Τα αριθμητικά παράδοξα των εκλογών της 26ης Μαΐου

17  εκατομμύρια στις κάλπες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.  12.000 συσκευές τάµπλετ και 4.700 κινητά τηλέφωνα θα δοθούν σε δικαστικούς αντιπροσώπους, για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, γεγονός που θα επιτρέψει γύρω στις 9.30 μμ μία πρώτη πληροφόρηση για τις ευρωεκλογές

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Τα «διαχωρισμένα» εκλογικά τμήματα, που θα φέρουν τον ίδιο αριθμό, αλλά θα έχουν την ένδειξη Α και Β, είναι ίσως η σημαντικότερη διαφορά στην εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου, σε σχέση με προηγούμενες. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα ένα αριθμητικό παράδοξο, αφού μπορεί να υπάρχουν περίπου 11 εκατοµµύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, ωστόσο, τις πόρτες των διαχωρισµένων τµηµάτων µπορεί θεωρητικά να περάσουν 17 εκατοµµύρια πολίτες!

∆εν αυξήθηκε ξαφνικά ο πληθυσµός της χώρας, αλλά, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, το 85% των εκλογέων θα περάσει δύο φορές την πόρτα εκλογικού τµήµατος και αυτό είναι από τα πρωτόγνωρα της επικείµενης ψηφοφορίας, η οποία χαρακτηρίζεται από σειρά σηµαντικώνκαινοτοµιών.

Ο κ. Χαρίτσης και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης µίλησαν για τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας µαζί µε τη διοίκηση της εταιρείας Singular Logic, που ανέλαβε για 33η φορά -η πρώτη ήταν το µακρινό 1981- την τεχνική κάλυψη του εγχειρήµατος. Για τις «πιο βαριές και δύσκολες εκλογές στην ιστορία της Ελλάδας» µιλούσαν οι υπεύθυνοι της ίδιας εταιρείας τον Μάιο του 2014, όταν σε χιλιάδες εκλογικά τµήµατα στήθηκαν τρεις κάλπες (ευρωεκλογών, δεύτερου γύρου περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών).  Πλέον,όµως, όλοι υπερθεµάτισαν, εξηγώντας ότι στις 26 Μαΐου 2019 είναι η πρώτη φορά που στήνονται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τέσσερις κάλπες (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήµοι, κοινότητες).

Οι καινοτομίες

-Το 85% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει σε δύο τµήµατα (Α και Β) µε τον ίδιο αύξοντα αριθµό µπροστά. Στο Α θα βρίσκονται δύο κάλπες (ευρωεκλογών-περιφερειακών) και στο Β άλλες δύο (δηµοτικών-κοινοτικών). Με εγγεγραµµένους περίπου 10 εκατοµµύρια ψηφοφόρους, αυτό σηµαίνει ότι τις πόρτες των διαχωρισµένωντµηµάτων µπορεί θεωρητικά να περάσουν 17 εκατοµµύρια πολίτες.

-Το υπόλοιπο 15% των εγγεγραµµένων θα εξυπηρετηθεί από ενιαία εκλογικά τµήµατα. Περίπου 5.200 τµήµαταπαραµένουν ενιαία είτε διότι δεν υπάρχει τέταρτη κάλπη (διότι βρίσκονται σε δήµους χωρίς τοπικές κοινότητες) είτε διότι έχουν κάτω από 300 εκλογείς.

-Διανέµονται 12.000 συσκευές τάµπλετ σε ισάριθµους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς ενισχύεται σηµαντικά το σύστηµα ασφαλούς ηλεκτρονικής µετάδοσης (SRT) που µειώνει τον χρόνο για την εξαγωγή µιας ασφαλούς εκτίµησηςαποτελέσµατος. Μαζί µε 4.700 κινητά τηλέφωνα που είχαν χρησιµοποιηθεί και σε προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις, θα επιτρέψουν περίπου στις 9.30 µ.µ. µια πληροφόρηση ως προς το εκλογικό αποτέλεσµα των ευρωεκλογών, όπως είπε ο κ. Πουλάκης. Αµέσως µετά, θα επιδιωχθεί µετάδοση ασφαλούς εκτίµησηςαποτελεσµάτων για τους δήµους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα. Πάντως, οι υπεύθυνοι της Singular Logic αποφεύγουν προς το παρόν να δεσµευθούν για την ώρα ανακοίνωσης µιας ασφαλούς εκτίµησης γενικότερων αποτελεσµάτων.

-Το κεντρικό σύστηµα των εκλογών έχει επικαιροποιηθείσύµφωνα µε τον νέο εκλογικό νόµο και τη νέα διοικητική διαίρεση σε 332 δήµους, έναντι 325 το 2014. Επίσης, αναβαθµίστηκε η διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), όπου λειτουργεί και η εφαρµογή «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα µπορέσουν µέσα στις επόµενες µέρες να κατεβάσουν ηλεκτρονικά τις πρότυπες φόρµες των εκλογικών βιβλίων ώστε να ξεκινήσουν την προετοιµασία. Λόγω του πρωτοφανούς αριθµού των δικαστικών αντιπροσώπων που απαιτούνται, χθες είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με το Εθνος, δεύτερη κλήρωση ανάµεσα στους διαθέσιµους δικηγόρους και δικαστικούς, προκειµένου να ακολουθήσει επιλογή µεταξύδηµοσίων υπαλλήλων.

Οι υπεύθυνοι της Singular Logic ανέφεραν ότι γίνονται συνεννοήσεις µε τα κόµµαταπροκειµένου να εµφανίζονται, όπως τις προηγούµενες φορές, η πολιτική στήριξη και η κοµµατική προέλευση των υποψήφιων δηµάρχων και περιφερειαρχών. Επεσήµαναν πάντως ότι φέτος είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι, αλλά και όσοι εξ αυτών θέλουν να δηλώνουν ανεξάρτητοι.

«Ειδικά σε αυτές τις εκλογές -και στις ευρωπαϊκές και στις αυτοδιοικητικές- τα διακυβεύµατα είναι πάρα πολύ µεγάλα. Γι’ αυτό καλώ όλους τους Ελληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα και µε την ψήφο τους να διαµορφώσουν οι ίδιοι το δικό τους µέλλον» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Πουλάκης ανέφερε επίσης ότι οι τεχνικές προετοιµασίες για τις εκλογές ξεκίνησαν πριν από οκτώ µήνες, επισηµαίνοντας ότι στο ίδιο διάστηµασυγκεκριµένα µέσαενηµέρωσης υποστήριζαν πως προετοιµάζονταν κρυφά πρόωρες εθνικές εκλογές.

Πρώτες προμήθειες υλικών για την ΠΕ Έβρου

Με τα απαραίτητα «εφόδια» εξοπλίζεται σιγά σιγά η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου προκειμένου να φέρει εις πέρας την τετραπλή εκλογική διαδικασία της μεθεπόμενης Κυριακής.  Μετά από πρόσκληση και κατάθεση προσφορών από επιχειρήσεις της περιοχής, επιλέχθηκε η καλύτερη οικονομική πρόταση από βιβλιοπωλείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως προκύπτει από την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, θα προμηθεύσει την ΠΕ Έβρου με τα παρακάτω υλικά:

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο