Χείρα φιλίας στον ελληνικό τουρισμό δίνουν οι Τούρκοι. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο μέχρι και για διπλασιασμό των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, που πέρυσι σημείωσαν κάμψη λόγω του πραξικοπήματος. Στον Έβρο, με δεδομένο το ‘μουδιασμένο’ περσινό καλοκαίρι, φέτος οι αφίξεις παρουσιάζουν διαρκώς άνοδο.
Τα κονδύλια που δαπανούν οι Τούρκοι τουρίστες στην περιφέρεια ΑΜΘ ανά διανυκτέρευση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για το 2016, ήταν 87,5 ευρώ ανά βραδιά, με τους Ρουμάνους να ακολουθούν με 71,5 ευρώ, τους Γερμανούς με 46 ευρώ και τους Βούλγαρους με 38,8 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Φέτος το υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Τουρισμού, μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των ελληνικών προξενείων στην Τουρκία, προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης visa Σένγκεν για την Ελλάδα.
Οπως όλα δείχνουν οι αφίξεις από την Τουρκία θα ξεπεράσουν τις 1,15 εκατ. του 2015 (Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ.),η δε εκτιμώμενη εισροή θα αγγίξει φέτος για πρώτη φορά τα 2 εκατομμύρια επισκέπτες.
Επισημαίνεται ότι οι Τούρκοι τουρίστες κατακλύζουν κυρίως όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά μήκος της Εγνατίας, αλλά φτάνουν και στην Κεντρική Ελλάδα. Πρώτη επιλογή των Τούρκων αποτελεί η Αλεξανδρούπολη, λόγω της εύκολης πρόσβασης στην πόλη της Αλεξανδρούπολης για ολιγοήμερες αποδράσεις.
Από κοντά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου Λέσβος, Χίος και Σάμος κατέγραψαν ρεκόρ Τούρκων επισκεπτών το α’ εξάμηνο του έτους! Συνολικά 55.447 Τούρκοι επισκέφτηκαν τα νησιά του Β. Αιγαίου, σημειώνοντας κατακόρυφη άνοδο 50,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου πέρυσι. Αυξημένες ήταν και οι διανυκτερεύσεις σύμφωνα με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των νησιών, ξεπερνώντας τις 210.000.
Στοιχεία για Έβρο και ΑΜΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ κ. Αντωνιάδης και ο μήνας Ιούνιος ήταν όχι μόνο ένας πολύ καλός μήνας για την τουριστική κίνηση της ΑΜΘ, αλλά και πολύ καλύτερος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016: «Έχουμε μια αύξηση στον οδικό τουρισμό και από τη Νυμφαία και από το τελωνείο των Κήπων. Αυτή τη στιγμή για το μήνα Ιούνιο από το τελωνείο των Κήπων έχουμε μια αύξηση σε ποσοστό 38%, δηλαδή, ενώ πέρυσι τον Ιούνιο είχαν περάσει 31.000 τουρίστες διερχόμενοι, φέτος έχουμε περίπου 52.000 τουρίστες.
Αύξηση έχουμε και στο αεροδρόμιο της Καβάλας σε σχέση πάντα με τον Ιούνιο του 2016 τον Ιούνιο του 2017 έχουμε μια αύξηση περίπου στο 38%. Πέρυσι είχαμε 16.221 αφίξεις και φέτος έχουμε 22.358 αφίξεις Όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 96 με 97% αυτή την περίοδο αλλά τα μηνύματα είναι ότι και τον Οκτώβριο θα έχουμε μια πληρότητα πάνω από το 90%. Μέχρι και 26 Οκτωβρίου τα μηνύματα που έχουμε τουλάχιστον από τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ότι θα έχουμε ξένους τουρίστες στα νησιά μας αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειάς μας.
Το θετικό είναι ότι έχουμε και μια αύξηση όχι μόνο από τον οδικό τουρισμό από τους βαλκάνιους λαούς και από την Τουρκία αλλά έχουμε και μια αύξηση στις ευρωπαϊκές χώρες και από τη Γερμανία. Πέρυσι είχαμε περίπου 5.000 αφίξεις Γερμανών στο αεροδρόμιο της Καβάλας, φέτος έχουμε 8.000 αφίξεις. Όλοι οι αριθμοί δείχνουν ότι η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποκτά σιγά-σιγά μια αναγνωρισιμότητα προς όφελος φυσικά των τουριστικών κλάδων»
Εν τω μεταξύ, τόσο η περιφέρεια ΑΜΘ ως διοικητικό όργανο, όσο και η Ένωση Ξενοδόχων Θράκης, πιέζουν ώστε να υπάρξει ενίσχυση του τελωνείου των Κήπων με προσωπικού τουλάχιστον στους μήνες αιχμής. Κι αυτό γιατί μετά την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας που ορίζει ενδελεχή έλεγχο στοιχείων σε όλους τους διερχόμενους (και όχι μόνο στους εκτός ΕΕ πολίτες) ο χρόνος διεκπεραίωσης των διαδικασίων εχει αυξηθεί κατά πολύ.
Και η Αλεξανδρούπολη στον κόσμο του Airbnb
Στην πλατφόρμα Airbnb έχει μπει για τα καλά και η Αλεξανδρούπολη, με πολλά σπίτια να νοικιάζονται από επισκέπτες που είτε ψάχνουν για κάτι πιο οικονομικό είτε δεν επιθυμούν να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο. Στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας υπάρχουν πάνω από 60 σπίτια που μπορεί να δει κανείς και να επιλέξει, είτε ολόκληρη την οικία, είτε μεμονωμένα δωμάτια.
Η κρίση αλλά και η αύξηση των φόρων, οδηγεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην εκμετάλλευση ακόμα και των ξεχασμένων σπιτιών ή δωματίων, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα ήταν απλά φορολογικά βάρη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αυτή, ένα μεγάλο μέρος από «οικοδεσπότες» μίσθωνε καταλύματα, με μόνη υποχρέωση (μέχρι σήμερα) τις κρατήσεις τις πλατφόρμας 3% από τον ιδιοκτήτη και 7% από τον ενοικιαστή, φοροδιαφεύγοντας, εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό κενό. Με το νέο μνημόνιο προβλέπεται φόρος από το 2018 της τάξης του 15% από το πρώτο ευρώ στο εισόδημα μέσω Airbnb μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο.
Από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο φόρος αγγίζει το 35%, ενώ αυξάνεται κατά 10%, δηλαδή εκτινάσσεται στο 45%, όταν το εισόδημα είναι άνω των 35.001 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας εκτός από κλινοσκεπάσματα.
Με τον νέο φόρο το υπουργείο Οικονομικών σε ορισμένες περιπτώσεις ζητά περίπου τα μισά έσοδα από τους ιδιοκτήτες.