efhmerida1

Συζήτηση για τα έργα υποδομών και μεταφορών στη Θράκη

Ο κ. Μέτιος ανέλυσε τις προτεραιότητες της Περιφέρειας σε θέματα ανάπτυξης τονίζοντας ότι τα έργα υποδομών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη είχε το απόγευμα της Τρίτης 14 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος με την ευκαιρία των εγκαινίων για την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα 75 της Εγνατίας οδού που συνδέει την Κομοτηνή με τη Νυμφαία και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα έργα υποδομών και μεταφορών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Ο κ. Μέτιος ανέλυσε τις προτεραιότητες της Περιφέρειας σε θέματα ανάπτυξης τονίζοντας ότι τα έργα υποδομών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ενημέρωσε τον κ. Σπίρτζη για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και παρουσίασε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι η ανάπτυξη των υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας στόχος τον οποίο συμμερίζεται το Υπουργείο και διαβεβαίωσε τον κ. Μέτιο για τη συνεργασία του.

Νωρίτερα ο κ. Μέτιος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και το Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης Έργων, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Οικονομικών της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κ.κ. Απόστολο Αντωνούδη και Μιχάλη Τσιτώτα. Στη συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα τα οποία τέθηκαν και αργότερα κατά τη συνάντηση του κ. Μέτιου με τον κ. Σπίρτζη.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν η δυνατότητα διέλευσης λεωφορείων από το τελωνείο Μακάζα της Βουλγαρίας, η αποκατάσταση του οδοστρώματος της Εγνατίας οδού στο τμήμα Αρδάνιο – Κήποι, η εξυπηρέτηση των χρηστών της Εγνατίας με την κατασκευή Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων και η τοποθέτηση αναλογικών ηλεκτρονικών διοδίων για την αποτροπή χρήσης του εθνικού οδικού δικτύου από βαρέα οχήματα.

Επίσης, συζητήθηκαν σημαντικά έργα για την Περιφέρεια όπως η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για το τελωνείο των Κήπων και νέας γέφυρας στον ποταμό Έβρο, η άμεση ολοκλήρωση του τμήματος Μάνδρα – Ψαθάδες και η συνέχιση των εργασιών στο τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα του κάθετου οδικού άξονα Έβρου, η οδική σύνδεση του Δημάριου Ξάνθης με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και η κατασκευή του δρόμου Καβάλας – Δράμας.

Χρ. Σπίρτζης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Σιδηροδρομική Εγνατία

Την ανάγκη σχεδιασμού και ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων έργων υποδομής προκειμένου η Θράκη να επανακτήσει τον σημαντικό ρόλο της, τόνισε ο υπουργός Υποδομών

 Την ανάγκη σχεδιασμού και ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων έργων υποδομής προκειμένου η Θράκη να επανακτήσει τον σημαντικό ρόλο της, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε από νωρίς το πρωί για τα εγκαίνια του τελευταίου τμήματος του Κάθετου Οδικού Άξονα Κομοτηνής – Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του οδικού έργου του κάθετου άξονα υπογράμμισε ότι απομένει η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τελωνειακού φυλακίου το οποίο θα μπορεί να στεγάσει τους εργαζόμενους στο τελωνείο και την αστυνομία, ενώ τόνισε για μια ακόμα φορα τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η περιοχή της Θράκης αλλά και της βόρειας Ελλάδα τόσο από το συγκεκριμένο κάθετο οδικό άξονα όσο και από την ολοκλήρωση των άλλων δυο κάθετων οδικών αξόνων στην Ξάνθη και τον Έβρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης στο σχεδιασμό της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και της κατασκευής εμπορευματικών κέντρων, για την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει ιεραρχηθεί πολύ ψηλά στα υπό κατασκευή έργα, καθώς αναβαθμίζει τη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα αναβαθμίζει την γεωπολιτική στρατηγική της χώρας και βέβαια όλα τα μεγάλα λιμάνια της. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου ενώ σε πολύ καλό στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται ο σχεδιασμός του τμήματος Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Αλεξανδρούπολη – νέο εμπορικό λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β’».

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε επίσης και στο μεγάλο διάλογο που ξεκίνησε η κυβέρνηση για την εξειδίκευση του παραγωγικού μοντέλου ανά περιοχή της χώρας και την ταυτόχρονη εξειδίκευση των έργων υποδομής ανά περιοχή απόλυτα προσαρμοσμένα στης παραγωγικές ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους.

Ερωτηθείς για το εργατικό δυστύχημα που έγινε στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται ξεπερνούν τον μέσο όρο. Εξέφρασε τα συλλαλητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή τους και σημείωσε ότι έδωσε εντολή να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια και να καταλογιστούν ευθύνες εφόσον υπάρχουν. Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα ασφαλείας με τους πιο αυστηρούς όρους γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εργατικά δυστυχήματα, συμπλήρωσε όμως ότι πάντα έργα όπως  το ΜΕΤΡΟ έχουν έναν αυξημένο συντελεστή κινδύνου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ροδόπη ο υπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο Κομοτηνής και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετείχε σε συναντήσεις εργασίας με παραγωγικούς φορείς ενώ είχε συνάντηση και με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Β. Λωλίδης

ΑΠΕ

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr