Στους ευνοημένους οι Εβρίτες από τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Μέσω αναδρομικών που θα καταβληθούν ως την Παρασκευή “σώζεται” το επίδομα θέρμανσης των ορεινών και βόρειων περιοχών για το χειμώνα 2017 -2018. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να διαθέσει άμεσα τις επόμενες ημέρες ένα έκτακτο μέρισμα στους δικαιούχους των νομών της Α΄Κλιματικής Ζώνης.

Με Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της υφυπουργού κ. Κατερίνας Παπανάτσιου αυξάνεται αναδρομικά κατά 50% το επίδομα θέρμανσης του 2016 – 2017 από τα 25 στα 37,5 το λίτρο στις ορεινές και βόρειες περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στην ζώνη Α η οποία περικλείει τους νομούς Έβρου, Γρεβενών,  Ιωαννίνων, Δράμας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλωρίνης.

Με τον τρόπο αυτό ενώ το φετινό επίδομα θέρμανσης θα περικοπεί κατά 50% με την επιδότηση να μειώνεται από τα 25 λεπτά στα 12,5 λεπτά το λίτρο οι νομοί της ζώνης Α θα πάρουν και φέτος συνολική επιδότηση στα 25 το λίτρο από τα οποία τα 12,5 λεπτά θα έρχονται από το φετινό επίδομα για τον χειμώνα 2017 – 2018 και τα άλλα 12,5 λεπτά από τα αναδρομικά του περσινού επιδόματος.

Μάλιστα στην λογική του κοινωνικού μερίσματος τα αναδρομικά θα για τις βόρειες και ορεινές περιοχές θα καταβληθεί μέχρι και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017.

Οι ζώνες Β Γ και Δ δεν έχουν καμία μεταβολή με βάση την ΚΥΑ αφού το επίδομα θέρμανσης για το 2016 -2017 παραμένει στα 25 λεπτά το λίτρο και άρα στις περιοχές αυτές θα επιβληθεί κανονικά η περικοπή στο επίδομα θέρμανσης για το φετινό χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι:

Η Β’ ζώνη, περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής,

Η Γ’ ζώνη, περιλαμβάνει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου.

Η Δ’ ζώνη, περιλαμβάνει τους νομούς Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού

Γκαρά: Έκτακτο μέρισμα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης

 Ο νομός Έβρου, ο οποίος μετά από έντονες προσπάθειες αναβαθμίστηκε πέρσι  στην Α΄κλιματική ζώνη φέτος μαζί με τους νομούς  Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας πρόκειται επιδοτηθεί επιπλέον προκειμένου να μην υπάρξει σημαντική διαφορά στο συνολικό ποσό που θα του καταβληθεί .

Συγκεκριμένα, και φέτος προκειται να  πάρουν, παρά την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, συνολικά επιδότηση στα 25 λεπτά το λίτρο, από τα οποία τα 12,5 λεπτά θα έρχονται από το φετινό επίδομα για τον χειμώνα 2017 – 2018 και τα άλλα 12,5 λεπτά από τα αναδρομικά του περσινού επιδόματος.

Σύμφωνα με δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΑ Νατάσας Γκαρά, με την απόφαση αυτή επομένως, όχι μόνο δεν περικόπτεται το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές όπου χρήζουν συστηματικής κατανάλωσης πετρελαίου λόγω κλιματικών συνθηκών, αλλά αυξάνεται αναδρομικά κατά 50% το επίδομα θέρμανσης του 2016 – 2017 από τα 25 στα 37,5 το λίτρο στις ορεινές και βόρειες περιοχές.

Το έκτακτο μέρισμα θα δοθεί με γρήγορες διαδικασίες σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά τη σεζόν 2016-2017, δηλαδή σε όσους είχαν κάνει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017.

Η πληρωμή του «ειδικού μερίσματος» θα γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για τη διάθεση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.και σύμφωνα με την απόφαση θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μέχρι και την 29/12/2017.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται έμπρακτα η σοβαρή προσπάθεια που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση για να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που καλούμαστε να εφαρμόσουμε.

Έπειτα από συνεχείς χρονιές όπου ο νομός μας εξισώνονταν με περιοχές της Ελλάδας χωρίς ιδιαίτερα σκληρές κλιματολογικές συνθήκες, καταφέραμε πέρσι να επιδοτηθεί με περισσότερα χρήματα και φέτος να μην εφαρμοστεί η περικοπή του 50% για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προβλέπεται για άλλες περιοχές. Με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας των πολιτών, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά και αδιάκοπα».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο