Συνεχίζεται το αλαλούμ με τη λειτουργία των συλλόγων στο παλιό νοσοκομείο

Προσωρινή λύση για τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ από το Δήμο Αλεξανδρούπολης – Άκυρη η μεταφορά των προσκόπων σε οικίσκους σε οικόπεδο εντός της πόλης – Ένταση για τα έργα και τις μελέτες μεταξύ δημοτικής αρχής και μερίδας της αντιπολίτευσης

Της Κικής Ηπειρώτου

Συνεχίζεται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο παλιό νοσοκομείο της οδού Δήμητρας στην Αλεξανδρούπολη, αφού εδώ και περίπου 2 εβδομάδες οι σύλλογοι που στεγάζονται στους χώρους του έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Παρά τις εύλογες διαμαρτυρίες, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση, με αποτέλεσμα σύλλογοι όπως αυτός των ατόμων με αναπηρία, αλλά και το 2ο σύστημα προσκόπων, να είναι άστεγοι και να νιώθουν εκδιωγμένοι.

Αιτία, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιριακού συγκροτήματος, που εδώ και μήνες έχει περάσει από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα περίμενε κανείς πως θα είχε αναλάβει τη διευθέτηση των διαδικαστικών, αλλά τόσο σημαντικών σημείων στην υπόθεση αυτή, ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά και δίχως αυτού του είδους τα προβλήματα. Άλλωστε, το συγκεκριμένο υπουργείο, μέσω της περιφερειακής ενότητας Έβρου, ζήτησε από τους συλλόγους που στεγάζονται στους χώρους του νοσοκομείου, να καταθέσουν σχετικό φάκελο με το αίτημά τους και τα απαραίτητα έγγραφα, εφόσον επιθυμούν να στεγάζονται να στεγάζονται εκεί. Και διερωτάται εύλογα κανείς: Να συνεχίσουν να στεγάζονται μεν, χωρίς ρεύμα, δε;

Οι σύλλογοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη διακοπή ρεύματος, η οποία, όπως καταγγέλλουν έγινε δίχως ενημέρωση από τη ΔΕΗ, ώστε να φροντίσουν, από τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, να κάνουν κάποιο διακανονισμό και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, προκείμενου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρει σε μήνυμά του ο Νομαρχιακής Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Έβρου, από την ημέρα της διακοπής ρεύματος, «ο σύλλογος μας δεν μπορεί να επικοινωνεί με τα μέλη του, με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Αμεα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΟΜΑΜΕΑ) , αλλά ούτε και με την Εθνική Συνομοσπονδία Αμεα (ΕΣΑΜΕΑ). Δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές μορφές επικοινωνίας ούτε φυσικά να υλοποιεί τις δράσεις του.Καλούμε όλα τα μέλη μας, τους φίλους και τους εθελοντές του συλλόγου, ο καθένας να διαμαρτυρηθεί με όποιον τρόπο μπορεί, προκειμένου να βρεθεί λύση για την στέγαση και λειτουργία του συλλόγου».

Αντίστοιχη διαμαρτυρία, σε εκτενή επιστολή τους έχουν εκφράσει και οι πρόσκοποι, οι οποίοι μάλιστα, το 2019 συμπληρώνουν 100 χρόνια προσφοράς στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Τα 100 παιδιά που απασχολούνται το 2ο σύστημα προσκόπων στο χώρο του παλιού νοσοκομείου είναι στον «αέρα», άγνωστο μέχρι πότε. Σημειώνεται πως η λύση που φάνηκε να προκύπτει για τους προσκόπους, με την τοποθέτηση 5 οικίσκων σε οικόπεδο της πόλης, τελικώς δεν θα υλοποιηθεί, αφού το οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου  και δεν μπορεί να διατεθεί για καμία άλλη χρήση.

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Πέμπτης. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως πέρα από τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το  θέμα, στον οποίο κατέθεσε το φάκελο της πρότασης και διεκδίκησης του Δήμου για την παραχώρηση χρήσης του παλιού νοσοκομείου, επισκέφθηκε και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου είχε επαφές με στελέχη του, μια και εξετάζεται και η μεταφορά της αστυνομίας στην οδό Δήμητρας, παρουσιάζοντας την πρόταση του Δήμου και ασκώντας τις ανάλογες πιέσεις για να λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα.

Επίσης, ο δήμαρχος πρότεινε, για τις ανάγκες του συλλόγου ΑμεΑ, να παραχωρείται κάθε απόγευμα, (εκτός από τα απογεύματα που υπάρχει συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου) από τις 6 και μετά, η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να μπορούν τα μέλη του να κάνουν τις πρόβες τους για τα θεατρικά που ετοιμάζουν, αλλά και τις συνεδριάσεις και λοιπές δραστηριότητές τους. Σε ό,τι αφορά τους προσκόπους, εκπρόσωπός τους παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η πρόταση με τους οικίσκους δεν ευδοκίμησε, ‘μένουμε στις καλές προθέσεις του Δήμου για εξεύρεση λύσης και επιφυλασσόμεθα για το μέλλον’. Παράλληλα, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί για 3 χρόνια στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου ένα γραφείο 25 τμ στο Μύλο Μασούρα, για να καλύψει τις ανάγκες της. Τέλος, θα παραχωρηθεί ένας χώρος στο Κέντρο Νεότητας στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Ένταση για τα έργα και τις μελέτες

Με αφορμή την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2019, για το οποίο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας είπε πως «δεν ξεφύγαμε», είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Μοναδικός εχθρός για το Δήμο, όπως είπε ο ίδιος, είναι  ο χρόνος.

Στις παρατηρήσεις του, ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Παύλος Μιχαηλίδης, σημείωσε πως το εν λόγω Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε περάσει από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, ενώ διαπίστωσε πως υπάρχει υστέρηση μελετών, με ενδεχόμενη συνέπεια την αντίστοιχη υστέρηση στην υποβολή προτάσεων από το Δήμο σε χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τώρα» Νίκος Τζανίδης, στην οποία είχε επισημάνει πως με τη δημοτική αρχή του κ. Λαμπάκη ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει πάει πίσω. Ο κ. Λαμπάκης εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του, .λέγοντας πως «αυτή η ισοπεδωτική συμπεριφορά δεν σας ταιριάζει κύριε Τζανίδη», διερωτώμενος, «πώς γίνεται να πήγαμε πίσω τον Δήμο όταν τα έργα φύονται σαν τα μανιτάρια και είμαστε ο πρώτος Δήμος σε απορροφητικότητα;» .

Παράλληλα, απαντώντας στον κ. Μιχαηλίδη σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με έλλειμμα μελετών, τονίζοντας πως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν έχει απουσιάσει από καμία πρόσκληση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια. Ο κ. Τζανίδης, ζήτησε να απαντήσει στον δήμαρχο, επισημαίνοντας πως εμμένει στη δήλωσή του, την οποία ωστόσο δεν του δόθηκε ο λόγος για να την αιτιολογήσει.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο