Στο ΔΠΘ περνά το τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου;

Τη διατήρηση τμημάτων μόνο σε Καβάλα και Δράμα προβλέπει το σχέδιο της συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ενώ για το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο προτείνεται η απορρόφησή του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την ιατρική του σχολή.

7 τμήματα σε τρείς σχολές, προβλέπει για την Καβάλα και τη Δράμα η μετεξέλιξη του ΤΕΙ ΑΜΘ, που προβλέπεται να προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Όπως αναφέρει ο «Παρατηρητής της Θράκης», η πρόταση αυτή της αρμόδιας Επιτροπής που συστήθηκε για αυτό το σκοπό, έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας, και αν γίνει αποδεκτή, θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από πλευράς ΤΕΙ ΑΜΘ, με τον Πρύτανή του κ. Δημήτρη Μπαντέκα να διαβεβαιώνει πως τα τμήματα θα αποτελούν μέρος των τοπικών κοινωνιών, με την Περιφέρεια ΑΜΘ να έχει πλέον δύο πανεπιστήμια.

Ο κ. Μπαντέκας, αναφορικά με το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, θεωρεί πως δεν έχει νόημα να παραμείνει αυτό το Τμήμα στο νέο Πανεπιστήμιο, μιας και θα υπάρξουν δυσκολίες με την απόσταση για την υποστήριξή του. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, το ΔΠΘ με την Ιατρική Σχολή του μπορεί να το υποστηρίξει κατάλληλα.

«Δεν είμαστε αντίπαλοι με το ΔΠΘ, και μάλιστα πλέον η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει δύο πανεπιστήμια, τα οποία θα μπορούν άνετα να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν πολλά πράγματα για αυτή» σημείωσε ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Οι νέες σχολές σε Καβάλα και Δράμα

Στην Καβάλα θα δημιουργηθεί Σχολή Θετικών Επιστημών με τρία τμήματα, που θα περιλαμβάνει το τμήμα Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής, και η Σχολή Επιστημών Διοίκησης με 2 τμήματα, που θα περιλαμβάνει το τμήμα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και το τμήμα Διοίκησης Επιστημών Τεχνολογίας.Στην Δράμα θα δημιουργηθεί η Σχολή Γεωτεχνικών επιστημών με δύο τμήματα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, καθώς και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Οι σχολές αυτές θα δημιουργηθούν, πιθανότατα και την σχολική χρονιά 2019-2020, αν προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες από το υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουν και τα τμήματα του ΤΕΙ, μέχρι την αποφοίτηση των μαθητών τους, οι τελευταίοι εκ των οποίων θα εισαχθούν με το φετινό μηχανογραφικό.

Ο κ. Μπαντέκας ξεκαθάρισε πως μέσα στην πρόταση, τονίζεται πως η πανεπιστημιούπολη Καβάλας – Δράμας, θα στηρίζεται και θα χρηματοδοτείται, για τις ανάγκες που θα προκύπτουν, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, άσχετα αν η έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

«Το ότι θα είμαστε μια πανεπιστημιούπολη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας δεν σημαίνει πως η Καβάλα και η Δράμα αλλάζει διοικητικά περιφέρεια» σημείωσε, ενώ ανέφερε πως στον νόμο καθορίζεται πως τόσο ο ερευνητικός εξοπλισμός που υφίσταται για τις σχολές, όσο και καινούριος που θα υπάρξει σε αυτές από διάφορες πηγές, θα παραμένει σε αυτές και δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το Πανεπιστήμιο.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο