efhmerida1

«Σφαγή» για τους παιδικούς σταθμούς στον Έβρο

309 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ σε όλο το νομό. Συνάντηση ΚΕΔΕ με τους αρμόδιους υπουργούς για εξεύρεση λύσεων – Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη από το Σύλλογο Γυναικών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης στον αριθμό των παιδιών που έγιναν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, αμέσως μετά τη Φλώρινα, σημειώνεται στον Έβρο. Η μεγάλη «σφαγή» που επιτελέσθηκε έχει αφήσει μουδιασμένους τους γονείς, πολλοί από τους οποίους, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης έμειναν εκτός, λόγω έλλειψης κονδυλίων του προγράμματος. Συνολικά, σε όλο τον Έβρο, 309 παιδιά λιγότερα από πέρυσι, θα φοιτήσουν φέτος μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς.

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, για τη σχολική χρονιά 2016-2017 κατατέθηκαν 121.569 έγκυρες αιτήσεις τέκνων, περίπου 15.000 περισσότερες από πέρυσι. Το πολυπόθητο voucher της επιδότησης έλαβαν μόνο 84.000 παιδιά. Τα υπόλοιπα περίπου 40.000 παιδιά που δεν πήραν το voucher για να επιδοτηθούν μένουν εκτός, με τους γονείς τους να αντικρίζουν το μήνυμα στο ειδικό σύστημα της ΕΕΤΑΑ «ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ VOUCHER ΛΟΓΩ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ».

Πάντως, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, σε πανελλαδικό επίπεδο έλαβαν «voucher» 84.800 παιδιά, έναντι 81.270 και 80.326 κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 193 εκατ. ευρώ, έναντι 176,5 και 186 για τις σχολικές περιόδους 2015-2016 και 2014-2015. Σημειώνεται ακόμη ότι φέτος έλαβαν «voucher» όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ (2.903) και όλα τα παιδιά από οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας (52.797). Ωστόσο, ειδικά για τον Έβρο, η πραγματικότητα των αριθμών είναι εντελώς διαφορετική.

Έβρος και ΑΜΘ

Στον Έβρο, υποβλήθηκαν 1.695 αιτήσεις τέκνων, ενώ την περασμένη χρονιά είχαν υποβληθεί 1.678. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παιδιών που τοποθετήθηκαν πέρσι στους παιδικούς σταθμούς του Έβρου μέσω ΕΣΠΑ, ανέρχονταν στις 1.158. Φέτος, θα μπουν μόλις 849, μία μείωση της τάξης του 26,7%, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην περιφέρεια ΑΜΘ και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά το αρνητικά εντυπωσιακό -50,2% που σημειώθηκε στο νομό Φλωρίνης. Σε επίπεδο ΑΜΘ, μετά τον Έβρο ακολουθεί η Καβάλα με -14,6% και η Ροδόπη με -9,7%. Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, σε σύγκριση πάντα με την περσινή χρονιά, για το νομό Δράμας, όπου σημειώνεται αύξηση στον αριθμό των παιδιών κατά 26,1%, ενώ πολύ μικρότερη αύξηση της τάξης του 3% για το νομό της Ξάνθης.

Συνάντηση ΚΕΔΕ με υπουργούς

Με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου θα είχε χθες συνάντηση η ηγεσία της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο θέμα για τα παιδιά που έμειναν, τελικά, εκτός των δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, τονίζει, ότι «παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην πάγια θέση της πως δεν πρέπει κανένα παιδί να μείνει εκτός των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών».

Διαμαρτυρία στην Αλεξανδρούπολη

Κάλεσμα για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής, μπροστά στο δημαρχείο, απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ) για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από το ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς.

Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει τα εξής:

«Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλουν το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.

Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα ή είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να συμμετέχουν.

Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δε φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!
Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης από τις 350 περίπου αιτήσεις που κατατέθηκαν και πληρούν όλα τα κριτήρια, έγιναν δεκτές μόνο οι 140 περίπου, δηλαδή κάτι παραπάνω από το 1/3!!!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις «υποσχέσεις» και τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα «όρια της φτώχειας». Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα.

Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή, η οποία όλα αυτά τα χρόνια κινείται στη λογική της διαχείρισης, πίνοντας νερό στο όνομα της ΕΕ και όχι της αγωνιστικής διεκδίκησης από το κράτος για αύξηση των κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς και όλες τις κοινωνικές δομές, την πληρωμή τους αποκλειστικά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, καλύπτοντας όλες τις νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από το οποίο εξαρτώνται, εκτός από τους γονείς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις και όλη η λειτουργία των σταθμών, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχει και αύριο όχι. Ήδη πέρσι μειώθηκε το κονδύλι, φέτος κι άλλο, του χρόνου και τα επόμενα χρόνια τι θα γίνει; Θα υπολειτουργούν ή θα κλείσουν οι μισοί σταθμοί δίνοντας τους βορά στους επιχειρηματίες του χώρου. Γι’ αυτούς δουλεύει άλλωστε και η «αριστερή» κυβέρνηση που από φέτος επιδοτεί τους γονείς και όχι τις δομές, στρέφοντάς τους έτσι προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ!

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.

Διεκδικούμε Δημόσιους και Δωρεάν, Σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών.
Άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σταθερή και μόνιμη δουλειά, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.

Κατάργηση των τροφείων και κάθε είδους οικονομικής επιβάρυνσης για τους γονείς.

Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης καλεί τις εργαζόμενες και άνεργες μητέρες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, 10.00 π.μ.»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr