Στο δημοτικό συμβούλιο οι σχολικές καθαρίστριες της Αλεξανδρούπολης

 Διεκδικούν τα χρήματα που δικαιούνται – Αλαλουμ με τον ασαφή νόμο. Συζήτηση για τα οικονομικά του Εθνικού και απόφαση για έκτακτες εργασίες στο παλιό κολυμβητήριο.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας σχολικές καθαρίστριες της περιοχής, διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλονται από την μη καταβολή του γάλακτος που δικαιούνταν τα τελευταία 5 χρόνια.

Στην περιοχή ευθύνης του δήμου Αλεξανδρούπολης εργάζονται περίπου 70 καθαρίστριες, οι οποίες προσλαμβάνονται από τις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με συμβάσεις έργου. Οι αποδοχές τους καταβάλλονται μέσω του αρμόδιου φορέα του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος καταθέτει τα χρήματα στους λογαριασμούς των σχολικών επιτροπών κι αυτές με τη σειρά τους στις δικαιούχους.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι πανελλαδικό και αφορά στην μη καταβολή, για μία πενταετία, του 1 λίτρου γάλακτος που δικαιούται σε καθημερινή βάση, η κάθε εργαζόμενη. Με σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, οι σχολικές καθαρίστριες δικαιούνται να λάβουν σε χρήμα την αξία του γάλακτος που δεν τους καταβάλλονταν όλα αυτά τα χρόνια. Στην περίπτωση του δήμου Αλεξανδρούπολης, πρόκειται για ποσό από 1.000-1.500 ευρώ για την κάθε εργαζόμενη, με το σύνολο να αγγίζει περίπου τις 70.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης, ο οποίος σημείωσε πως θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να αναγνωρίσει και να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για να καταβάλει αυτά τα χρήματα, αλλά οι σχολικές επιτροπές, οι οποίες, όπως είπε, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του δήμου, είναι ανεξάρτητες, κι έχουν δικά τους διοικητικά συμβούλια. Ο κ. Ασπιώτης απάντησε πως οι σχολικές επιτροπές ανήκουν στους ΟΤΑ, άρα και οι δήμοι είναι συνυπεύθυνοι. Σχολίασε μάλιστα πως αν δεν δοθεί μία λύση στο θέμα το Εργατικό Κέντρο  θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημειωσε πως θα  πρέπει ο δήμος να αναλάβει την πρωτοβουλία και να απαιτήσει από το υπουργείο την καταβολή όσων δικαιούνται οι εργαζόμενες άμεσα.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Παντελίδης τόνισε στο σημείο αυτό πως ο δήμος απαγορεύεται να δώσει χρήματα για οποιονδήποτε λόγο στις σχολικές επιτροπές, ενώ ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας Χρήστος Γερακόπουλος σημείωσε πως υπάρχει νομοθετικό κενό, αφού ο νόμος αναφέρει για καταβολή χρημάτων από τους ΟΤΑ, αλλά χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς από πού. Ανέφερε πως στη συνεδρίαση των επιτροπών, η οποία είχε προγραμματιστεί για χθες, Τρίτη, θα λαμβάνονταν η απόφαση να υπάρξει παρέμβαση προς τον φορέα του υπουργείου Παιδείας ώστε να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στις καθαρίστριες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης σημείωσε από την πλευρά του πως η υπόθεση αυτή αποτελεί το άκρον άωτον της υποκρισίας του κράτους, διαχρονικά, το οποίο προσλαμβάνει κάποιους ανθρώπους ως εργολάβους, ενώ φυσικά και είναι εργαζόμενοι, και στη συνέχεια τους αναγνωρίζει δικαιώματα εργαζομένων.

Τι έγινε στο δήμο Καβάλας

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και το δημοτικό συμβούλιο της Καβάλας. Διαβάζουμε στο kavalapost.gr :

«Μήνυμα αλληλεγγύης με τη μορφή ομόφωνης απόφασης έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στις καθαρίστριες και στους καθαριστές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι διεκδικούν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ανάλογα μέσα προστασίας, όπως είναι η χορήγηση γάλατος.

Οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017, τόνισαν ότι οι περίπου 90 καθαρίστριες και καθαριστές των σχολικών μονάδων του δήμου Καβάλας δεν επαιτούν, αλλά θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους αυτά που δικαιούνται, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν το γάλα που διεκδικούν, στο πλαίσιο παροχής προστατευτικού μέσου για την ανθυγιεινή εργασία, είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε στους μαθητές των σχολείων.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα τόνισε ότι υπεύθυνος για την απόδοση του επιδόματος είναι αποκλειστικά το αρμόδιο υπουργείο, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα στηρίξει τους εργαζόμενους, όπως έκανε και μέχρι τώρα».

16.000 ευρώ στον Εθνικό

Στην απόφαση να χρηματοδοτήσει το βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης με το ποσό των 16.000 ευρώ προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο. Οι 5.000 ευρώ αφορούν τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση το συλλόγου, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τις μεγάλες ανάγκες της ομάδας, που αφορούν κυρίως στη μισθοδοσία των παικτών.

Αυτό που επισημάνθηκε από το δήμαρχο είναι ότι η ομάδα θα πρέπει να στηριχθεί, ώστε να επιβιώσει, αφού βρίσκεται σε μία πολύ δυσμενή κατάσταση, ενώ ο κ. Φωτιάδης ζήτησε να υπάρξουν κάποια στιγμή τα οικονομικά στοιχεία της ομάδας διαθέσιμα στο συμβούλιο. Ο κ. Δευτεραιος τόνισε πως η ομάδα είναι κι αυτή θύμα του καπιταλισμού που έχει σαρώσει τα πάντα, ενώ ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Παύλος Μιχαηλίδης επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει παρουσία κάποιου μέλους της διοίκησης του ΤΑΑΠ Εθνικός, μια και το ποσό που εγκρίνεται και είναι μεγάλο και θα ήταν ορθό να υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος της ομάδας στη συνεδρίαση για να απαντήσει σε τυχόν απορίες ή να ενημερώσει το σώμα για την κατάσταση της ομάδας.

Έκτακτες εργασίες στο παλιό κολυμβητήριο

Το ποσό των 10.000 ευρώ θα διαθέσει η δημοτική αρχή για την πραγματοποίηση εργασιών άρσης της ετοιμορροπίας στο παλιό κολυμβητήριο, μετά και τα προβλήματα που προέκυψαν από τους πρόσφατους σφοδρούς ανέμους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου ενημέρωσε το σώμα και ζήτησε την στήριξή του

 Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του