Στον Έβρο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Σε καλό επίπεδο η συνεργασία με ΕΕ και Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών»

Στον Έβρο βρέθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στα πλαίσια μίας  επίσκεψης εργασίας, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του δήμου Ορεστιάδας και να συνομιλήσει με φιλοξενούμενους της δομής, υπαλλήλους και στελέχη της αστυνομίας για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Δέλτα FM«Οι Απέναντι», o κ. Βίτσας σημείωσε πως θα ακολουθήσει, μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες, μία επίσημη επίσκεψή του στον Έβρο, στην οποία πιθανότατα θα συνοδεύεται και από τον Ολλανδό υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις μειωμένες ροές που διαπιστώνονται το διάστημα αυτό στον Έβρο, -επισημαίνοντας ωστόσο πως σε επίπεδο έτους, σε σχέση με το 2017, η φετινή χρονιά ήταν μία χρονιά με πολύ αυξημένες ροές στην περιοχή μας- και σημείωσε πως η πρόσφατη αυτή μείωση οφείλεται στο δίαυλο συνεννόησης που έχει ανοίξει με την Τουρκία, με τη βοήθεια και της ΕΕ.

«Ένα κεντρικό ζήτημα είναι πώς και η Τουρκία και σε σχέση με την συνολική σχέση της με την ΕΕ φυλάσσει και η ίδια την περιοχή και τα σύνορά της. Υπάρχει συνεργασία, με απτά αποτελέσματα, με συνομιλίες που έχουν επανεκκινήσει και σε επίπεδο τεχνικό, και αστυνομίας και ακτοφυλακής.  Μάλιστα, την προηγούμενη Παρασκευή ήταν στον Πειραιά ο αρχηγός της τουρκικής ακτοφυλακής, όπου έγιναν πολύ σημαντικές επαφές και κλείσθηκαν σημαντικές συμφωνίες…

Μας ενδιαφέρει να ενεργοποιηθεί πλήρως η συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας –Τουρκίας. Καλούμε την ΕΕ και τα όργανά της να μας βοηθήσει κι έχουμε σταθερή επαφή με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και με τους αρμόδιους υπουργούς της Τουρκίας. Στόχος μας είναι να μειωθούν οι ροές αυτές σε ένα ανεκτό επίπεδο και να διαχεριζόμαστε πιο αποτελεσματικά, στο επίπεδο του ασύλου, αυτές τις ροές».

Για το αν υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να ενισχυθεί ο Έβρος τόσο σε εξοπλισμό, μέσα και προσωπικό, σημείωσε πως υπάρχουν και πως όποτε χρειάζεται υπάρχει αύξηση των δυνάμεων, με καλή συνεργασία μεταξύ σωμάτων ασφαλείας και υπουργείου. Τόνισε ωστόσο ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη, και δεν θα λυθεί ουσιαστικά και ριζικά, αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες στις χώρες που γεννιούνται αυτές οι ροές και επίσης, αν δεν υπάρξει ανακατανομή των ανθρώπων αυτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αναφορικά με την ένταξη του Έβρου στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας (για την οποία, και μετά τις αντιδράσεις, πρόσθεσε πως η πρόταση δεν αφορά σε καμία περίπτωση δημιουργία hotspots στη Θράκη) ο Υπουργός σημείωσε πως είναι μία εξόχως αρνητική, λάθος πρόταση, αφού κάτι τέτοιο  θα σήμαινε αυτομάτως τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

«Δεν γίνεται το ένα δίχως το άλλο… Δική μας άποψη είναι ότι ανατολικά του Νέστου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας τέτοιος χώρος. Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του ο κ. Βαρβιτσιώτης».
Αναφορικά με τις ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη που επενδύουν στο θέμα του προσφυγικού, τόνισε πως σηκώνεται τόσο πολύ για να κρύψει τις εσωτερικές ανισότητες που υπάρχουν στις κοινωνίες της Ευρώπης και μάλιστα σε μία περίοδο, που οι ροές είναι τόσο μειωμένες (42.000 άτομα το 2018, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2015).

Κ.Η. – Γ.Π.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του