Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταβιβάστηκε το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου. Όπως μετέδωσε το Anadolu, το σχετικό αίτημα συντάχθηκε από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και κοινοποιήθηκε στην Αθήνα μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ. Οι οκτώ στρατιωτικοί κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής, αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει.
Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Τουρκίας εξέδωσαν και επισήμως το αίτημα έκδοσης από την Ελλάδα των οκτώ στρατιωτών που την ημέρα του επιχειρούμενου πραξικοπήματος προσγειώθηκαν με στρατιωτικών ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Θυμίζουμε – όπως είχε γράψει και η ΓΝΩΜΗ σε ρεπορτάζ της, στις 19 Αυγούστου εξετάζεται το αίτημα των οκτώ για την χορήγηση ασύλου ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις 29 Αυγούστου αναμένεται και η άφιξη στην Αθήνα του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τι αναφέρει το έγγραφο και η κατηγορία για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν
Το σχετικό οκτασέλιδο έγγραφο αποδίδει βαρύτατες κατηγορίες στους οκτώ άνδρες, μεταξύ των οποίων: βίαιη παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκλήματα σε βάρος της Εθνοσυνέλευσης και της Κυβέρνησης, κλοπή κα.
Υπάρχει όμως και μια περιγραφή των γεγονότων, βάσει του κατηγορητηρίου, για τα γεγονότα της 15ης και 16ης Ιουλίου. «Οι ύποπτοι επιβιβάστηκαν σε ένα ελικόπτερο τύπου Skorsky S 70 Black Hawk που ανήκει στην αεροπορική βάση Σαλαμαντίρα και προσγειώθηκε σε μια περιοχή κοντά στο Ρίβα της περιοχής Μπεϊκόζ [στην Κωνσταντινούπολη]. Οι ύποπτοι, αφού έκαναν κάποια τηλεφωνήματα για λίγη ώρα, αναχώρησαν και πάλι στις 16 Ιουλίου και προσγείωσαν το ελικόπτερο στην Ελλάδα, περνώντας πάνω από τις περιοχές Σαριγιέρ, Τσατάλτζα και Τεκιρντάγκ» ενώ αναφέρεται, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News πως είχαν κλέψει το ελικόπτερο και ήταν οπλισμένοι.
Επίσης κατόπιν πληροφοριών που προέρχονται από το προσωπικό διοίκησης που εξέτασαν το ελικόπτερο «…Διαπιστώθηκε πως συσκευή που αποτελεί μέρος αναμεταδότη (του ελικοπτέρου) και μεταδίδει MOD C πληροφορίες για το υψόμετρο είχαν αφαιρεθεί και όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πληροφοριών πτήσης του ελικοπτέρου είχαν διαγραφεί μετά την προσγείωση στο Δεδέαγατς [Αλεξανδρούπολη]».
Νέες «προειδοποιήσεις» Τσαβούσογλου για κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό
Την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία επικρίνει σε υψηλούς τόνους η Άγκυρα, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να λέει πως «η ΕΕ μας ταπεινώνει» και να επαναλαμβάνει πως εάν δεν υπάρξει σύντομα απελευθέρωση της βίζα, η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει. Ο τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στη γερμανική Bild, κατηγόρησε την ΕΕ για ελλιπή υποστήριξη στην Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και «εχθρότητα» στις ενταξιακές συνομιλίες.
Ο ΥΠΕΞ λέει ότι «η Τουρκία εργάστηκε όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ, αλλά δεν παίρνει σε αντάλλαγμα τίποτα άλλο παρά απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό». «Αναρωτιέμαι, ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει, γιατί τόση εχθρότητα;» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου. Όσον αφορά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο τούρκος ΥΠΕΞ -που είχε προηγουμένως κατηγορήσει την ΕΕ για «ενθάρρυνση» των πραξικοπηματιών- είπε πως «από την ΕΕ ακούσαμε μόνο τυπικές δηλώσεις, αλλά δεν είχαμε καμία πραγματική υποστήριξη».
«Έπρεπε να είχε υπάρξει πολύ σαφέστερη καταδίκη και επισκέψεις υψηλού βαθμού» από την ευρωπαϊκή πλευρά στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Επέκρινε δε την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο ζήτημα -«ενδεχόμενο», όπως τόνισε ο ίδιος- επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως δεν γίνεται αντιληπτό στην Ευρώπη το κλίμα στον τουρκικό πληθυσμό «που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» όπως επίσης «ούτε και το πόσο επικίνδυνο είναι το δίκτυο του Γκιουλέν».
Στο ζήτημα της συμφωνίας για το προσφυγικό, ο τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ουσιαστικά την απειλή υποχώρησης εάν δεν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους υπηκόους. «Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις βάζουμε όλες μαζί στην άκρη» είπε. «Με απογοητεύει επίσης που μας επικρίνουν επειδή ζητούμε τα τρία δισ. ευρώ για το προσφυγικό, τα χρήματα δεν είναι για εμάς αλλά για τους πρόσφυγες» τόνισε. «Η Τουρκία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό από όλες τις χώρες, αλλά το μόνο που ακούμε από την ΕΕ είναι «εμείς είμαστε τα αφεντικά, έτσι γίνονται τα πράγματα» είπε.