room-to-grow-bnner

Στον Έβρο υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ αποστρέφεται τον εθνικισμό και προωθεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων»

Μήνυμα ελπίδας για μία Ευρώπη που αποστρέφεται τον εθνικισμό και προωθεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, έστειλαν από τον Έβρο  οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, Στέργιος Καλπάκης, εκπαιδευτικός και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης και διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ3.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους καιτηδιοίκησή του, αλλά και με τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής. Επίσης, συζήτησαν με φορείς του πολιτισμού και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις Φέρες. Το βράδυ, συμμετείχαν σε πολιτική εκδήλωση στο καφέ-βιβλιοπωλείο Κάφκα στην  Αλεξανδρούπολη.

Σε συνέυντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης, έθεσαν το πλαίσιο της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 26ηςΜαϊου, στις διακριτές και βασικές διαφορές με την αντίστοιχη ατζέντα της ΝΔ και απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι συγκεκριμένες εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και όλης της Ευρώπης.

Κούνεβα: «Οι προτάσεις του Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η Ν.Δ., είναι πολύ σκληρές σε θέματα αναπηρίας»

Στα θέματα αναπηρίας και στην πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του κ. Πολάκη, αναφέρθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Είπε πως οι προτάσεις του Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η Ν.Δ., είναι πολύ σκληρές σε θέματα αναπηρίας. Ευχήθηκε στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Στέλιο Κυμπουρόπουλο, να πάει στην Ευρωβουλή, εκτιμώντας όμως ότι δεν θα καταφέρει να κάνει την πολιτική που επιθυμεί με τη συγκεκριμένη ευρωομάδα.

«Οι επόμενες εκλογές είναι πολύ σημαντικές για πολλούς λόγους. Πρέπει να ψηφίσουμε οπωσδήποτε, γιατί αυτός που θα λείπει απ’ την κάλπη δεν θα έχει και εκπρόσωπό του στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο από την επόμενη θητεία του θα ψηφίζει τον κοινοτικό προϋπολογισμό… Αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του 99% των πολιτών, θα είναι αδύναμη και η κοινωνία μας. Ψηφίστε, στείλτε τους εκπροσώπους σας, πείτε τους τι θέλετε από εκείνους, για να ξέρουν πώς θα δουλέψουν».

Μάλαμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει να πει πολύ περισσότερα ‘όχι’ απ’ ότι ‘ναι’»

Την αναγκαιότητα συμμετοχής στις ευρωεκλογές επεσήμανε και η Κυριακή Μάλαμα. «Σ’ αυτή τη μάχη, αυτών των ευρωεκλογών, δεν πρέπει ν’ απουσιάζει κανείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει να πει πολύ περισσότερα «όχι» απ’ ότι «ναι» – και τα «όχι» είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Είναι «όχι» στη λιτότητα, στις πολιτικές της λιτότητας, είναι «όχι» στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, «όχι» στον κοινωνικό κανιβαλισμό, «όχι» στην καταστροφή του περιβάλλοντος, «όχι» σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν σ’ αυτά τα «όχι» να στρατευθεί ο καθείς από εμάς για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί».

Καλπάκης: «Η ψήφος στις ευρωεκλογές ΔΕΝ είναι χαλαρή ψήφος»

Δύο είναι τα βασικά στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε στις εναπομείνασες 19 ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον Στέργιο Καλπάκη. «Το ένα στοίχημα είναι να σπάσουμε την αντίληψη που λέει ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή ψήφος. Το δεύτερο στοίχημα, που σχετίζεται με το πρώτο, είναι το πώς θα συνειδητοποιήσει και η ελληνική κοινωνία αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες, τι είναι αυτό που διακυβεύεται σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές. Ποιο είναι το δίλημμα» παρατήρησε. Από κει και πέρα, το ερώτημα που τίθεται από μόνο του, είναι το ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί την επομένη των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιες δυνάμεις θα έχουν πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο που αποφασίζει για το 70-75% των νομοθετικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας του καταναλωτή, για το φαγητό που φτάνει καθημερινά στα πιάτα της κάθε οικογένειας.

«…Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση δύο βασικές ατζέντες. Από τη μία υπάρχει η ατζέντα που συνδυάζει οικονομικό νεοφιλελευθερισμό, κοινωνικό συντηρητισμό και σε πολλές περιπτώσεις εθνικισμό, εθνική περιχαράκωση. Από την άλλη υπάρχει η ατζέντα που αποστρέφεται τον εθνικισμό και προωθεί τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Όλων όσων βιώνουν αποκλεισμό, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας αλλά σε κάθε πεδίο του κοινωνικού χώρου…».

Αρβανίτης: «Θεωρώ ενιαία πολυκατοικία την Ακροδεξιά με τη Δεξιά»

«Δεν βλέπω διπλασιασμό της Ακροδεξιάς», είπε ο κ. Αρβανίτης. «Βλέπω το άλλο πρόσωπο της Δεξιάς. Η ατζέντα η οποία εδώ και 10-15 χρόνια χτίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη, σκληρή πολιτική που επιβλήθηκε και στην Ελλάδα πολλά χρόνια πριν με την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας… Θεωρώ ενιαία πολυκατοικία την Ακροδεξιά με τη Δεξιά, που εκφράζεται ποικιλοτρόπως αναλόγως τις συγκυρίες και τους συσχετισμούς… Δεν είναι θέμα αισθητικής η Ακροδεξιά και η Δεξιά, είναι θέμα της πολιτικής, ουσιαστικής ατζέντας… Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες, πάντα οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες και θα παίξουν και σ’ αυτή τη στιγμή πολύ συγκεκριμένο πολιτικό ρόλο στο αν θα στρίψει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα πιο συντηρητικά, ακόμα πιο Δεξιά, σ’ αυτό που αφορά όχι την αισθητική αλλά τις πολιτικές που θ’ αναλάβει η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, σε συνεργασία και συμμαχία με την ντόπια πολιτική ελίτ..».

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής του εκλογικού σώματος, των εκπροσώπων τους στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Αρβανίτης εξέφρασε την άποψη ότι «σ’ αυτή την εκλογική μάχη θεωρώ ότι ο κόσμος οφείλει να ψηφίσει κατ’ αρχήν με τα όνειρά του και το συμφέρον του. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ποιος και ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις που εγγυώνται αυτό που λέμε αισιοδοξία, όνειρο, ευτυχία, δημιουργία…».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο