efhmerida1

Στοπ από το Ελεγκτικό στο διαγωνισμό για τα LED του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Μη νόμιμους έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με φωτιστικά τύπου LED.

Της Κικής Ηπειρώτου

Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε πως θα προσβάλλει την απόφαση, η οποία, όπως αναφέρει, είναι κόντρα στην κατευθυντήρια οδηγία 13 της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ενώ η παράταξη «ΑΝΑΣΑ» ζητά την παραίτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 3.620.000 ευρώ είχε προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της παράταξης «ΑΝΑΣΑ», η οποία είχε συνταχθεί με την καταγγελία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, στην οποία γίνονταν λόγος για «φωτογραφικό διαγωνισμό», θέτοντας ζήτημα ασφάλειας, αλλά και μη εναρμόνισης με τους διεθνείς κανονισμούς. Το έργο, υπενθυμίζεται, πως δόθηκε πριν λίγες εβδομάδες σε τοπική επιχείρηση της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο του φακέλου, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης, αφού συγκεκριμένα σημεία της διακήρυξης θεωρήθηκε πως περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ο δήμος, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως θα προσβάλλει τη συγκεκριμένη απόφαση, εκτιμώντας ότι θα δικαιωθεί, όπως έγινε και με άλλες υποθέσεις στο παρελθόν, ρίχνοντας τα βέλη του προς τον επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Παύλο Μιχαηλίδη, με αφορμή δελτίο τύπου που εξέδωσε για το θέμα, κατηγορώντας τον για «πολιτική ανοησία».

Δημοτική αρχή: «Θα δικαιωθούμε»

Σε ό,τι αφορά τη διακήρυξη διαγωνισμού “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ LED ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΤΥΠΟΥ LED”, κατατέθη από τον Δήμο μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο η διακήρυξη με ολόκληρο τον φάκελο για την προμήθεια φωτιστικών.

Το ελεγκτικό απεφάνθη ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης προσδιορίζοντας ότι, ή πρέπει να αποφανθεί το τμήμα περί της νομιμότητας της άνω κρίσης του κλιμακίου ή πρέπει να διορθωθούν 3 σημεία της διακήρυξης για τα οποία το κλιμάκιο έχει την άποψη ότι περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Η άποψη του κλιμακίου είναι κόντρα στην κατευθυντήρια οδηγία 13 της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ) και στο υπόδειγμα διακήρυξης για συμβάσεις προμηθειών, δεδομένου ότι και οι τρεις αιτιάσεις  του κλιμακίου δεν τις λαμβάνουν υπ’ όψιν, με αποτέλεσμα να συγκρούεται η άνω Ανεξάρτητη Αρχή με την άνω άποψη του κλιμακίου την οποία την επόμενη βδομάδα ο δήμος μας θα προσβάλλει ενώπιον του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όταν εντός των επομένων περίπου 30 ημερών θα εκδοθεί η απόφαση, από την οποία περιμένουμε δικαίωση, καθόσον η προσβαλλόμενη δεν είναι νόμιμη, παρερμηνεύοντας τα προεκτεθέντα (όπως άλλωστε συνέβη στο παρελθόν π.χ. με το σύστημα χρονομέτρησης του κολυμβητηρίου, δικαιώνοντας μας το τμήμα), τότε ο συνήθης ύποπτος δημοτικός σύμβουλος κ. Παύλος Μιχαηλίδης θα καταλάβει ίσως ότι α) δε συμβαδίζουμε κόντρα στα συμφέροντα του Δήμου που πρέπει και αυτός να υπηρετεί, β) δε μιλάμε πριν την λήξη της υπόθεσης και γ) σκύβουμε το κεφάλι και μελετάμε πριν συκοφαντήσουμε και λασπολογήσουμε περί οικονομικού σκανδάλου.

Η πολιτική ανοησία συνεχίζεται στο συγκεκριμένο άτομο που δεν αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τον τόπο, πέραν του γεγονότος ότι δεν αντελήφθη ότι οι εναντιωθέντες μεγαλοεργολάβοι στην όλη διαδικασία πήγαν σπίτι τους, διότι άλλο είναι το σκεπτικό της απόφασης που δεν αγγίζει το θέμα του τεχνικού έργου με αυτό της προμήθειας, θεωρώντας το λελυμένο. Ο συγκεκριμένος όμως δημοτικός σύμβουλος θα λογοδοτήσει για λασπολογία,  κατασυκοφάντηση των προσώπων μας και κιτρινισμό εκεί πλέον που καλά γνωρίζει χωρίς να συμμορφώνεται. Είναι δε άξιο απορίας πως κάποιος που έχει λάβει εντολή από έστω και μικρό κομμάτι δημοτών για να προωθεί και να προασπίζεται το συμφέρον του Δήμου πανηγυρίζει για τις καθυστερήσεις στην πορεία κάποιων έργων. Άραγε όταν για πολλοστή φορά αποδειχθεί ότι είναι σε λάθος μεριά  θα λυπηθεί για  το έργο που τελικά  γίνει; Γιατί η μόνη ζημία από όλη αυτήν την υπόθεση ακόμα και αν η απόφαση δεν ανατραπεί, θα είναι η επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο μας.

ΑΝΑΣΑ: «Έκθετος ο κ. Λαμπάκης»

Με την πράξη 33/2018 το ΣΤ´ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τον  έλεγχο νομιμότητας, έκρινε ως μη νόμιμους τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ LED & ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΤΥΠΟΥ LED”, προϋπολογισμού 3.630.000€ και ως εκ τούτου κωλύεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Στο σκεπτικό της απόφασης, γίνεται αναφορά για όρους οι οποίοι περιορίζουν υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την προβλεπόμενη ανάπτυξη ελεύθερου ανταγωνισμού και είναι δυσανάλογοι με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Αντιστοίχως και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.) με έγγραφό του στις 10/11/2017, είχε καταγγείλει τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης για «φωτογραφικό» διαγωνισμό σε ότι αφορά την ανωτέρω προμήθεια, ζητώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την ακύρωσή του. Γινόταν μάλιστα αναφορά για «σκανδαλωδώς λεπτομερείς» όρους, για προϊόντα μη σοβαρών προδιαγραφών σε υψηλές τιμές, ενώ έθετε ζήτημα ασφάλειας αλλά και μη εναρμόνισης με τους διεθνείς κανονισμούς. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών καταλήγοντας, επεσήμανε πως όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνισμού και λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών.

Ακολούθησε νέα επιστολή στις 4/12/2017 και μια πρόσφατη στις 4/1/2018. Στην τελευταία αυτή επιστολή γίνεται σαφής αναφορά πως ο Σύνδεσμος διαβίβασε την σχετική αλληλογραφία στην Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης και στις Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» με σχετικό της ερώτημα είχε φέρει το θέμα αυτό στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2018, για να εισπράξει την λεκτική επίθεση των κ. Λαμπάκη και Φαλέκα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό των 3.620.000€ εξασφαλίστηκε από δανεισμό του δήμου με δεκαετή χρόνο αποπληρωμής, γεγονός που δείχνει και τα μεγέθη της οικονομικής διάστασης της υπόθεσης αυτής. Το «γυάλινο δημαρχείο» του κ.Λαμπάκη για ακόμη μια φορά βρίσκεται έκθετο και οι δημότες του Καλλικρατικού δήμου της Αλεξανδρούπολης αναμένουν αυτή την φορά, την παραίτηση τουλάχιστον του αντιδημάρχου ενέργειας.

 

Το έγγραφο – απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr