Στην αντεπίθεση ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θ. Βίτσας

Τα νεότερα για την αντικατάσταση του ΣΑΟΣ ΙΙ και τη γραμμή με Λαύριο – Επιπρόσθετα μέτρα που αφορούν και το νησί ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Στην αντεπίθεση περνά ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, καλώντας όσους ‘φλυαρούν επιπόλαια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης’ να ‘εγκαταλείψουν λαϊκισμό και κλεφτοπόλεμο’ και να δουλέψουν για τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα του νησιού.

Όπως είχε αναφέρει και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν λίγες εβδομάδες από την Αλεξανδρούπολη, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν μέσω διαδικτύου κυρίως να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα προβλήματα του νησιού. Ο κ. Βίτσας, με αφορμή τις εξελίξεις στα ακτοπλοϊκά θέματα της Σαμοθράκης επανέρχεται και αρχικά για την αντικατάσταση του ΣΑΟΣ ΙΙ, υπογραμμίζει τα εξής:

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για ενημέρωση, κατανοώντας πλήρως την αγωνία όλων σχετικά με την αντικατάσταση του πλοίου ΣΑΟΣ ΙΙ κατά την δίμηνη ακινησία του σας πληροφορούμε υπεύθυνα, όπως με συνέπεια ως τώρα κάνουμε, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας  δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για σύναψη ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας προς εξυπηρέτηση της δρομολογιακής  γραμμής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ με ΑΔΑ: 60ΞΗ4653ΠΩ-ΕΕ5.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή μέχρι την 22/11/17 και το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 27/11/17 θα συναφθεί σχετική σύμβαση.

Σας παραπέμπουμε στη σειρά ανακοινώσεών μας για το συγκεκριμένο θέμα και στην σοβαρότητα των περιεχομένων τους σε αντίθεση με την επιπόλαια φλυαρία κάποιων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδιώκοντας απλώς να τραβήξουν την προσοχή.

Στην κενολογία τους αντιπαραθέτουμε σοβαρότητα λόγων και πράξεων».

Ο δήμαρχος τοποθετείται και για τη γραμμή Σαμοθράκης-Λαυρίου, σημειώνοντας ότι η απουσία της από το 2006 κόστισε την τοπική οικονομία και γι’ αυτό, μετά από δεκάμηνο αγώνα, ξαναλειτούργησε το καλοκαίρι του 2017.

«Όμως κατηγορήθηκε από μέρος του επαγγελματικού κλάδου και κάποιους σημερινούς διαδικτυακούς δήθεν υποστηρικτές της εξαιτίας της μη αναπλήρωσης του πλοίου κατά την απουσία του για Λαύριο το περασμένο καλοκαίρι, πρόβλημα που ποτέ δεν αντιλήφθηκαν ότι προέκυψε για άλλους λόγους.

Με την προϋπόθεση  ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ούτε κατ’ ελάχιστο η εκτέλεση της ζωτικής σύνδεσής μας με την Αλεξανδρούπολη υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεσή μας πρώτα με το Λαύριο αλλά και ως δεύτερη επιλογή με Λήμνο – Μυτιλήνη.

Ας μάθουν λοιπόν κι αυτοί που θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι υπήρξε προκήρυξη εκτέλεσης της γραμμής Λαυρίου για το καλοκαίρι του 2018 με ΑΔΑ: ΩΥΟΣ4653ΠΩ-Υ2Σ αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Οι υψηλοί στόχοι με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων του νησιού επιτυγχάνονται με σχέδιο, μεθοδικότητα, μόχθο και συνεργασίες όχι όμως με επιπολαιότητα, μικροπολιτική, μικροψυχία και ατέρμονη φλυαρία σε χώρους εξωθεσμικούς.

Καλώ αυτούς που έχουν μπερδευτεί και επιχειρούν «διάλογο» με μονολόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επανέλθουν στον θεσμικό ρόλο τους, να συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα να εγκαταλείψουν λαϊκισμό και κλεφτοπόλεμο και να επιδείξουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιτέλους δουλειά», καταλήγει ο κ. Βίτσας.

Επιπλέον μέτρα και για τους πληγέντες της Σαμοθράκης

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες στη δυτική Αττική, ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Τόνισε ότι θα δοθούν 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr