Στο πλευρό των φοιτητών ο δικηγορικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης

Προσπάθεια να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη της σχολής τους και τις ίδιες τις γνώσεις τους, κάνουν φοιτητές της Νομικής Σχολής Κομοτηνής και γι’ αυτό στράφηκαν για βοήθεια στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για μία δράση, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρόνος, που ξεκίνησε από την ανεξάρτητη μη κομματική φοιτητική κίνηση Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής-ΑΝΟΚ και κινητοποίησε πάνω από 200 φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών, η οποία κατέληξε στην αποστολή επιστολών στους Δικηγορικούς Συλλόγους του Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις οποίες γνωστοποιούνταν στα διοικητικά συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων, το αίτημα για δωρεά κωδίκων νομοθεσίας προς τη βιβλιοθήκη της σχολής. Προς το παρόν, απόφαση υπέρ του αιτήματος, έλαβε μόνο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, αντιπροτείνοντας την δωρεάν είσοδο στη βάση νομικών πληροφοριών ΝΟΜΟΣ μία μέρα την εβδομάδα για 1 έτος με προοπτική ανανέωσης. «Λόγω της απεργίας των Δικηγορικών Συλλόγων και το γεγονός ότι έκλεισαν τον Αύγουστο καθυστέρησε η ανταπόκριση στο αίτημά μας, αλλά τελικά μας απάντησαν από την Αλεξανδρούπολη. Απευθυνθήκαμε στους συλλόγους Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Μας απάντησαν από την Αλεξανδρούπολη, ότι δεν έγινε δεκτό το αρχικό μας αίτημα για χορήγηση κωδίκων νομοθεσίας, αλλά έκαναν μια αντιπρόταση, που για εμάς είναι ακόμα καλύτερη, ώστε να μπορούμε να μπαίνουμε μέσα από το σύστημα της βιβλιοθήκης στη βάση νομικών πληροφοριών ΝΟΜΟΣ κάθε Παρασκευή για ένα χρόνο τις ώρες λειτουργίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, δηλαδή 8:00 με 15:00», εξήγησε στον «Χ» ο τριτοετής φοιτητής Νομικής Γιάννης Ζαντιώτης. Έκανε γνωστό, παράλληλα, πως «είναι πολύ δύσκολο να κινηθείς στα υπόγεια της βιβλιοθήκης, όπου βρίσκονται όλα τα νομικά περιοδικά και μάλιστα λόγο της υποχρηματοδότησης έχουν σταματήσει πολλά να ενημερώνονται. Από το 2010, 2011 και μετά πάρα πολλά νομικά περιοδικά έχουν σταματήσει να ενημερώνονται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Το να είναι συγκεντρωμένα σε ένα σύστημα πληροφοριών, όπου θα βρίσκεις κατευθείαν την σχετική νομολογία είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Αποχή τέλος

Στις δικαστικές αίθουσες επιστρέφουν από τις 16 Σεπτεμβρίου οι δικηγόροι όλης της χώρας μετά από πολύμηνη αποχή λόγω του ασφαλιστικού.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,  αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα εκκρεμή προβλήματα του Σώματος και ενόψει της ανταπόκρισης που αναμένει από την κυβέρνηση σε σειρά εκκρεμών ζητημάτων του ασφαλιστικού νόμου, αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 την στοχευμένη αποχή.

Το Δικηγορικό Σώμα παραμένει ωστόσο σε διαρκή ετοιμότητα για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει, εν αναμονή της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το ασφαλιστικό.

Η Ολομέλεια αναμένει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικού ή αλληλοβοηθητικού Ταμείου των Δικηγόρων, την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015 μέχρι 31-12-2016 και την κατάργηση των παραβόλων προαγωγής των Δικηγόρων στο Εφετείο και τον Αρειο Πάγο.

Ομοφώνως επίσης, η  Ολομέλεια επανέλαβε την ομόθυμη αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος σε διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες παραβιάζουν την αρχή της δίκαιης δίκης και υπονομεύουν δικαιώματα διαδίκων και εργαζομένων στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η Ολομέλεια αποφάσισε να καταγραφούν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν από την  εφαρμογή του νέου ΚΠολΔ και να υποβάλει σχετικές βελτιωτικές προτάσεις.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του