«Ταφόπλακα» στην ΕΒΖ, κλείνει και το ζαχαρουργείο Ορεστιάδας

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Στη διαχείριση της τράπεζας Πειραιώς περνά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφού ναυάγησαν οι προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, ενώ σε λειτουργία θα παραμείνουν μόνο τα δύο κερδοφόρα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία. Μετά από μια τριετία  θα ανοίξει και πάλι το ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθίας, αφού πρώτα εκσυγχρονιστεί, και θα λειτουργήσει υπό το μάνατζμεντ των εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, με στόχο να πουληθεί σε επενδυτή. Αν στο μεταξύ βρεθεί ενδιαφερόμενος, η Πειραιώς θα πουλήσει και τα υπόλοιπα εργοστάσια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Η ύστατη λύση

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές κανένα από τα δύο επιχειρηματικά σχήματα που είχαν δείξει ενδιαφέρον (το fundKingsley Capital και ο LucasFecker σε σύμπραξη με τευτλοπαραγωγούς) δεν κατέθεσαν τελικά businessplan, ούτε τα αποδεικτικά που του ζητήθηκαν αναφορικά με την επάρκεια πόρων για την υλοποίηση του σχεδίου του.

Πλέον ενεργοποιείται η ύστατη λύση, που είναι να περάσει η ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο κύριος πιστωτής της εταιρείας. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο συμφωνίας πιστωτών που προβλέπει διαγραφή χρεών ύψους 170 εκατ. ευρώ απο τα συνολικά 220 εκατ. ευρω και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ (τα δύο εργοστάσια στη Σερβία, τα εργοστάσια στο Πλατύ και στη Λάρισα, ακίνητα «φιλέτα») αλλά και μέρος του παθητικού στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα δημιουργήσει τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV’s), ενώ εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (OldCo). Την επόμενη διετία θα γίνει ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στο Πλατύ, και εφόσον υπάρξει τευτλοπαραγωγή, θα επαναλειτουργήσει το 2022 ή στην καλύτερη περίπτωση το 2021.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν έχει προϊόν να πουλήσει και στα ταμεία της έχουν μείνει μόνο 200.000 ευρώ. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του δημοσίου ή να ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας με την Τράπεζα Πειραιώς.

Αίτημα για πρόσληψη 10 εργαζομένων της Ορεστιάδας από το Δήμο Κομοτηνής

Δέκα εργαζόμενους ειδικοτήτων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετάταξης από την ΕΒΖ σε φορείς του Δημοσίου ζήτησε ο Δήμος Κομοτηνής, αποστέλλοντας το αίτημά του στο Υπουργείο οικονομίας και Ανάπτυξης την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, η μεταφορά διενεργείται σε θέση συναφούς κλάδου ή ειδικότητας της ίδιας κατηγορίας, εφόσον αυτός που ζητάει τη μεταφορά κατέχει τα τυπικά προσόντα του κλάδου ή της ειδικότητας, στον οποίο μεταφέρεται.

Προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας να προβεί στην έκδοση της κοινής απόφασης, ζητήθηκε από τους φορείς του Δημοσίου, αρχικά έως τις 31 Ιανουαρίου προθεσμία που παρατάθηκε μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, να γνωστοποιήσουν τις κενές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αντίστοιχων τυπικών προσόντων που θέλουν να καλύψουν ή τις ανάγκες που έχουν, πέραν των κενών θέσεων, προκειμένου να καλυφθούν με μεταφορά προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ.

Ο Δήμος Κομοτηνής, όπως γράφει ο «Παρατηρητής της Θράκης», επέλεξε να ζητήσει 10 θέσεις όλες από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, μιας και θεωρείται πως δύσκολα θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι από εργοστάσια που βρίσκονταν εκτός Περιφέρειας για μετάταξη στην Κομοτηνή.

Έτσι ζητήθηκε 1 θέση ΑΕΙ Οικονομικού,1 θέση ΜηχανικούΑΕΙ,2 θέσεις ΤΕΙ Τεχνολόγων Μηχανικών, 3 υπαλλήλους Διοικητικού/Οικονομικού, 1 Θερμαστή –Βοηθό, 1 χειριστή Ανυψωτικού Μηχανήματος – Κλαρκ, και 1 Χειριστή Πινάκων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο