room-to-grow-bnner

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Γ. Ζαμπούκη τα θέματα προσβασιμότητας

Με σύνθημα «Σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον Άνθρωπο» ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης επέλεξε για την πρώτη δημόσια εκδήλωση της παράταξης «Δήμος Για Όλους-Πρώτα Εσύ», το μείζον θέμα της προσβασιμότητας. Με εκλεκτούς καλεσμένους, που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στο ζήτημα αυτό, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Επιμελητήριο για έναν «Δήμο προσβάσιμο για όλους», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άτομα με αναπηρία, αλλά και γονείς με καροτσάκια, και όχι μόνο, που καθημερινά δυσκολεύονται να κινηθούν στην πόλη. Μάλιστα, ιδιαίτερα εύγλωττο ήταν το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο οποίο καταγράφονταν οι μάταιες προσπάθειες ενός ατόμου σε καροτσάκι να μετακινηθεί στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Οι ομιλητές της  ημερίδας Γιάννης Βαρδακαστάνης – Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Σίμος Δανιηλίδης – Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Γιάννης Λυμβαίος- Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ανέλυσαν, ο καθένας από τον τομέα του, ιδιαίτερες πτυχές ενός ζητήματος που πρώτα απ’ όλα είναι θέμα πολιτισμού για μία κοινωνία. Από την πλευρά του, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε στις προτάσεις της παράταξής του, ενώ το κοινό έθεσε τους δικούς του προβληματισμούς και τις ιδέες του.

«Ξεκινήσαμε με αυτό το ευαίσθητο θέμα γιατί σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον άνθρωπο και στην δική μας παράταξη ο άνθρωπος και συγκεκριμένες κατηγορίες συνδημοτών μας έχουν την πρώτη θέση» δήλωσε ο κ.Ζαμπούκης, τονίζοντας πως «η Αλεξανδρούπολη έχει την δυνατότητα να γίνει φιλόξενη πόλη για τα άτομα με αναπηρία, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα μείνει μόνο στα μεγάλα λόγια και στις δεσμεύσεις και τόνισε πως η παράταξη «Δήμος για Όλους-Πρώτα Εσύ» έχει την δυνατότητα να περιφρουρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση μέσα στην πόλη τους.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν είναι η διασφάλιση πρόσβασης εντός και εκτός δημοτικών κτιρίων, η ηλεκτρονική και ψηφιακή επικοινωνία, η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και απασχόλησης παιδιών, η πολιτική προστασία, το μητρώο καταγραφής ΑμεΑκτλ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε πως η Ελλάδα,  από άποψη νομοθεσίας και προδιαγραφών είναι σε πολύ καλό επίπεδο το πρόβλημα όμως είναι η εφαρμογή αυτής ακριβώς της νομοθεσίας.  «Όταν συζητάμε για προσβασιμότητα πρέπει να εντάξουμε και το ψηφιακό περιβάλλον», είπε ο κ. Βαρδακαστάνης και τόνισε πως «η 4η επανάσταση είναι ψηφιακή αλλάζει την ζωή μας,όχι μόνο στο πώς εργαζόμαστε, στο πώς διασκεδάζουμε, στο πώς επικοινωνούμε… Η Αλεξανδρούπολη έχει όλες τις προδιαγραφές, υπό ηγεσία που έχει στόχο να την κάνει πόλη που συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες της, που παρέχει την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της να ασκήσουν τα δικαιώματα τους ελεύθερα, να πετύχει αυτόν τον στόχο».

Ο κ. Δανιηλίδης, δήμαρχος επί σειρά ετών ενός δήμου-πρότυπο σε θέματα προσβασιμότητας, αναφέρθηκε στον αγώνα που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

«Οι συμπολίτες μας αναπηρίες δικαιούνται και αξίζουν να είναι σε πόλεις με όλες τις υποδομές με όλες τις προδιαγραφές για να μην νοιώθουν φυλακισμένοι είτε από τον αστικό εξοπλισμό, είτε από τον ιδιωτικό εξοπλισμό. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές και είτε δημόσιοι φορείς, είτε ιδιωτικοί που δεν τηρούν αυτές τις προδιαγραφές, παραπέμπονται για τιμωρίες και πρόστιμα».

Τα συμπεράσματα – θέσεις και δεσμεύσεις της παράταξης

Προσβασιμότητα φυσικού δομικού περιβάλλοντος:

– επικαιροποίηση μελέτης προσβασιμότητας για την Αλεξανδρούπολη του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας Βουλγαρίας «Accessibility for all»

– βελτίωση δικτύου προσβασιμότητας επέκταση δικτύου θέσεων στάσης – στάθμευσης

– αποκατάσταση προσβασιμότητας υποδομών κατασκηνώσεων Μάκρης

Προσβασιμότητα στις υπηρεσίες του Δήμου προς τους πολίτες:

-πρόληψη και αποφυγή ιδρυματοποίησης με την λειτουργία  δημοτικού ΚΔΑΠμεΑ και  ΚΔΗΦ ΑμεΑ – κέντρου διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ

-ενίσχυση του Βοήθεια στο σπίτι με 24ωρη τηλεφωνική παροχή βοήθειας

Ηλεκτρονική προσβασιμότητα:

-βελτίωση προσβασιμότητας ιστότοπου του Δήμου και των εσωτερικών εφαρμογών

K.H.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο