Με τη συμμετοχή περίπου 50 εκπροσώπων από 33 χώρες και παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, ξεκίνησε χθες στην Αλεξανδρούπολη το 1ο Διεθνές Εργαστήριο για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού.
Η πρωτοβουλία για τον Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που έχει ως βασικό στόχο την τουριστική ανάπτυξη με παράλληλη αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζεται με τον Δρόμο του Μεταξιού στην Ευρώπη, από την Κασπία Θάλασσα, γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και κατά μήκος της Λεκάνης της Μεσογείου. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάδειξη νέων ευκαιριών – προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης, με διασυνοριακές συνεργασίες για τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και με έμφαση στην αναξιοποίητη μέχρι σήμερα πολιτιστική κληρονομιά του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού.
Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται από την Τρίτη εκπρόσωποι από 33 χώρες, από την Άπω Ανατολή μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων, που στοχεύουν στην ανάδειξη του Δρόμου του Μεταξιού, ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει, στο τουριστικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό κομμάτι.
Σε βίντεο χαιρετισμού από τον Taleb Rifai, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τονίστηκε ότι το διήμερο αυτό workshop αποτελεί μία πολύ σημαντική ευκαιρία για γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των κρατών που αποτελούν τον Δρόμο του Μεταξιού.
Κουντουρά: «Στενή συνεργασία με την περιφέρεια ΑΜΘ»
«Με την Περιφέρεια ΑΜΘ έχουμε στενή συνεργασία και πολύ δυναμική παρουσία στις εκθέσεις. Η βόρεια Ελλάδα έχει πολλές ομορφιές και πολλά θεματικά προϊόντα, δεν είναι μόνο τα μνημεία, είναι θέματα που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, την ιστορία μας. Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες, έχει αναδειχθεί η περιοχή και δεν σας κρύβω ότι είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Πάντα οι Έλληνες, όταν δουλεύουμε μαζί, καταφέρνουμε σπουδαία πράγματα. Εμείς σαν υπουργείο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ο ΕΟΤ μας στηρίζει, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, ο ιδιωτικός τομέας επίσης. Χρειάζεται να στηρίξουμε λίγο τις υποδομές μας, έχουμε να συζητήσουμε πολλά και με τον περιφερειάρχη, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», ανέφερε η κα Έλενα Κουντουρά, σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη του workshop.
Συγκεκριμένα για την ΑΜΘ, η κα Κουντουρά σημείωσε πως μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο. «Διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μοναδική ιστορία και παράδοση, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εκπληκτική φύση, που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ήδη, τα δύο τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην περιοχή έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση», είπε.
Η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε πως η συνδιοργάνωση του διήμερου εργαστηρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, το υπουργείο Τουρισμού και την ΠΑΜ-Θ, με τη συνεργασία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον του υπουργείου για την ανάπτυξη του τουρισμού και των τοπικών κοινοτήτων κατά μήκος του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού, από την Κασπία, τη Μαύρη θάλασσα και κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου.
«Η Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός έχουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και συνεργασία, στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής ευρωπαϊκούς προορισμούς και συγκαταλέγεται στους 15 πιο αγαπημένους προορισμούς παγκοσμίως… Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας όλο το χρόνο», τόνισε στον χαιρετισμό της, κατά την έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου, η υπουργός Τουρισμού.
Η κ. Κουντουρά σημείωσε πως από το 2015 το υπουργείο σχεδίασε και εφαρμόζει μία νέα εθνική τουριστική πολιτική, βασισμένη σε 5 στρατηγικούς άξονες: Την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων ξένων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την υψηλή ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.
Τόνισε πως τη διετία 2015-2016 επιτεύχθηκε στον τουρισμό ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στα επίπεδα του 7%, ποσοστό διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Υπογράμμισε πως το 2017 ξεκίνησε θεαματικά, με αύξηση των προκρατήσεων από 15% έως 70% από όλες τις βασικές μας αγορές, εκτιμώντας πως εκτός απροόπτου θα είναι ακόμη μία χρονιά ρεκόρ στις τουριστικές μας επιδόσεις.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως στόχος της όλης προσπάθειας είναι η καλλιέργεια της κουλτούρας του διακρατικού τουρισμού, μέσα από πρωτοβουλίες σαν αυτή. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ένταξης της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και της ΑΜΘ γενικότερα στο δρόμο του μεταξιού, για τον οποίο, όπως είπε, «όποιος τον ακολουθεί θα περνά πλέον και από την περιοχή μας».
«Είναι η τέλεια ευκαιρία για την Αλεξανδρούπολη και την ΑΜΘ»
Η Alla Peressolova, επικεφαλής του Προγράμματος Δρόμος του Μεταξιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αναφέρθηκε στις επιδόσεις του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τουρισμός εισφέρει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ 1 στις 11 θέσεις εργασίας αφορούν τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού. Μέχρι το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι οι διεθνείς αφίξεις θα έχουν φτάσει το 1,8 δισεκατομμύριο παγκοσμίως. «Αυτά τα στοιχεία», είπε η κα Peressolova, «αποτελούν τέλεια νέα για την Αλεξανδρούπολη και την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γενικότερα, αφού σύμφωνα με τη διεθνή τάση, ο κόσμος ψάχνει διαρκώς νέους προορισμούς για ταξίδια».
Αναφορικά με το Δρόμο του Μεταξιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή του, με συνεργασίες με κολοσσούς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο. «Είναι η χρυσή στιγμή για το Δρόμο του Μεταξιού, αυτή που διανύουμε», σημείωσε η κα Peressolova, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε δημοσίευμα του γνωστού πρακτορείου Forbes, στο οποίο, υπογραμμίζονταν πως «ο Δρόμος του Μεταξιού αποτελεί ένα τόσο ισχυρό brandname, με ίσως μεγαλύτερη δυναμική και από την ίδια την coca cola!».
Πρόκειται για ένα brand που και η μόδα αγαπά ιδιαίτερα, επισήμανε η κα Peressolova, δίνοντας ως παράδειγμα τα αθλητικά παπούτσια Nike Silk Road που σχεδίασε ο γνωστός πρώην καλαθοσφαιριστής Kobe Bryant, τα οποία είναι εμπνευσμένα από το Δρόμο του Μεταξιού.
Επίσης, από την επεξεργασία στοιχείων από social media, blogs και διάφορες ιστοσελίδες σχετικές με τον τουρισμό, προκύπτει οι αναφορές των χρηστών στον Δρόμο του μεταξιού ως ταξιδιωτική εμπειρία κυμαίνονται σε ποσοστό 26,5% επί του συνόλου των online συζητήσεων. Παράλληλα, οι βαθμολογημένες ως «κορυφαίες εμπειρίες» από ταξιδιώτες που βρέθηκαν σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο Δρόμο του Μεταξιού, είναι: Εξερεύνηση περιοχών με πλούσια ιστορία στο μετάξι με 61%, επίσκεψη μνημείων της Unesco 58%, τοπική γαστρονομία 44%, επίσκεψη σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις για το μετάξι 39% και επίσκεψη σε μουσεία σχετικά με το μετάξι 39%.
Η κα Peressolova σημείωσε ότι για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις ταξιδιωτικές διευκολύνσεις της κάθε χώρας που συμμετέχει στο Δρόμο του Μεταξιού, με ιδιαίτερη μέριμνα για το θέμα της βίζας.