Στις αρχές Σεπτεμβρίου η διενέργεια του market test για το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το market test για το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, καθώς η Gastrade, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής” το έχει προγραμματίσει για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.Η σημασία του market test (το οποίο είχε αρχικά αποκαλύψει το energypress) είναι μεγάλη, καθώς από αυτό θα καθοριστεί το ενδιαφέρον της αγοράς για το εν λόγω έργο, το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει μια νέα πηγή εφοδιασμού για την περιοχή της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων εν γένει.

Παράλληλα, η Gastrade, όπου μετέχει ο όμιλος Κοπελούζου με 80% και η Gaslog του Παναγιώτη Λιβανού με 20%, βρίσκεται σε επαφές για την αναζήτηση και πέμπτης εταιρείας που θα εισέλθει στο εταιρικό σχήμα, μετά την δρομολογημένη είσοδο της ΔΕΠΑ και της βουλγαρικής ΒΕΗ με 20% έκαστη.Τόσο ο νέος εταίρος όσο και το market test αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση του έργου στα τέλη του 2018. Θυμίζουμε ότι το έργο προβλέπει την εγκατάσταση πλωτού τερματικού επεξεργασίας και αποθήκευσης LNG, σε απόσταση 17,6χμ από τις ακτές. Το τερματικό θα μπορεί να αποθηκεύει 170.000 κ.μ. και να παρέχει 6,1 δις. κ.μ. ετησίως.

Το έργο έχει έναν κατεξοχήν διεθνή χαρακτήρα, καθώς προβλέπεται να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον αγωγό IGB, παρέχοντας ποσότητες αερίου για μεταφορά προς βορρά. Καθώς ο αγωγός IGB έχει μπει πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης, ανοίγει παράλληλα ο δρόμος και για το τερματικό, με τις εξελίξεις του φθινοπώρου να αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον από την αγορά.

energypress.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο