«Στην υιοθέτηση ενός μέτριου σεναρίου ανάπτυξης του λιμένα, οι θετικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και άμεσες»

Του Γιώργου Πανταζίδη

Εξελίξεις και μάλιστα άμεσες με ορίζοντα το Φθινόπωρο θα έρχουμε για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά την προ ημερών επίσκεψη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κου Ξενόφου στην Αλεξανδρούπολη και στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα. Με αυτήν την αφορμή ο πρόεδρος του ΟΛΑ κ. Χρήστος Δούκας μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ για το τι ακολουθεί, ποια η στόχευσης του ΟΛΑ και της κυβέρνησης και τι οφέλη μπορεί να έχει η τοπική κοινωνία. Παράλληλα, απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον των λιμένων της Σαμοθράκης Θέρμων και Καμαριώτισσας

 Τι αίσθηση σας άφησε η τελευταία επίσκεψη του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ;

Εχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την αξιοποίηση της  Δημόσιας Περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ, κι αυτό οφείλεται στην αλλαγή της στρατηγικής που υιοθετεί η σημερινή Κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Μία στρατηγική που ξεπέρασε οριστικά τη λογική του «πούλα-πούλα» που ήταν στον πυρήνα  της πολιτικής των προηγούμενων Κυβερνήσεων και έχει αντικατασταθεί με την πολιτικής της αξιοποίησης με αναπτυξιακό τρόπο, με διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, με όρους που εξυπηρετούν την τοπική ανάπτυξη, την άμεση αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των αξιοποιήσεων.

Είχαμε την αίσθηση – στην διάρκεια της παραμονής στην Αλεξανδρούπολη του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και του μέλους του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ. του Οργανισμού μας – ότι μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, είμαστε από την ίδια πλευρά του ποταμού, επιδιώκουμε την ανάπτυξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με κοινούς στόχους και επιδιώξεις κυρίως σε ό,τι αφορά τους τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί αλλά και τις θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

Μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μας ή πάμε στην προαναγγελθείσα εξαγγελία για αξιοποίηση τμημάτων του;

Σε καμία χώρα του κόσμου τα λιμάνια δεν «ιδιωτικοποιούνται» με την έννοια ότι παραχωρείται η συνολική διαχείριση, το REAL ESTATE κ.α. σε κάποιον ιδιώτη. Εξ άλλου ο Κανονισμός 352/17 της Ε.Ε. διαχωρίζει με απόλυτη σαφήνεια τον ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ενός λιμένα από τον ΠΑΡΟΧΟ κάποιας υπηρεσίας μέσα στον λιμένα.  Ο λιμένας του Ρόττερνταμ, του μεγαλύτερου λιμένα της Β. Ευρώπης είναι Δημοτικός , δηλ. ο Φορέας Διαχείρισης είναι ο Δήμος, αλλά μέσα στον λιμένα δραστηριοποιούνται παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δεκάδες Πάροχοι Υπηρεσιών.

Αυτή η πρακτική αποτελεί και τον πυρήνα της στρατηγικής ανάπτυξης των μεγάλων περιφερειακών λιμένων της χώρας μας, όπως είναι ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης. Ο Φορέας Διαχείρισης του λιμένα έχει και θα έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά η επί μέρους δραστηριότητες και υπηρεσίες – στους τομείς που παρουσιάζουν επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον –   θα παρέχονται από εκείνους που έχουν την γνώση του αντικειμένου…

Για τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης οι τομείς που έχουν σημαντική δυναμική και επομένως προοπτικές ανάπτυξης και επενδυτικό ενδιαφέρον είναι: ο τομέας των ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ , ο τομέας του ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  και ο τομέας της ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καθορισθεί από όλους του εμπλεκόμενους το είδος, ο στόχος και η διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία ανάπτυξης.

Η τοπική κοινωνία θα έχει οφέλη από την ανάπτυξη και την όποια αξιοποίηση του λιμανιού και πότε θα αρχίσει η πόλη μας να τα αντιλαμβάνεται;

Στην υιοθέτηση ενός μέτριου σεναρίου ανάπτυξης του λιμένα, έστω και μόνον σε ένα τομέα – εκείνον των ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – οι θετικές επιπτώσεις, όχι μόνον οικονομικές, θα είναι τεράστιες και ΑΜΕΣΕΣ. Και δεν αφορούν μόνο την πόλη μας, αλλά όλη την ευρύτερη περιφέρεια και – με την προσωπική μου εκτίμηση – όλη την Βόρεια Ελλάδα. Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης αποτελεί το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η περιοχή μας. Και αυτό το εργαλείο πρέπει από σήμερα να το βάλουμε να «δουλέψει» και να αποδώσει… 

Θα κάνουμε τους τυχόν διαγωνισμούς βάζοντας τους στόχους που προκύπτουν και από την Εθνική Στρατηγική Λιμένων, θέτοντας τους όρους που εξυπηρετούν τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα με απόλυτη διαφάνεια.

Πολλοί λένε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι πεδίο αντιπαραθέσεων συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Πόση βάση έχει αυτή η τοποθέτηση;

Από επιχειρηματική προσέγγιση δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις. Είναι προφανές ότι στον διεθνή διαγωνισμό π.χ. για την ανάπτυξη των Συνδυασμένων Μεταφορών, του Επιχειρηματικού Πάρκου με Ελεύθερη Ζώνη θα διαγωνισθούν οι μεγάλοι «παίκτες» στον τομέα αυτό που έχουν να κερδίσουν από αυτή την επιχειρηματική κίνηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια την γεωγραφική θέση του λιμένα και επομένως την γεωπολιτική προσέγγιση στην οποία προσβλέπουν όχι μόνον οι χώρες που αναφερθήκατε. Οι επιχειρήσεις όμως στην πλειονότητά τους δεν αποτελούν «ιμάντες» μεταβίβασης κρατικών εντολών, ούτε τα κεφάλαιά τους είναι «εθνικά». Εμείς θα κάνουμε τους τυχόν διαγωνισμούς βάζοντας τους στόχους που προκύπτουν και από την Εθνική Στρατηγική Λιμένων, θέτοντας τους όρους που εξυπηρετούν τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα με απόλυτη διαφάνεια.

Πού βρίσκεται η υπόθεση της μελέτης για το λιμάνι της Καμαριώτισσας;

Η μελέτη που αναφέρεσθε είναι το Πλαίσιο Εργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ) Καμαριώτισας, δηλαδή το MASTER PLAN του λιμένα, τη σύνταξη του οποίου προβλέπει η νομοθεσία για τα λιμάνια μείζονος ενδιαφέροντος. Αποτελεί το επίσημο πρόγραμμα όλων των έργων που θα μπορούσαν να εκτελεσθούν στη λιμενική ζώνη  με ιεράρχηση και προτεραιότητα των μελετών και έργων .Η μελέτη χρηματοδοτείται από το ΥΠΟΜΕΔΙ, έχει παραδοθεί και η δεύτερη από τις συνολικά τρείς φάσεις. Το πλοίο σχεδιασμού για τον λιμένα είναι με μήκος 130 μέτρα και δυνατότητα προσέγγισης πλοίων κρουαζιέρας μήκους έως 180 μ. Είναι πασιφανές ότι μόνο με ένα τέτοιο λιμάνι το νησί της Σαμοθράκης θα αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες σύνδεσης με άλλους νησιώτικους και χερσαίους λιμένες και ελκυστικότητα στον θαλάσσιο τουρισμό.

Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Οργανισμός Λιμένα έχουν επιλέξει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σε λιμενίσκους όπως των Θέρμων Σαμοθράκης όχι με αδιάφορο ή επιδερμικό τρόπο, που οδηγεί  σε οικονομική αιμορραγία και σε μη επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Με το λιμανάκι των Θερμών πότε θα υπάρξει οριστική λύση;

Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Οργανισμός Λιμένα έχουν επιλέξει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σε λιμενίσκους όπως των Θέρμων Σαμοθράκης όχι με αδιάφορο ή επιδερμικό τρόπο, που οδηγεί  σε οικονομική αιμορραγία και σε μη επίλυση των προβλημάτων αυτών. Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΟΜΕΔΙ χρηματοδότησε τη σύνταξη μελέτης προστασίας του λιμενίσκου από τις στερεομεταφορές που μπαζώνουν το λιμανάκι και τον δίαυλο εισόδου. Η μελέτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και θα τεκμηριώνει επιστημονικά τα έργα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να προστατευτεί το λιμανάκι από τις επιπτώσεις όλων των αυθαιρεσιών των προηγούμενων χρόνων. Να μη ξεχνάμε ότι ο λιμενίσκος μαζί με τις εξαιρετικές φυσικές και άλλες ομορφιές μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό πόλο προσέλκυσης και τουριστικό προορισμό.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχετε συναντήσει στη μέχρι στιγμής θητεία σας στην προεδρία του ΟΛΑ;

Το σχέδιό μας για την ανάπτυξη του λιμένα έχει τύχει της ευρύτατης αποδοχής από την τοπική και θεσμική κοινωνία. Κι αυτό αποτελεί την πιο σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα – που αφορά όλους του Οργανισμούς Λιμένα της χώρας – είναι η ένταξή του στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, κάτι που δυσχεραίνει την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου και κρατάει ταυτόχρονα σε υποστελέχωση τον Οργανισμό. Τα παραπάνω είναι γνωστά στα εποπτεύοντα Υπουργεία και ελπίζουμε ότι η επόμενη μέρα που θα είναι καλύτερη για τη χώρα να είναι καλύτερη και για τους Οργανισμούς Λιμένων.   

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο