Συνοδοιπόροι στα μονοπάτια της ιστορίας στο Διδυμότειχο

 Επίσκεψη μελών του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης συνοδεία αυτών του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση». Οι δύο Ιστορικοί Σύλλογοι του Έβρου, είχαν την ευκαιρία της αλληλογνωριμίας, της ιστορικής προσέγγισης του Διδυμοτείχου και της Πλωτινόπολης, αλλά και της χάραξης μιας κοινής πορείας

 Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 ο Σύλλογος «Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης» πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στο Διδυμότειχο, όπου τα μέλη του βρέθηκαν συνοδοιπόροι με τα μέλη του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση».

Οι δύο Ιστορικοί Σύλλογοι του Έβρου, αλλά και της Θράκης γενικότερα, είχαν την ευκαιρία της αλληλογνωριμίας, της ιστορικής προσέγγισης του Διδυμοτείχου και της Πλωτινόπολης, αλλά και της χάραξης μιας κοινής πορείας στον τομέα της ανάδειξης και προβολής της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Στην όλη περιήγηση που ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος οδηγός, από τον Αρχαιολόγο κ.Ματθαίο Κουτσουμανή, ο οποίος από το 1996 είναι ο υπεύθυνος της ανασκαφής στην Πλωτινόπολη του Διδυμοτείχου και συνόδευσε τα μέλη του «Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης» στην εκδρομή τους.

Η περιήγηση άρχισε με την επίσκεψη στο χώρο των ανασκαφών της Πλωτινόπολης, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους που σπάνιες φορές (προς το παρόν) είναι προσιτοί για το κοινό, όπως το Ρωμαϊκό λουτρό με τα εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα και το μοναδικό πηγάδι με το ξεχωριστό σύστημα υδροδότησης του χώρου. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κέρδισε από την πρώτη στιγμή η μορφή του ψηφιδωτού Έβρου, ο οποίος αναπαρίσταται ως νέος αναδυόμενος από τα νερά, να αγκαλιάζει την πόλη (Πλωτινόπολη). Μία μορφή του πρίγκιπα της Θράκης και θεοποιημένου ποταμού, που έχει προταθεί από τους «Καστροπολίτες», ώστε να ενταχθεί στο έμβλημα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

από την ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

Πεζοπορώντας,  τα μέλη του Ιστορικού Μουσείου και οι Καστροπολίτες, έφτασαν και επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, όπου ενημερώθηκαν για τα εκθέματα και την ιστορική πορεία της Θράκης και του Διδυμοτείχου, ιδιαίτερα. Το πιο σύγχρονο Μουσείο της Θράκης, αποκαλύπτει στους επισκέπτες, μοναδικές εικόνες τοποθετημένες και οργανωμένες στο δίπολο «Θράκη – Διδυμότειχο».

Απαραίτητο για τη συνέχιση της πορείας στην ιστορική πόλη, ήταν το διάλειμμα για καφέ, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα καφέ της αγοράς, ώστε να ακολουθήσει το επόμενο μέρος της περιήγησης, το οποίο αφορούσε στην περιπλάνηση στην πόλη και στην αγορά, αλλά και η επίσκεψη στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Η αίσθηση της ανάβασης στα καστρινά μονοπάτια, της εισόδου στους ιστορικούς ναούς, η στάση σε σημεία που συνδέθηκαν άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του τόπου, είναι ιδιαίτερη και μόνο όποιος τα επισκέπτεται μπορεί να το αισθανθεί.

Οι Αλεξανδρουπολίτες και οι Καστροπολίτες περπάτησαν και αναρριχήθηκαν στα σπήλαια και τις πολεμίστρες της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου, αναλύοντας και τις προοπτικές που ανοίγονται στον ορίζοντα της ιστορίας και των δράσεων.

Η εκδρομή έκλεισε με τον ωραιότερο τρόπο, με φαγητό, ποτό και γλέντι σε ταβέρνα του Διδυμοτείχου, όπου το κέφι παρέμεινε αμείωτο μέχρι αργά, την ώρα της αποχώρησης και επιστροφής.

Η επίσκεψη του  Συλλόγου «Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης» στο Διδυμότειχο, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για γνωριμία με την ιστορική Καστροπολιτεία του Έβρου, αλλά και ένα έναυσμα για συνεργασία με τους «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση», τον Ιστορικό Σύλλογο του Βορείου Έβρου, στο εγγύς μέλλον. Οι προοπτικές διαφαίνονται ευοίωνες στην κοινή πορεία, για την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής κληρονομιάς του τόσο όμορφου τόπου μας.

Ευχαριστούμε πολύ τους επισκέπτες από το Σύλλογο «Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης» και ιδιαίτερα τον Αρχαιολόγο κ.Ματθαίο Κουτσουμανή, που αφιέρωσαν ολόκληρη ημέρα στην επίσκεψή τους στην πόλη μας και ως Καστροπολίτες τους αναμένουμε να ξαναρθούν σύντομα, για να συνεχίσουμε την πορεία μας στα μονοπάτια της Ιστορίας μας.

«ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση»

Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου

περιήγηση στο χώρο των ανασκαφών της Πλωτινόπολης
ανάβασης στα καστρινά μονοπάτια

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο