Συλλήψεις δύο αστυνομικών στον Έβρο για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή Αλεξανδρούπολης εμφανίστηκαν χθες οι δύο αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, που συνελήφθησαν από στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων.

Μαζί τους παραπέμφθηκε και ένας κάτοικος της περιοχής Σουφλίου, γεωργός στο επάγγελμα, που επίσης φέρεται να συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση, σε ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διακινητών. Και οι τρεις κρίθηκαν προσωρινά προφυλακιστέοι και θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την παράνομη δραστηριότητα των δύο αστυνομικών παρακολουθούσε από τις αρχές του καλοκαιριού η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, μέχρι να φτάσει στη χθεσινή σύλληψή τους. Το κύκλωμα δρούσε σε Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα και πιθανότατα θα ακολουθήσουν συλλήψεις και στις δύο γειτονικές χώρες, καθώς έχουν ενημερωθεί οι αστυνομικές αρχές τους.

Ο δικηγόρος Θεόδωρος Αγγλιάς, που εκπροσωπεί τον γεωργό, σημείωσε πως οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές και αφορούν στη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη λαθροδιακίνηση ατόμων που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα. Είπε ακόμη πως υπάρχουν κατηγορίες, από υπαλλήλους, δωροδοκίας και δωροληψίας σε βαθμό κακουργήματος, όπως και κάποια πλημμελήματα, για τα οποία θα γίνει ξεχωριστή δικογραφία για να μην σωρεύεται υλικό μέσα στην ανακριτική διαδικασία. «Οι κατηγορούμενοι κρατούνται και θα δούμε από Δευτέρα και Τρίτη την τύχη τους, μετά την ομολογία τους», είπε ο κ. Αγγλιάς, ενώ αναφορικά με το αν έχουν ομολογήσει, όπως γράφτηκε σε διάφορες ιστοσελίδες, σημείωσε πως η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και θα τη μελετήσουν διεξοδικά για να λάβουν γνώση σχετικά με το περιεχόμενό της.

Η συνήγορος υπεράσπισης των δύο αστυνομικών Μαρία Καραγεωργίου σημείωσε επίσης πως τα αδικήματα είναι πολύ σοβαρά και αφορά στη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς άδεια εισόδου στη χώρα, για κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία, ενώ σημείωσε πως οι πελάτες της δεν έχουν ομολογήσει.

«150 ευρώ το κεφάλι»
Η επιχείρηση των αδιάφθορων της ΕΛΑΣ είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες με κλιμάκιο να έχει μεταβεί στην περιοχή και να παρακολουθεί κάτω από άκρα μυστικότητα τους δυο αρχιφύλακες που υπηρετούν στην συνοριακή φύλαξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν ομολόγησαν τις πράξεις τους ενώ η έρευνα συνεχίζεται καθώς υπάρχουν υποψίες ότι οι εμπλοκή αστυνομικών είναι μεγαλύτερη. Οι ίδιες  πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έπαιρναν τουλάχιστον 150 ευρώ για κάθε άτομο που περνούσε από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι δυο συλληφθέντες αστυνομικοί κάθε φορά που περνούσαν παράτυποι μετανάστες φρόντιζαν να βρίσκονται τα περίπολα στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να περάσουν ανενόχλητοι οι μετανάστες. Αμέσως μετά, μικρά βανάκια τους παραλάμβαναν και προχωρούσαν στην ηπειρωτική χώρα.

Κάθε φορά όμως που στα περίπολα μπορεί να ήταν κάποιος αστυνομικός που θα υποψιαζόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ο προϊστάμενος ειδοποιούσε τον ιδιώτη συνεργό που έκανε τον ενδιάμεσο και εκείνος με τη σειρά του ειδοποιούσε στην Τουρκία ένα μέλος του κυκλώματος ώστε να μην περάσουν τους αλλοδαπούς.

Εξοργιστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι αστυνομικοί φέρεται να είχαν προμηθευτεί είδους θερμικές κάμερες ώστε να εντοπίζουν τη νύχτα τον όποιο αστυνομικό των αδιάφθορων μπορεί να τους παρακολουθούσε για να ξεσκεπάσει τη δράση τους.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο