Στο επίκεντρο της φετινής επετείου η Ορεστιάδα

Με διαφορετική βαρύτητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου λόγω της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Μηνύματα Μητσοτάκη και Τόσκα για άμεση επιστροφή των δύο συλληφθέντων.

Σε ένα διαφορετικό και περισσότερο συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα από κάθε άλλη φορά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο βόρειο Έβρο και ειδικά στην Ορεστιάδα, όπου βρέθηκε τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Την παρέλαση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ μία ομάδα πολιτών παρήλασε  με πανό, στο οποίο αναγράφονταν το μήνυμα-αίτημα: «Άμεση αποφυλάκιση των παιδιών μας, Δημήτρη και Άγγελου από την Αδριανούπολη», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε: «Σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου θεώρησα υποχρέωσή μου να βρεθώ εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα, τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας που κρατούνται ακόμα σε τουρκικές φυλακές. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας το συντομότερο πίσω στην πατρίδα. Είμαι εδώ όμως για να τιμήσω και τους Έλληνες ακριτικής Ελλάδος, αυτούς που παρά τις αντιξοότητες κρατούνε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας και την κρατούνε ψηλά με αυτοπεποίθηση και φρόνημα. Η 25η Μαρτίου είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε από πού ήρθαμε και πού φτάσαμε ως ένα μικρό έθνος χωρίς πολλά μέσα στη διάθεσή του, κατάφερε και πέτυχε αυτό το οποίο πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο εκείνη την εποχή να διεκδικήσει και τελικά να κερδίσει την ελευθερία του. Σήμερα 197 χρόνια μετά από αυτές τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του Ελληνισμού καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Οι αρετές όμως μας βοήθησαν καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας μας ως ανεξάρτητο έθνος παραμένουν επίκαιρες: Ψυχραιμία, Αυτοπεποίθηση και Ενότητα. Ενότητα του λαού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα αλλά και όπου κι αν βρίσκονται στο εξωτερικό Χρόνια πολλά»

Σύμφωνα με το ραδιο Έβρος, ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών και την στάση της Ελλάδας λέγοντας: «Σήμερα είναι ημέρα Εθνικής επετείου δεν θα κάνω κανένα παραπάνω σχόλιο. Θα επαναλάβω την ευχή μου να επιστρέψουν οι Έλληνες αξιωματικοί το συντομότερο δυνατόν στην πατρίδα και ότι αυτό σίγουρα είναι μία απαραίτητη κίνηση καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας να εκτονωθεί αυτή η ένταση την οποία δυστυχώς η ίδια έχει προκαλέσει».

Τόσκας: «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέστη στην παρέλαση της Κομοτηνής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, δεν παρέλειψε όμως να μεταβεί και στον Έβρο, για λίγες ώρες.  Ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, ενώ σε δηλώσεις του για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επισήμανε τα εξής:

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα θέματα που έχουν σχέση με την κυριαρχία της χώρας, όπως γινόταν, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή. Με την αποφασιστικότητα που χρειάζεται, θα διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα σύνορά μας»

Ο ίδιος σημείωσε πως και ο ίδιος όταν υπηρετούσε στην περιοχή είχε δει σε αρκετές περιπτώσεις τέτοιου είδους μικρά λάθη «τα οποία λύνονταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο», εκτιμώντας πως «αυτό είναι προς το συμφέρον και της γειτονίας των χωρών και προς το συμφέρον της Τουρκίας, το να μπορεί να λύνει με τον τρόπο που πρέπει, τα διάφορα ζητήματα που αναπόφευκτα συμβαίνουνε στις συνοριακές περιοχές».

«Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να επιστρέψουν οι άνθρωποι το συντομότερο στον τόπο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η διεθνής πίεση, υπάρχουν οι διμερείς ενέργειες, υπάρχει πίεση περισσότερη από όλους όσοι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς απέναντι στην Τουρκία, η οποία επιτέλους θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σεβαστεί και τις πρακτικές που εφαρμόζονταν εδώ και χρόνια στα μικρά αυτά λάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα κάνουμε προσπάθειες για ενίσχυση, ειδικά εδώ του βορείου Έβρου που δέχεται ιδιαίτερο βάρος λόγω των πιέσεων των μεταναστευτικών ροών» δήλωσε ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές «δεν έχουν καμία σχέση με τις ροές που ξέραμε το 2015-16 ή παλιότερα εσείς εδώ το 2012. Οι ροές αυτές είναι για την ώρα σε ελεγχόμενο επίπεδο, από εκεί και πέρα θα πάρουμε ό,τι μέτρα πρέπει να πάρουμε, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα παρουσιάζονται».

 Επικοινωνία Παυλόπουλου

Με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, προερχόμενες από πηγές της Προεδρίας.

Με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στους γονείς των στρατιωτικών την υπερηφάνεια των Ελλήνων για το υψηλό τους φρόνημα.

Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι επιβάλλεται για να επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατό, στην Ελλάδα.

 Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο