Τα «βρόντηξαν» οι πολιτιστικοί σύλλογοι από τη Γιορτή Κρασιού

Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού 41 σύλλογοι της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.), μετά από κοινή τους απόφαση. Όπως αναφέρουν, «η διοργάνωση έχει απωλέσει τον χαρακτήρα που θα όφειλε να έχει με βάση την προϊστορία της και το δικό μας όραμα». Στάση αναμονής τηρεί, για την ώρα, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΤΙΕΔΑ που θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, εν ευθέτω χρόνω.

Οι διαφωνίες και οι ενστάσεις μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και των συλλόγων, σχετικά με το πρόγραμμα και το ύφος της Γιορτής Κρασιού, δεν προέκυψαν φέτος. «Ήταν, από την αρχή, μία όχι εύκολη συνεργασία», λέει άνθρωπος που γνωρίζει εκ των έσω τις σχέσεις των δύο πλευρών. Βασική επιδίωξη και όραμα της Ε.ΠΟ.Φ.Ε., διαχρονικά, είναι η ανάδειξη της παράδοσης και της λαογραφίας της περιοχής, μέσω και της Γιορτής Κρασιού, με όσο το δυνατόν λιγότερη έμφαση στη σύγχρονη μουσική σκηνή, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με την πάγια θέση του Δήμου, είναι αυτή που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στη διοργάνωση. Φέτος, φαίνεται πως ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ συλλόγων και ΤΙΕΔΑ,εμφάνισε υπερβολικά πολλά «παράσιτα», με αποτέλεσμα η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. να ανακοινώσει τη Δευτέρα και επίσημα την απόφαση μη συμμετοχής της στη Γιορτή κρασιού 2018.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι 41 Σύλλογοι, ‘είναι γνωστό ότι την αναβίωση της «Γιορτής Κρασιού» την οραματίστηκε και τη σχεδίασε η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου».  Σκοπός της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. είναι η ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού και λαογραφικού στοιχείου του Έβρου και των τοπικών προϊόντων. Τόσο η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ως δευτεροβάθμιο όργανο, όσο και κάθε πολιτιστικός σύλλογος προσφέρουν εθελοντικά για την επίτευξη αυτού του σκοπού και έχουν συμβάλει διαχρονικά στην επιτυχία του θεσμού της «Γιορτής Κρασιού» στην Αλεξανδρούπολη.

Ωστόσο έχει γίνει πια εμφανές ότι η «Γιορτή Κρασιού» έχει απωλέσει τον χαρακτήρα που θα όφειλε να έχει με βάση την προϊστορία της και το δικό μας όραμα. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι, παρά τις προτάσεις των συλλόγων που συγκροτούν την Ε.ΠΟ.Φ.Ε., η «Γιορτή Κρασιού» έχει δρομολογηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με την οποία διαφωνούμε, αποφασίζουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε φέτος στη «Γιορτή Κρασιού»’.

Οι πάγιες θέσεις της Ε.ΠΟ.Φ.Ε

Οι πάγιες θέσεις της Ε.ΠΟ.Φ.Ε για τη διοργάνωση κινούνται γύρω από 3 άξονες:

– Επαναφορά της «Γιορτής Κρασιού» στο καθαρά πολιτιστικό/λαογραφικό της πλαίσιο.

– Ανάδειξη του πολιτισμού όλων των πληθυσμιακών ομάδων του Έβρου (Θράκη, Πόντος, Καππαδοκία, Μ. Ασία, Σαρακατσάνοι, Κρήτη).

– Σχεδιασμός παράλληλων δράσεων-δρώμενων σχετικών με τη θεματολογία των κεντρικών εκδηλώσεων.

Να σημειωθεί πως σε επικοινωνία της «ΓΝΩΜΗΣ» με τον πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ Τριαντάφυλλο Αρβανιτίδη, μας έγινε γνωστό ότι, προς το παρόν, δεν θα ήθελε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Σημείωσε ωστόσο ότι μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, θα υπάρξει άμεσα μία συνέντευξη τύπου, στην οποία  θα δοθούν απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο