Τέλος στη μεταφορά απορριμματοφόρων με τα πλοία της βάζει η SAOS FERRIES

Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για το νησί της Σαμοθράκης, αφού ένας νέος «πονοκέφαλος», και μάλιστα ενόψει θέρους, έρχεται να προστεθεί για δημοτική αρχή και κατοίκους, μετά την απόφαση της SAOS FERRIES να διακόψει, από 1η Ιουνίου, τη μεταφορά των απορριμματοφόρων από το νησί στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μεταφορά των σκουπιδιών με πλοίο επιτρέπεται μόνο σε  ειδικά δρομολόγια άνευ επιβατών. Ωστόσο, η εταιρεία SAOS FERRIES, «άδικα και χωρίς δική της ευθύνη», όπως αναφέρεται στην επιστολή της προς τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα, «έχει επωμισθεί την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων του Δήμου Σαμοθράκης, με την μεταφορά των απορριμματοφόρων στην Αλεξανδρούπολη κατά την εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων μας». Αυτό σημαίνει ότι τα απορριμματοφόρα μεταφέρονται με τα ίδια δρομολόγια που ταξιδεύουν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η κατάσταση αυτή κρύβει κινδύνους για τη δημόσια  υγεία, αλλά και για την ίδια την εταιρεία, η οποία θα είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Έτσι, η SAOS ανακοινώνει τη διακοπή της μεταφοράς απορριμματοφόρων από την 1η Ιουνίου, ζητώντας από το δήμο να βρει μία λύση για τα σκουπίδια του νησιού.

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, η SAOS FERRIES για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επωμισθεί άδικα και χωρίς δική της ευθύνη την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων του Δήμου Σαμοθράκης, με την μεταφορά των απορριμματοφόρων στην Αλεξανδρούπολη κατά την εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων μας , παρά τις διαβεβαιώσεις σας για ταχεία επίλυση του προβλήματος με διαφορετικούς τρόπους .

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι σε γνώση σας ότι αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 6 του Νόμου 4316/2014,  η οποία με αδιαμφισβήτητο τρόπο ορίζει ότι τέτοια μεταφορά επιτρέπεται από Ε/Γ-Ο/Γ, μόνο σε δρομολόγια άνευ επιβατών και υπό τον όρο της ειδικής διαχείρισης των μεταφερόμενων απορριμμάτων.

Για πολλοστή φορά, θέτουμε υπόψιν σας ότι η μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στην Αλεξανδρούπολη, με τα τακτικά, καθημερινά δρομολόγια των πλοίων μας, επιφέρει στην εταιρεία μας ποικίλα προβλήματα. Ειδικότερα, υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, λόγω των δυσάρεστων οσμών, οι οποίες είναι διάχυτες στους χώρους των πλοίων, καθώς και των διαρροών από τα φορτία των απορριμματοφόρων.

Πέραν των αυτονόητων κινδύνων για τη δημόσια υγεία, τους οποίους κάτι τέτοιο συνεπάγεται, καθιστάμεθα, παράλληλα, έκθετοι και υπόλογοι, σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο των αυξημένων θερμοκρασιών.

Δεδομένων των ανωτέρω και προς το σκοπό της αποφυγής των ανωτέρω επιπτώσεων, σας ενημερώνουμε με την παρούσα επιστολή μας, ότι είμαστε αναγκασμένοι από την 1η Ιουνίου 2018, να διακόψουμε τη μεταφορά των απορριμματοφόρων, κατά τα τακτικά δρομολόγια των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων μας, και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Για τη SAOS FERRIES

Δημήτρης Λαζόπουλος

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο