Τέλη Ιουνίου έτοιμο το σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων του Έβρου

Της Κικής Ηπειρώτου

Λύσεις στο αιώνιο πρόβλημα των έντονων πλημμυρικών φαινομένων του Έβρου προσπαθούν να βρουν τα αρμόδια υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τέθηκαν οι βασικές προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της εκπόνησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου–αυτή τη φορά- σχεδίου διαχείρισης των κινδύνων που προκύπτουν από τις πλημμύρες του ποταμού, συνοδεία των απαραίτητων έργων για την πρόληψή τους.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή βουλευτών, στελεχών από τα υπουργεία Υποδομών, Μακεδονίας – Θράκης και Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, εκπροσώπων του ΕΛΓΑκλπ

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη καταγραφής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Έβρο και για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να θωρακιστεί, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, η περιοχή. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, μέχρι τέλη του τρέχοντος μήνα, θα κυρωθεί το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι παρεμβάσεις και οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα, ενώ καθορίζονται μέτρα, τόσο αντιμετώπισης, όσο και πρόληψης πλημμυρών.

Στη συνέχεια, σε χρόνο που προσδιορίζεται περίπου στο τέλος Ιουλίου, θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο άμυνας και εκπόνηση έργων άρδευσης και ύδρευσης. Τα έργα αυτά, θα γίνουν μέσω υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, ενώ τονίζεται πως σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου θα έχει ο Στρατός.Σημειώθηκε επίσης ότι έχει εξασφαλισθεί πίστωση 800 χιλ. ευρώ για έργα προστασίας σε προβληματικά σημεία του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού και του σιδηροδρομικού δικτύου, που βρέθηκαν φέτος να πνίγονται από τα νερά του ποταμού.

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν επιτακτικά οι εκπρόσωποι του Έβρου ήταν η ανάγκη για πρόβλεψη αποκατάστασης των εκτάσεων που δεν καλλιεργήθηκαν λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών, ενώ  αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ με τις υποδομές τους, αποφασίστηκε να διατεθεί ποσό ύψους 200 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται άμεσα η ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της μελέτης  για το φράγμα του Δερείου, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλεψη για τους αγρότες που πλήττονται από ανομβρία και άλλες ζημιές.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο