efhmerida1

Συνεχίζει τις πιέσεις η Τουρκία για την έκδοση των 8 στρατιωτικών

Περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση με την τύχη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση της Αγκυρας να αναστείλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε σχετικά στην Καθημερινή ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την έκδοση»

Εντωμεταξύ, χθες, οι 8 στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα και με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Θα κρατηθούν εκεί και τα αιτήματά τους για άσυλο θα εξεταστούν από την υπηρεσία ασύλου της Αθήνας. Τη μεταγωγή των συλληφθέντων επιβεβαίωσε μιλώντας στον Σκάι η συνήγορός τους κ. Μαρινάκη, επεσημαίνοντας πως ενημερώθηκε γι’ αυτήν από τον αστυνομικό διευθυντή Αλεξανδρούπολης ενώ ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για την κίνηση αυτή, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει τα αίτια αυτής της μεταφοράς.

Η αναστολή της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν ότι «το αίτημα των πολιτών» για την επιβολή θανατικής ποινής στους προδότες θα εξεταστεί σοβαρά.

Χθες Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε με δηλώσεις του στο Reuters ότι οι «8» πρέπει να εκδοθούν «το συντομότερο δυνατό».

Πριν από 4 ημέρες σχετικές πιέσεις και μηνύματα μεταδόθηκαν από τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις η μη επιστροφή των «8» στην Τουρκία.

Την Πέμπτη, οι τούρκοι στρατιωτικοί κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή. Οι αιτήσεις ασύλου θα αρχίσουν να εξετάζονται στις 27 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων τους, σε περίπτωση που η υπηρεσία ασύλου απορρίψει τις αιτήσεις τους, θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή, που εδρεύει στην Αθήνα, ενώ αν χρειαστεί θα καταφύγουν και στα διοικητικά δικαστήρια.

Το σενάριο που προωθεί η Τουρκία για τους 8

Στην πλήρη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των ιδιοτήτων των οκτώ στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα φρόντισαν να προχωρήσουν οι αρχές της Τουρκίας, πριν γίνει η δίκη τους στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο.

Αλεξανδρούπολης το οποίο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή και μόνο για την κατηγορία της παράνομης εισόδου.<br />Οι τουρκικές αρχές, όπως γράφει το Έθνος, υιοθετούν το σενάριο που θέλει τους 8 στρατιωτικούς να συμμετέχουν στην επιχείρηση των τριών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk S-70 που μετέφεραν τους κομάντος οι οποίοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Μαρμαρίδα, ενώ περιγράφουν αναλυτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο διαφυγής τους.

Ολα τα στοιχεία αυτά περιγράφονται και σε δικογραφία-κατηγοητήριο που έχει σχηματιστεί από τις τουρκικές αρχές και το οποίο επιχείρησε να παραδώσει στην έδρα του δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης ένας από τους Τούρκους δικηγόρους, ο Ραμαζάν Αριτούρκ, ζητώντας παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ δεν έλειψαν και οι προκλήσεις από την πλευρά των συναδέλφων του που τον συνόδευαν, εκπροσωπώντας, όπως είπαν, κάποιον δικηγορικό σύλλογο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου αρνήθηκε να παραλάβει το έγγραφο και απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι τα αδικήματα για τα οποία δικάζονται έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr