«Στρώνει δρόμο» για να υποδεχτεί φυσικό αέριο η Ορεστιάδα

Στην παραχώρηση δύο εκτάσεων, περίπου 1,5 στρεμμάτων η κάθε μία, στη βόρεια και στη νότια πλευρά της πόλης, προχώρησε ο δήμος Ορεστιάδας προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος της εγκατάστασης εξοπλισμού και υποδομών για τη δημιουργία δικτύου διανομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής.

Η ένταξη της Ορεστιάδας στο σχέδιο επέκτασης του φυσικού αερίου στην περιφέρεια ΑΜΘ είχε ανακοινωθεί από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, μετά τη συμφωνία που είχε καταφέρει να επιτύχει με τη ΔΕΠΑ. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται και θα αποθηκεύεται σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν έξω από την πόλη. Το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας ενέκρινε πριν λίγες μέρες, κατά πλειοψηφία, την παραχώρηση 2 εκτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την πλευρά της Διαχειριστικής Αρχής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜΘ, οι οποίες αφορούν στην έκδοση πρόσκλησης για τη χρηματοδότηση των δικτύων.

Στις εκτάσεις αυτές θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης του συμπιεσμένου φυσικού αερίου με σκοπό τη διανομή του σε σπίτια και επιχειρήσεις. Οι εκτάσεις που παραχωρούνται είναι στη βόρεια πλευρά της πόλης, βόρεια του οικισμού Σάκκου σε κοινόχρηστο οικόπεδο και στη νότια πλευρά της πόλης στο οικόπεδο που βρίσκονται τα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία. Οι εκτάσεις αυτές θα παραχωρηθούν με χρησιδάνειο στη ΔΕΠΑ (μέσω της θυγατρικής της Εταιρίας Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας) για να αναπτύξει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό αποσυμπίεσης του CNG.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταμάτης Γκατζίδης δήλωσε παρών, τονίζοντας ότι «βιαζόμαστε να δηλώσουμε την διάθεση μας για να παραχωρήσουμε οικόπεδο σε μια ιδιωτική εταιρεία». Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του θέματος απουσίαζαν από την αίθουσα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Γκακίδης, Δεληδήμου και Βαρσαμακίδης.

Η πρόκληση και τα οφέλη του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της νεοσύστατης Εταιρίας Διανομής (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, θυγατρικής της ΔΕΠΑ, επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου, σε 18 πόλεις, με στόχευση περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις.

Η εταιρία δημιουργήθηκε σε εφαρμογή της νομικής υποχρέωσης για νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της ΔΕΠΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2017 και «κληρονόμησε» από αυτήν, δίκτυα διανομής και βιομηχανικές περιοχές σε 12 πόλεις στην Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Το υπάρχον δίκτυο έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και τροφοδοτεί 170 εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό του δικτύου, με την κατασκευή άνω των 1000 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης που θα διευρύνει το πελατολόγιο.

Αναλυτικά, προβλέπεται η επέκταση των δικτύων στις εξής πόλεις της ΑΜΘ:

– Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Ορεστιάδα, Καβάλα (45.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις).

Στις πόλεις που βρίσκονται σχετικά μακριά από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως η Λειβαδιά, το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα και η Άμφισσα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για τη μεταφορά του στα σημεία κατανάλωσης. Το επιχειρησιακό σχέδιο εκτείνεται σε βάθος 20ετίας. Κατά την πενταετία 2018-2023, είναι η πρώτη φάση κατασκευής των δικτύων.

Συνολικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις νέες περιοχές υπολογίζεται σε 700 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50.000 τον. το χρόνο.

Συγκριτικά η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2015 ήταν 3 δις. κυβικά, πέρυσι αυξήθηκε σε 4 δις. και το 2017 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στα 5 δις. με κινητήριο δύναμη την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο