efhmerida1

«Στο Φάρο» η έκθεση σύγχρονης τέχνης της Νίκης Γκουλέμα

Το σύμβολο της Αλεξανδρούπολης, ο μοναδικός της Φάρος, θα γίνει το επιβλητικό σκηνικό για την έκθεση σύγχρονης τέχνης της Νίκης Γκουλέμα, η οποία θα εγκαινιαστεί αυτό το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Οι χώροι του Φάρου, που συνήθως ανοίγουν μία μέρα το χρόνο για το κοινό, θα αποκτήσουν και πάλι ζωή, φιλοξενώντας τα έργα της πολλά υποσχόμενης εικαστικού από την Αλεξανδρούπολη.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Θα παρουσιαστούν έργα της εικαστικού Νίκης Γκουλέμα σε επιμέλεια του Αντώνη Μπογαδάκη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, παρουσία τοπικών αρχών και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η περιήγηση στην έκθεση θα πραγματοποιείται κάθε 15 λεπτά σε γκρουπ των 4 ατόμων με σειρά προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο Φάρο ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 9 ετών και άνω την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 90’ και η συμμετοχή δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο: 2551036663, γραμματεία ΕΜΘ. Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βαλεντίνα Σωκράτους, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια, ΕΜΘ – Φανή Μοκαΐτη, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια ΕΜΘ.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση «Στο Φάρο» εμπνέεται τον τίτλο της από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γούλφ το οποίο μετέφρασε στα ελληνικά ο Άρης Μπερλής. Ενώ όμως στο μυθιστόρημα της Γούλφ ο Φάρος γίνεται το σύμβολο για να φωτισθεί μέσα σε δύο χρονικές στιγμές η ιστορία της οικογένειας Ράμζυ, στην παρούσα έκθεση ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης γίνεται το σύμβολο για να κατανοήσουμε το πέρασμα του χρόνου όχι μόνο ως κομμάτι της ιστορίας μιας πόλης, αλλά και ως αντίστιξη στην ίδια τη λειτουργία του κτηρίου όπου το πέρασμα του χρόνου αντανακλάται στο πέρασμα του φωτός, όπου οι χρονικότητες της λειτουργίας του αναπαριστώνται στον χρόνο των συμβολισμών που η ιστορία του κτηρίου επιφέρει. Σε αντίθεση όμως με το πέρασμα του χρόνου το πέρασμα του φωτός εκπορεύεται από την ίδια σταθερή κι αμετάκλητη θέση, 27 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αγγίζοντας όλα όσα διαρκώς αλλάζουν, την πόλη, τη θάλασσα, τον ορίζοντα, τους ανθρώπους, στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση και γίνεται το σύμβολο όχι μόνο του χρόνου που περνά αλλά και του χρόνου που είναι ήδη εδώ. Η εικαστικός Νίκη Γκουλέμα οργανώνει το υλικό της σε τρία επίπεδα του κτηρίου αναδεικνύοντας στο καθένα αυτήν την ιδιότυπη συγχρονία του φωτός και του χρόνου. Μέσα από το στήσιμο του οπτικού υλικού της στο εσωτερικό του Φάρου συνομιλεί τόσο με την ιστορικότητα του κτηρίου όσο και με ένα είδος ανιστορικότητας όπως αυτή καταγράφεται από τη φευγαλέα εικαστική ματιά, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί μέσα από τις δυσδιάκριτες χρονικότητες του μηχανισμού του φάρου να φτιάξει το δικό της καλλιτεχνικό ρυθμό. Σε καιρούς φουρτουνιασμένους η διαχρονία του κτηρίου συμβαδίζει με τη συγχρονία της λειτουργίας του ως σύμβολο ελπίδας και προοπτικής και προσκαλεί το θεατή να προσθέσει στην εικαστική σύνθεση τη δική του εμπειρία.

Η εικαστικός εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Φάρος θα ανοίξει τις πόρτες του για κάτι διαφορετικό, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις, που θα φέρουν το κοινό της πόλης πιο κοντά με την τέχνη αλλά και με την ιστορία του. «Πάντα αναρωτιόμουν γιατί να μην μπορεί ο κόσμος να μπαίνει μέσα στο Φάρο συχνότερα. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της έκθεσης. Ζητήσαμε την σχετική άδεια, οι υπεύθυνοι ήταν θετικοί από την πρώτη στιγμή και με τη βοήθεια όλων η έκθεση είναι έτοιμη για να υποδεχθεί το κοινό της πόλης», λέει η Νίκη Γκουλέμα στη ΓΝΩΜΗ.

Σύντομα βιογραφικά των συντελεστών

Η Νίκη Γκουλέμα γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1988. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στο Δ’ Εργαστήριο  Ζωγραφικής (2009-2015) και στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων (2007-2009). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις μεταξύ άλλων στα Found&Lost (Float gallery 2017), Rooms2017 (St George Lycabettus), Heatwave (Μέγαρον Πάνθεον2017), e-POP Vol.6 (Project Space του six d.o.g.s. 2013), Σώμα διαμελισμένο (Αίθουσα τέχνης Έκφραση 2013), ImagiNation (Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012), Αrt for all (Μέγαρο Γκύζη 2012). Μέλος της εικαστικής ομάδας του Michael Landy, Breaking News Athens, οργανισμός ΝΕΟΝ 2017.

Ο Αντώνης Μπογαδάκης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1975. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με θέμα την Ιστορία του πολιτισμού, την πολιτισμική γεωγραφία και τις πολιτισμικές σπουδές. Έχει οργανώσει εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στη Σουηδία.

Η Μαρία Παναγιώτη Γκιλάκη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Ζει και εργάζεται στις Φέρες παραδίδοντας μαθήματα φωνητικής-ορθοφωνίας στο Δημοτικό Ωδείο Φερών. Έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις τόσο του ερασιτεχνικού εργαστηρίου Φερών όσο και της Αλεξανδρούπολης όπου εκτός από ηθοποιία ερμήνευσε αποσπάσματα από μουσικά έργα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr