«Η πλήρης αποκατάσταση τόσο της στέγης όσο και όλων των ζημιών θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο».
Σε αμέλεια του συνεργείου εργασιών συντήρησης οφείλεται, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των αρμοδίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η καταστροφική πυρκαγιά.
Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά της 22ας Μαρτίου στο τέμενος Βαγιαζήτ, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία βρέθηκε στο Διδυμότειχο το πρωί της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της Πυροσβεστικής, τα αίτια της φωτιάς οφείλονται μάλλον σε αμέλεια του συνεργείου που πραγματοποιούσε εργασίες στο μνημείο.
«Ήρθα η ίδια να δω με τα μάτια μου όλη αυτή την καταστροφή που έχει γίνει σ’ ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όλων των Βαλκανίων και να δούμε μαζί και με τον δήμαρχο τον τρόπο που σταδιακά θα το αποκαταστήσουμε», δήλωσε η υπουργός, μετά την ξενάγησή της στο τέμενος.
Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των εργασιών αποκατάστασης, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως πρώτο βήμα είναι η απομάκρυνση του υφιστάμενου στεγάστρου, όπως έγραφε η ΓΝΩΜΗ στο φύλλο του Σαββάτου, το οποίο μετά την πυρκαγιά καθιστά επικίνδυνη οποιαδήποτε εργασία στο μνημείο.
Θα ακολουθήσει η προετοιμασία του χώρου από τους αρχαιολόγους και η άμεση αναπροσαρμογή των μελετών που ήδη είχαν εκπονηθεί για την αναστήλωση του μνημείου. Η πλήρης αποκατάσταση τόσο της στέγης όσο και όλων των ζημιών εντός του τεμένους θα ενταχθεί, σύμφωνα με την κ. Κονιόρδου στο ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται πως ήδη έχει κατατεθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το τεχνικό δελτίο (στο οποίο οι σχετικές τροποποιήσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα) για το έργο αυτεπιστασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων (2 εκατ. ευρώ). Η ένταξη του υπόλοιπου έργου (3 εκατ. ευρώ) θα ολοκληρωθεί μόλις κατατεθούν οι προαναφερθείσες μελέτες που χρηματοδοτεί το ΥΠΠΟΑ.
«Πιστεύω ότι όλοι θα βάλουμε τα δυνατά μας, από κοινού, ώστε αυτό το μνημείο ν’ αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό», δήλωσε η υπουργός.
Μετά την επίσκεψη στο τέμενος, η κα Κονιόρδου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία και της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου, Χρύσας Καραδήμα, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για το μέγεθος των καταστροφών. Εκεί, συζητήθηκε ο χρόνος και τα στάδια αποκατάστασης του μνημείου. Στη συνέχεια η υπουργός ξεναγήθηκε στο νέο βυζαντινό μουσείο αλλά και στο κάστρο Διδυμοτείχου.
Τα πρώτα συμπεράσματα της πυροσβεστικής
Σε αμέλεια του συνεργείου εργασιών συντήρησης οφείλεται, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των αρμοδίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η καταστροφική πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ του δήμου Διδυμοτείχου.
Από τις έρευνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς – εμπρησμού.
Από την μέχρι τώρα εικόνα προκύπτει ότι η μεγάλη φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου.
Η φωτιά στα ξύλινα δοκάρια ήταν υποβόσκουσα όπως προκύπτει από μαρτυρίες περιοίκων που ένοιωθαν για ώρα έντονη μυρωδιά καπνού μέχρι να ξεσπάσει η πυρκαγιά που λόγω των υλικών πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις.
Οι έρευνες συνεχίζονται για την ολοκλήρωση της δικογραφίας ενώ για την πορεία τους ενημερώνεται ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδα.