Συνέντευξη Βίτσα εφ’ όλης της ύλης με απολογισμό τριετίας

Μετά από έναν απίστευτα δύσκολο μήνα και από τρία χρόνια παραγωγικής δημοτικής θητείας, ο δήμαρχος  Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, ένα από τα πρόσωπα που τις τελευταίες εβδομάδες απασχόλησαν έντονα τα ΜΜΕ όχι μόνο του Έβρου, αλλά και της  υπόλοιπης χώρας, παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου  από το «δανεικό» δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, μια και το δικό του καταστράφηκε από τη θεομηνία της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε σε πολλά απ’ όσα έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του, στις άμεσες παρεμβάσεις μετά την πρόσφατη καταστροφή, στη μεγάλη αναστάτωση που έφερε η είδηση για δίμηνη ακινησία του ΣΑΟΣ ΙΙ και στα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για ορισμένους που εκμεταλλεύονται πολιτικά κάθε δυσκολία που προκύπτει για το νησί και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως είπε, αυτοπροβάλλονται, νοσταλγώντας το παρελθόν και το πισωγύρισμα.

Απολογισμός 3ετίας

«Πριν δύο μήνες συμπληρώσαμε τρία χρόνια της θητείας μας στο δήμο Σαμοθράκης

Στο διάστημα αυτό, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα ακραίες, σε έκταση και σε βάθος» σημείωσε ο κ. Βίτσας, υπενθυμίζοντας πως λίγο πριν αναλάβει, ο Δήμος αντιμετώπιζε τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα που άγγιξε τα όρια της χρεοκοπίας.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, τα βάρη της οποίας, όπως είπε δημιουργούνται από το 1999. Η εκκαθάρισή της έκλεισε στις 626 χιλ. αλλά με τα πρόστιμα από την εφορία έφτασε το τελικό χρέος της στις 750 χιλ ευρώ. «Αυτό το τεράστιο ποσό δεν επιτρέπεται σε καμία κοινωφελή της Ελλάδας, πόσω μάλλον στη Σαμοθράκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που υπήρχε στο δήμο όταν ανέλαβε έκανε λόγο για απλήρωτο προσωπικό, πολλές δικαστικές αποφάσεις και υποθέσεις, με δεδικασμένα ποσά άνω των 600 χιλ κι ανοικτές υποθέσεις, από παλιά, που εκκρεμούν αυτή την στιγμή κι αγγίζουν το 1 εκ. Ακόμη, υπήρχαν προβλήματα με την προμήθεια καυσίμων για τις ανάγκες του δήμου, ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα ούτε για αγορά λαμπών για το δημοτικό φωτισμό. Ο δήμος είχε  ανύπαρκτους ισολογισμούς σε βάθος αρκετών ετών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η θεώρηση ενταλμάτων από το ελεγκτικό συνέδριο.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, τα τελευταία τρία χρόνια, μεταξύ άλλων, «ανασυντάξαμε την υπηρεσία εσόδων, βεβαιώσαμε οφειλές, εξασφαλίσαμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, εξοφλήσαμε μισθούς, ρυθμίσαμε δάνεια χωρίς να επιβαρύνουμε το δήμο με νέα δάνεια, εξυγιάναμε προμήθειες καυσίμων, εισάγαμε την ηλεκτρονική πληρωμή,  πληρώσαμε 600 χιλ σε δικαστικές αποφάσεις, περιορίσαμε τα έξοδα, ελέγχουμε απολύτως προμήθειες, δεν χρεώσαμε το δήμο ούτε 1 ευρώ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2017, από την οποία προκύπτει ότι το 62% των νησιωτικών δήμων, δεν έχει αναρτήσει οικονομικές καταστάσεις μέχρι τη χρήση του 2015.

«Ο δήμος Σαμοθράκης από το απόλυτο τίποτα έφτασε μέσα στο καλύτερο 38% όσον αφορά τις υποχρεώσεις του, τα δηλωθέντα και τον έλεγχο των οικονομικών του», ανέφερε ο κ. Βίτσας.

Στον τομέα των έργων, για την υπόθεση – σκάνδαλο, όπως είπε, του βιολογικού καθαρισμού,  επιλύθηκαν τα νομικά ζητήματα, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και συμφωνήθηκε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνης για την κατασκευή του έργου. Επίσης, προχωράνε έργα για το δημοτικό σχολείο της Καμαριώτισσας, για την ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας, για τη μελέτη του λιμανιού της Καμαριώτσσας, που, ωστόσο, όπως είπε είναι ακόμη παράνομο, ενώ για το λιμάνι των Θέρμων εγκρίθηκε έργο 273 χιλ ευρώ.

Στον κοινωνικό τομέα, διασώθηκαν τα προγράμματα της Βοήθειας στο Σπίτι, εξασφαλίστηκε η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας από το ΕΣΠΑ, ενώ ο δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα ‘Φάρος Αρωγής’ και διαχειρίζεται πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας. Στα πολιτιστικά, με ελάχιστα χρήματα, γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις.

Στο τουριστικό κομμάτι, όπως είπε ο δήμαρχος, ενώ «μέχρι το 2014, για κάποιους λόγους μάλλον επικοινωνιακούς περισσότερο και λιγότερο πραγματικούς, η κίνηση στη Σαμοθράκη είχε υποστροφή. Από το 2015 και μετά ανεβαίνει. Φέτος, τους 3 μήνες του καλοκαιριού, είχαμε 7% αύξηση», ενώ για τη νέα γραμμή με Λαύριο σημείωσε πως «δεν υποστηρίχθηκε από την τοπική κοινωνία και τους φορείς, λόγω της γνωστής έλλειψης του πλοίου από τη γραμμή με Αλεξανδρούπολη… Εγώ, πάντως, πιστεύω σε αυτή τη γραμμή, γιατί χρειαζόμαστε την επαφή με το κέντρο».

Για τη θεομηνία

«Μετά από όλα αυτά, κι ενώ αρχίσαμε να βλέπουμε το μέλλον μας με αισιόδοξο τρόπο, ήρθε η φυσική καταστροφή της 26ης Σεπτεμβρίου, η οποία διέλυσε όλες τις υπάρχουσες, έστω προβληματικές, υποδομές» ανέφερε ο κ. Βίτσας, εκτιμώντας πως το κόστος αποκατάστασης όλων των καταστροφών ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι αρμόδιες επιτροπές έχουν τελειώσει την καταγραφή των ζημιών σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα από τον ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν 2.600-2.700 απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ενώ έχει καταστραφεί και το 50% της καλλιέργειας ελιάς.

Από τη θεομηνία, όπως είναι γνωστό, υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή του δημαρχείου, στο οποίο ξεκίνησε η απομπάζωση μετά από 8 μέρες, καθώς απαγορεύονταν να εισέλθει οποιοσδήποτε στο κτίριο, λόγω κινδύνου κατάρρευσης. Στη συνέχεια, συνεργεία μπήκαν στο χώρο, έβγαλαν όλα τα έπιπλα, τα έπλυναν, όποια μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο, έγιναν προσπάθειες για ανάκτηση αρχείων και του server του δήμου, για επανασύνδεση με το Σύζευξις, κτλ. Εδώ και περίπου μία εβδομάδα οι δημοτικές υπηρεσίες βρίσκονται και πάλι σε λειτουργία, σε άλλο χώρο, ενώ ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της χώρας, το γνωστό ως «Ξενοκράτης». Στο πρόγραμμα θεωρείται  δεδομένη η λειτουργία του δημαρχείου σε μία πληγείσα περιοχή, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Σαμοθράκης και ίσως θα πρέπει πλέον να υπάρξει σχετική πρόβλεψη στον «Ξενοκράτη».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων που έγιναν και γίνονται στην περιοχή, πρόχειρων, ωστόσο, όπως είπε, που όμως έπρεπε να γίνουν για να ομαλοποιηθεί η ζωή στο νησί. Ανέφερε ότι έχουν υπάρξει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και πως το πολύ ως τις 15/11 θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη Σαμοθράκη.

«Η βοήθεια πρέπει να είναι σημαντική, για επαναφορά της ομαλότητας, αποκατάσταση πληγών αλλά και επιτέλους για να υπάρξει προγραμματισμός και μελέτες για την οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων της Σαμοθράκης» σχολίασε ο κ. Βίτσας.

Για τη συγκοινωνία

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης σημείωσε πως στις 21/10 ο πλοιοκτήτης κ. Μανούσης του τηλεφώνησε ζητώντας του συνάντηση, η οποία έγινε την επομένη, στις 22.

«Μου ανακοίνωσαν ανάγκη ακινησίας του ΣΑΟΣ για απαραίτητες συντηρήσεις που αγγίζουν τα όρια ασφαλείας. Αυτό το περιμέναμε ότι θα γινόταν κάποια στιγμή, απλά το είχα συνδέσει με την έλευση του ΣΑΟΝΗΣΟΣ, θεωρώντας πως όταν έρθει αυτό το πλοίο, τότε θα φύγει το ΣΑΟΣ».

Στις 23/10 ο κ. δήμαρχος έστειλε επείγον έγγραφο προς το υπουργείο, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αντικατάσταση του ΣΑΟΣ για όλο αυτό το διάστημα από άλλο επιβατηγό και οπωσδήποτε οχηματαγωγό πλοίο.

«Τόνισα την ανάγκη να είναι οχηματαγωγό, γιατί το νησί δεν μπορεί να μείνει χωρίς προμήθειες ούτε βδομάδα. Ήδη από τις πρώτες 2-3 μέρες θα υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και στη συνέχεια και σε φάρμακα», σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Από προφορικές επικοινωνίες με τον ΓΓ του υπουργείου και τον  υφυπουργό, προκύπτει ότι έχουν βρεθεί κάποια διαθέσιμα πλοία και ζητούνται προσφορές από τους πλοιοκτήτες ώστε να μισθωθεί ένα και να μπει στη γραμμή για όσο καιρό χρειαστεί.

Παράλληλα, αναφορικά με τα σχόλια ότι η ακινησία του ΣΑΟΣ ΙΙ αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σαμοθράκης κ. Παπά στο διαδημοτικό συμβούλιο στις 20/10, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως ο ίδιος δεν άκουσε κάτι.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία, δεν διαψεύδω κανέναν, απλώς εγώ δεν το άκουσα. Όποιοι το άκουσαν, θα έπρεπε να το κάνουν θέμα επιτόπου».

Σχετικά με το ΣΑΟΝΗΣΟΣ, το οποίο αν έμπαινε στη γραμμή σε αντικατάσταση του ΣΑΟΣ ΙΙ δεν θα είχε προκύψει κανένα πρόβλημα, ο δήμαρχος σημείωσε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, από το καλοκαίρι το υπουργείο είχε ζητήσει από την εταιρεία να καλύψει 20 προϋποθέσεις και μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί οι 18.

«Σταμάτησα το ρουσφέτι και τη μαύρη διαχείριση»

Ο κ. Βίτσας άφησε αιχμές προς ορισμένους που από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιθυμούν το πισωγύρισμα και επιτίθενται στη δημοτική αρχή με λαϊκισμό.

«Κληθήκαμε ως δημοτική αρχή να αντιμετωπίσουμε το απερίγραπτο. Προσωπικά, δεν κατάγομαι ούτε από κανένα οικονομικό, ούτε από κανένα πολιτικό τζάκι της Σαμοθράκης. Ούτε προέρχομαι από κανέναν κομματικό σωλήνα. Ανέλαβα με έναν γνώμονα: την προσφορά, την καθαρότητα και την ένταξη αυτού του δήμου, επιτέλους, σε μια αυτοδιοικητική λογική, σύγχρονη και κυρίως ιεράρχησης των πραγμάτων.

Σήμερα, επανακάμπτουν κάποιοι, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με προσωπική προβολή, που νοσταλγούν το παρελθόν, και το πισωγύρισμα. Εκμεταλλεύονται με ανήθικο τρόπο τις δυσκολίες και με λαϊκισμό. Αποσπασματικά επιχειρούν να αρθρώσουν λόγο αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητάς μας. Ξέχασαν τα χρόνια της αφθονίας, των μεγάλων ευκαιριών, και επιστρατεύονται χωρίς να ντρέπονται. Γιατί δεν λένε δημόσια σε όλους σας, ποιες ήταν οι σωστές λειτουργίες που η παρούσα δημοτική αρχή κατήργησε ή χάλασε. Εκτός αν αναφέρονται στο ρουσφέτι. Αυτό, ναι, το διέκοψα. Αν αναφέρονται στη μαύρη αντίληψη της διαχείρισης, ναι, σταμάτησα. Τη μαύρη εργασία; Κι αυτή τη διέκοψα.  Τις πρόχειρες επεμβάσεις και τη λογική του μπαλώματος; Ναι, την καταργώ…

Με πολιτική εξωστρέφειας αποκαταστήσαμε τις σχέσεις του Δήμου κι επιδιώξαμε συνεργασίες και βοήθειες. Με εγωιστική αντίληψη δεν μπορούμε να λύσουμε κάποια προβλήματα, χρειαζόμαστε ευρύτερες βοήθειες κι αναφέρω ως κορυφαίο παράδειγμα τη συνεργασία και τη βοήθεια που έχουμε από το δήμο Αλεξανδρούπολης. Δεν κινδυνεύουμε από κανέναν, παρά μόνο από τον κακό μας εαυτό».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο