Συναγερμός στον Έβρο για τις προσφυγικές ροές

214 άτομα σε μια μέρα πέρασαν μέσω του ποταμού στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Ανέλαβε καθήκοντα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή.

Ανησυχία για πιθανή μετατόπιση των προσφυγικών ροών από τα θαλάσσια στα χερσαία σύνορα της χώρας προκαλεί η μαζική είσοδος εκατοντάδων προσφύγων μέσω των θαλάσσιων οδών. Πριν από λίγες μέρες, έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη, σε δύο διαφορετικά περιστατικά, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ‘συναγερμός’ σήμανε την περασμένη Τρίτη, όταν πέρασαν στην ελληνική πλευρά, από την περιοχή του Ρήγιου Διδυμοτείχου, μέσα σε λίγες ώρες 214 πρόσφυγες από τη Συρία.

Αυτή ήταν η τρίτη και μαζικότερη είσοδος που παρατηρείται κατά μήκος του διασυνοριακού ποταμού τον τελευταίο μήνα και η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο πέρασμα. Είχαν προηγηθεί εισροές 100 ατόμων την περασμένη εβδομάδα και 60 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο «Eθνος», πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για πιθανή αλλαγή των προσφυγικών ροών μέσω των χερσαίων συνόρων, διευκρινίζοντας, πάντως, πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ισχυρή ένδειξη πως συντελείται κάτι τέτοιο. Οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο της πάγιας συνεργασίας με τις ελληνικές, διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει αυτή την περίοδο σημαντικός αριθμός προσφύγων στην άλλη πλευρά των συνόρων που αναμένουν να περάσουν τα σύνορα.

«Ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι πιο “καυτοί” μήνες σε ό,τι αφορά το πέρασμα από τον Εβρο, γιατί πέφτει σημαντικά η στάθμη του ποταμού και η διάσχισή του γίνεται με τα πόδια, χωρίς βάρκες», διευκρίνισε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσέθεσε πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μειωμένες ροές στην περιοχή σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Ανέλαβε καθήκοντα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή

Εναν χρόνο μετά το χωρίς προηγούμενο κύμα εισροής προσφύγων και μεταναστών στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα νέο ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής αναλαμβάνει σήμερα υπηρεσία με στόχο της ενδυνάμωση της «Ευρώπης-Φρούριο» αλλά και για προβολή μίας εικόνας «ευρωπαϊκής ενότητας» απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν συμβολικά να εγκαινιάσουν τη νέα αυτή ευρωπαϊκή δύναμη, που δημιουργήθηκε στο πρότυπο της Frontex, στα σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, κύριο σημείο επίγειας εισόδου των προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Το νέο ευρωπαϊκό σώμα θα έχει ως κύρια αποστολή να υποστηρίξει τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εισόδου των προσφύγων και μεταναστών, στις περιπτώσεις μαζικής μεταναστευτικής ροής. Η δομή αυτή δεν θα διαθέτει δικούς της συνοριοφύλακες, αλλά θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία εφεδρική δύναμη 1.500 συνοριοφυλάκων που έχουν τεθεί στη διάθεσή της από τα κράτη μέλη.

Με περισσότερες από 850.000 αφίξεις δια των θαλασσίων οδών της Μεσογείου το 2015, τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία δέχθηκαν ασφυκτική πίεση με την εισροή χιλιάδων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και την Ασία που αποβιβάζονταν μαζικά στις ακτές τους διαφεύγοντας από τον πόλεμο και την αθλιότητα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στάθηκαν ανίκανες να δώσουν μία γρήγορη και συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση. Το νέο ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής «θα είναι ικανό να εντοπίζει τα αδύναμα σημεία, να τα διορθώνει προληπτικά και όχι όταν θα είναι πολύ αργά», υποσχέθηκε τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ανησυχία για πιθανή μετατόπιση των προσφυγικών ροών από τα θαλάσσια στα χερσαία σύνορα της χώρας προκαλεί η μαζική είσοδος εκατοντάδων προσφύγων
Ανησυχία για πιθανή μετατόπιση των προσφυγικών ροών από τα θαλάσσια στα χερσαία σύνορα της χώρας προκαλεί η μαζική είσοδος εκατοντάδων προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βλέπει στη δημιουργία του ευρωπαϊκού αυτού σώματος την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα ενότητας στη μεταναστευτική πολιτική που έφερε στην επιφάνεια μεγάλες διαιρέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, φέρνοντας σε αντιπαράθεση χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης με τη Γερμανία, που κατηγορήθηκε για την πολιτική των ανοικτών θυρών.

Η μεταναστευτική κρίση έδωσε φτερά σε σειρά λαϊκιστικών κινημάτων στους κόλπους της ΕΕ. Η ενίσχυση της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης είναι ένα από τα σπάνια σημεία συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών.

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή συγκροτήθηκε μέσα σε λίγους μήνες, σε μία προσπάθεια να δοθεί απάντηση στις επικρίσεις για ευρωπαϊκή ακινησία.

Κατά τη διάρκεια της 9μηνης περιόδου προετοιμασίας του νέου ευρωπαϊκού σώματος, η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία σε συνδυασμό με το σφράγισμα των εθνικών συνόρων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου φρέναρε τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή θα έχει επίσης ρόλο στον εθελούσιο επαναπατρισμό και έχει ως στόχο την σταδιακή επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν, έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, επανέφεραν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν τις διελεύσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιέσεων στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, όπου περί τους 60.000 ανθρώπους είναι εγκλωβισμένοι, η Βουλγαρία, με 10.000 και η Ιταλία με 140.000 αφίξεις αυτή τη χρονιά.

Για τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, «τα εγκαίνια του νέου σώματος στη Βουλγαρία αποτελεί ενθάρρυνση» για τη συνέχιση της διασφάλισης των συνόρων της χώρας. Η Σόφια κατασκευάζει προέκταση του ήδη υπάρχοντος φράκτη με στόχο την κάλυψη 259 χιλιομέτρων της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία. Οι ροές στο σημείο αυτό έχουν μειωθεί κατά 20%-30% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

«Σύμβολο Ευρώπης»

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η χθεσινή ήταν μια «ιστορική μέρα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτήρισε τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σύμβολο για την ΕΕ.

«Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη. Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επισήμανε, και προσέθεσε: «Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr