες ευρώ).
 • Και συνολικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν έργα μέσω εθνικού ΠΔΕ ύψους 27 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 (13,7 εκατ. ευρώ).
 • Χρηματοδοτούμε επίσης κρίσιμα έργα, όπως η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για τον οικισμό Σελέρου στο Δήμο Αβδήρων με 4,3 εκατ. ευρώ. Αλλά και έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας στον νομό.
 • Το επόμενο διάστημα επίσης θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την ανέγερση των δύο κτιρίων που θα στεγάσουν το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αβδήρων και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για παιδιά με αναπηρίες ενώ έχει γίνει η προμελέτη για 12 αίθουσες διδασκαλίας του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Κιμμερίων
 • Στο χώρο της Υγείας αναβαθμίσαμε τα τρία Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου του Νομού Ξάνθης εξοπλίζοντάς τα με νέα ακτινολογικά μηχανήματα.
 • Στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Ξάνθης τοποθετήσαμε και ψηφιακό μαστογράφο, υπέρηχο πολλαπλών κεφαλών και τον στελεχώσαμε με μόνιμο προσωπικό.
 • Τα Κ.Υ. σε συνδυασμό με τις 2 ΤΟΜΥ που βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό, πετυχαίνοντας την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης.
 • Αλλά αναβαθμίσαμε και το Νοσοκομείο Ξάνθης που υπολειτουργούσε, με Κλινικές και Τμήματα έτοιμα να κλείσουν, και σήμερα το έχουμε στελεχώσει με ειδικότητες, προχωράμε στον εξοπλισμό του με νέα μηχανήματα αξίας άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, ανακαινίσαμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και προχωράμε στη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
 • Για τους αγρότες δώσαμε οικονομική ενίσχυση de minimis στους κτηνοτρόφους 5 ευρώ/αιγοπρόβατο, στους καπνοπαραγωγούς αποζημίωση 100 ευρώ/στρέμμα Μπασμά.
 • Επιπλέον, για πρώτη φορά θα στηρίξουμε τους λιμνοθαλασσάδες, τους ψαράδες της Βιστωνίδας που υπέστησαν μείωση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές που ξεκινούν από 10.000 ευρώ για ζημιές από 10-20% για την εκμετάλλευση και φτάνουν τις 30.000 για ζημιές 30% και άνω.
 • Επίσης, εξασφαλίσαμε (δωρεάν) δορυφορική πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης (3.000 νοικοκυριά) και πρόσβαση στο ίντερνετ στις ορεινές περιοχές του Νομού.
 • Επεκτείναμε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης με δεύτερο κτήριο που ανακατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε και λειτουργεί από το 2017-2018, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του σχολείου αποκλειστικά σε πρωινή βάρδια, αλλά και τους αναγκαίους πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο